5 x Hollywood bag kulisserne

Som turist i Hollywood kan man på en guidet tur komme tæt på filmmagien i en stribe filmstudier. Fra adgang til ellers lukkede områder til møder med ansatte.

Disneyland Park. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Wendt Jensen

1. Møde med de ansatte

Hvad: Paramount Pictures VIP Studio Tour
Hvor: 5555 Melrose Avenue, Hollywood
Info: paramountstudiotour.com

Jeg er sikker på, at totimers-rundturen til 380 kr. hos Paramount Studios er god, for selskabets fire og en halv times tur til 1.250 kr. er en filmnørds våde drøm.

På to timer er det rask derudaf og man når rigtigt meget. På fire og en halv time når man at se endnu flere detaljer i et afslappende tempo, men man når også at få en fin frokost og der er tid til at tale med en stribe medarbejdere.

For eksempel i det grafiske værksted, hvor man laver skilte og andre grafiske billedudtryk til film. I kostumeafdelingen får en sludder med den øverste chef., og derudover kommer vi bl.a. forbi Alfred Hitchcocks gamle kontor.

Vi er otte mennesker på turen med egen guide, og for VIP-prisen får vi et foto af os selv med i købet. Vi spiser frokost under palmerne på græsset, hvor dele af tv-serien »Glee« er indspillet, og vi ser en af de unge fyre med højt hår fra serien.

De lidt ældre på turen er dog mest imponeret over at se vandtanken, hvor det røde hav i sin tid blev skilt ad i »De ti bud«.

2. Særudstillinger og stjerner

Hvad: Warner Brothers VIP Studio Tour
Hvor: 3400 W. Riverside Drive Burbank
Info: vipstudiotour.warnerbros.com

I Warner Brothers-studierne koster VIP turen 380 kr. og varer godt to timer. Vil man have en femtimers tur, koster den 1.750 kr.

Den korte tur er virkelig god, så man kan godt stille spørgsmålstegn ved, om det er nødvendigt at betale knap fem gange så meget for bl.a. en luksusfrokost og ekstra god tid oveni.

På den nedbarberede tur kommer man for eksempel også ind på særudstillingerne, hvoraf en af dem pt. handler om Batman. Og selv på den billige tur får man lov til at stå af køretøjet og kan gå lidt rundt for sig selv og fotografere.

I øjeblikket indspilles blandt andet følgende tv-serier og talkshows på Warner Brothers backlot: »Big Bang Theory«, »Mike & Molly«, »Two and a Half Men« og »The Ellen Degeneres Show«.

Vi så ikke Ellen Degeneres, men vi så hendes parkeringsplads, og det forlød, at Clint Eastwood var i studiet dagen før, men vi måtte nøjes med at se hans bil fra »Gran Torino«.

Turen foregår i forholdsvis små vogne med plads til ti mand per guide. Relativt intimt sammenlignet med det meste andet i masseturismens verden. Og guiden er god til at udpege vigtige bygninger.

Inkluderet i turen er også en hurtig tur ind på lageret med rekvisitter, hvor et af klavererne fra filmen »Casablanca« er udstillet. Det er også her, man kan få et hurtigt personligt foto i den røde sofa fra tv-serien »Venner«.

3. Vigtige biler

Hvad: Sony Pictures Studio Tour
Hvor: 10000 W Washington Blvd, Culver City
Info: sonypicturesstudiostours.com

Af alle mulige ture til filmstudier i Hollywood er Sony Pictures Studio Tour den billigste – 280 kr. Og selv om navnet Sony måske ikke umiddelbart ringer mange filmklokker, dækker det over de gamle Metro Goldwyn Mayer-studier – forkortet MGM.

I de gamle filmstudier er for eksempel »The Wizard of Oz« indspillet, og det er derfor, der over parkeringspladsen er en permanent regnbue i gigantisk størrelse.

Hvis man er heldig, får man et kig indenfor i de studier, hvor de amerikanske udgaver af »Jeopardy!« og »Wheel of Fortune« er indspillet, men hvis man er uheldig, kan man møde en del lukkede døre og situationer, hvor guiden må pege på bygninger, der er lukket og nøjes med at fortælle, hvad der sker i dem.

På vandreturen rundt møder man to meget ikoniske køretøjer. Normalt er der ikke noget særligt ved et mobil-home eller en RV, som det hedder i USA.

Men når det er køretøjet fra »Breaking Bad«, hvor Bryan Cranston fabrikerede sine store lagre af crystalmeth, stopper man op og studerer skudhullerne i døren. Tæt ved står det fantasifuldt udrustede ambulancekøretøj fra »Ghostbusters«, som blandt andre Bill Murray og Dan Aykroyd fumlede rundt i.

4. Filmstudiet i forlystelsesparken

Hvad: Universal Studios VIP Experience
Hvor: 100 Universal City Plaza, Universal City
Info: universalstudioshollywood.com

I godt og vel halvdelen af Universal Studios lidt mere end 100 års levetid har der ligget en forlystelsespark omkring selve filmstudierne, der stadig er i fuld vigør.

Man må således betale for forlystelsesparken, hvis man vil besøge de ikoniske filmstudier. En almindelig billet til det hele – forlystelsespark og rundtur i stuiderne – koster 700 kr.

En billet med fast-pass (og rundtur i studierne), så man kan komme forrest i alle køer til forlystelserne, koster 1.050 kr., mens en VIP-billet koster 2.100 kr.

Inkluderet i sidstnævnte er morgenmad og frokost, fastpass, samt fremvisning af steder i Universal Studios, hvor det almindelige publikum ikke kommer. Det vil i praksis sige, at man kan stå af den vogn, man kører i og tage personlige fotos med en selv og familien foran favoritbygninger og kulisser.

Det vigtigste er dog, at man har sin egen guide, så man har mulighed for at få en mere individuel tur, fordi man kan vælge at få mere at vide om sine personlige favoritserier og film.

5. Walt Disneys egen park

Hvad: Disneyland Park
Hvor: 1313 Disneyland Dr, Anaheim
Info: disneyland.disney.go.com/destinations/disneyland

Nu om dage er der et Disneyland i både Tokyo, Hong Kong, Shanghai, Paris, Florida og Californien, men det var forlystelsesparken i Californien, som Walt Disney selv var med til at åbne i 1955 og det var den eneste af parkerne, han nåede at sætte sine ben i inden sin død i 1966.

På den baggrund kan man argumentere for, at det er det mest autentiske sted at komme tæt på de gamle film i forlystelsessammenhæng.

Disneyland er teknisk set ikke et filmstudie, men en forlystelsespark baseret på et filmstudie.

At se en animator sidde og tegne skitser ville alligevel kun være interessant for de mest ivrige tegnefilms-nørder, mens de fleste kan sætte pris på forlystelser baseret på både gamle Disneyfilm som »Peter Pan« og »Dumbo« og på nyere Pixar-film som Toy Story-serien.

Udover forlystelserne kan man for cirka 300 kr. tilkøbe guidede gåture, hvor man får mere insiderviden – f.eks. historien om, hvad der inspirerede Walt Disney til at skabe Disneyland. Man kommer med ind bag kulisserne til en stribe steder i parken, der ikke normalt er adgang til.

Turen sluttes af med en frokost i Jolly Holiday bageren i Mainstreet USA.