5 x naturferie i november

Selv om der lige nu er koldt og dunkelt udenfor, så har november også sin egen charme. Her er fem tips til miniferie med fokus på naturen.

Lige nu står skovene smukt i gyldne farver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste tænker nok mest på pejseild og stearinlys på denne årstid. Men hvem siger, at november ikke er til naturoplevelser?

Inspiration til efteråret

Naturen er der året rundt; det handler bare om vandtæt fodtøj og varmt overtøj – og så at komme ud i den. Novembers rusk og dunkle stemning har bestemt sin charme.

I Danmarks nyeste nationalpark, Vadehavet, arrangerer Vadehavscentret eksempelvis østersvandringer, hvor man iført waders traver gennem tidevandet ud til østersbankerne.

Der er ture i weekenderne i både november, december, januar og februar. Og der er også gåseture, frem til frosten lukker for spisekammeret, og bramgæs, knortegæs og grågæs må finde andre »græsgange«.

Længere mod nord i landets første nationalpark – »Danmarks sidste vildmark«, som nogle kalder den – kan man på traveture på denne årstid for alvor føle blæsten og den sandflugt, der har skabt det vilde landskab, som strækker sig i et 12 km bredt bælte langs vestkysten fra Agger Tange i syd til fyret i Hanstholm i nord.

Romantik på blide sydfyn
Anderledes blidt er landskabet i sydfynske øhav, hvor bøgetræerne endnu ikke har smidt de sidste gyldne blade, og man kan finde læ på traveturene i skovene – måske i Nørreskoven på Tåsinge, hvor linedanserinden Elvira Madigan og den svenske adelsmand Sixten Sparre valgte at slutte tidernes største skandinaviske kærlighedshistorie.

Hele Danmarks historie kan man finde på Møn i de hvide dramatiske klinter. Når man står på toppen af Møns Klint 128 meter over havet, står man samtidig på toppen af det kridtfundament, som Danmark er bygget på.

Kridtet er kalkskaller fra mikroskopiske dyr og planter fra det tropisk hav, som dækkede det meste af Nordeuropa for 75 millioner år siden. Lagene blev over millioner af år hævet op, og da istidens gletschere skubbede sig hen over Møn, skubbede de også de cirka 100 meter tykke kridtflager op fra undergrunden.

Rå Bornholm
Anderledes bastant er Bornholms undergrund.
Her er det granit og sten, og den mest rå natur Danmark kan præstere. Buldrende bølger mod klippekyst og kravleklipper omkring Hammershus. Men øen kan også byde på ture i skoven i Almindingen eller ad lange hvide sandstrande på Dueodde.

Og her, som i resten af landet, er det herligt at komme inden døre efter en frisk tur ude i naturen.
Ind til stearinlys og ild i pejsen.

Næste: 5 ophold med fokus på naturen