5 x design og arkitektur i Helsinki

Finlands hovedstad er et oplagt rejsemål for design- og arkitektur-entusiaster. Byen rummer markante bygninger fra Finlands største arkitekter og har et helt distrikt dedikeret til design.

Den største, smukkeste indrettede og mest velassorterede af design-butikkerne er Design Forum Shop, der drives af en organisation af samme navn, som arbejder for at fremme finsk design. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1.  Banegården i Helsinki

Hvad: Hovedbanegården i Helsinki
Hvor: Kaivukatu
Hvordan: vr.fi

Banegårde er normalt sådan nogle, man tager til, fordi man er på vej et sted hen. Banegården i Helsinki tager man til, fordi den i sig selv er værd at tage til. 

Med sin markante Art Niveau-byggestil og ditto detaljerigdom kan man snildt bruge en times tid på at udforske banegården, som næsten har fået lov at stå som i 1919, hvor den blev tegnet af den finske arkitekt Eliel Saarinen. Det markante tårn med uret og irgrønt kobber på taget gør banegården let at spotte på afstand, og ved hovedindgangen bydes man velkommen af fire tonstunge og høje kæmper i sten, der hver holder en lampe formet som en globus i hænderne. 

Guide: Fem designoplevelser i Helsinki

Indenfor venter den ene imponerende sal efter den anden med kæmpe lamper svævende højt over de rejsendes hoveder og vinduespartier, der dækker hele vægge højt oppe under loftet. I salen til venstre for indgangen kan man købe billetter og glane på de hvide mønstre i loftet eller de store fotostater med sort-hvide oversize fotos fra dengang, Art Nouveau var moderne. 

I salen til højre er indrettet cafe, og kan man se bort fra neonskiltene, der skæmmer noget, er de meterlange lysstofrør beklædt med orange skærme, maleriet på endevæggen og de massive flaskegrønne søjler fine detaljer i et overvældende rum. Læg i det hele taget mærke til den gennemgående grønne farve på søjler, paneler og de små kioskstande, som alle er bevaret i den oprindelige stil.
 

2. Design Distriktet

Hvad: Design Forum Shop og Designmuseet
Hvor: Design Forum Shop: Erottajankatu 7, Design Museet: Korkeavuorenkatu 23
Hvordan: designforumshop.fi og designmuseum.fi/en/

Helsinki kunne i 2012 smykke sig med titlen World Design Capital, og bystyret brander fortsat hovedstaden som en af verdens førende inden for design. Som et led i dét er et område af byen døbt Design Distriktet, for her finder man en række butikker dedikeret til design – primært finsk, men også nordisk. 

Den største, smukkeste indrettede og mest velassorterede af butikkerne er Design Forum Shop, der drives af en organisation af samme navn, som arbejder for at fremme finsk design. I forretningen findes varer fra flere end 100 finske designere – alt fra etablerede navne til udstillinger med nogle af Finlands unge talenter. Alt har et prisskilt og er derfor til at få med hjem, og personalet gør sig gerne umage for at få pakket varerne forsvarligt ind til en flytur hjem. 

I området ligger også det finske designmuseum, der har en samling på 75.000 stykker design (alt er heldigvis ikke udstillet på samme tid). 

Den permanente udstilling viser udviklingen i finsk design fra det 19. århundrede til i dag med fokus på klassikere som Alto, Iittala og Fiskars.  Derudover har museet skiftende udstillinger med både finske og internationale navn, og selvfølgelig også en shop, der sælger finske design­klassikere. 

3. Tempelkirken

Hvad: Temppeliaukion kirkko,
Hvor:  Lutherinkatu 3
Hvordan: Kirken er åben for offentligheden og der er fri entré. Besøgende kan donere penge til kirkens vedligeholdelse.

Midt i byen ligger en klippe, der ikke i sig selv er bemærkelsesværdig, for klipper er mange af i Helsinki og i Finland. Men det, som gemmer sig i klippen, er unikt. For herinde ligger en luthersk kirke, hugget ud i den solide granitklippe og med det fineste dagslys, som vælter ind fra oven og lægger sig som stråler omkring alteret og de rå vægge, der omgiver kirkens midtpunkt. 

Lyset kommer ind gennem 180 tre meter høje, smalle vinduer, der ligger i en cirkel om loftet. Sæt dig godt til rette på de lilla betrukne kirkebænke, læn nakken tilbage, og nyd det kæmpemæssige hvælvede loft, som består af tynde, aflange kobbertråde – i alt hele 22 km. tråd er der brugt i loftet. 

Klipperne giver kirkerummet en god akustik og derfor bruges Tempelkirken ofte til koncerter. Selv for dem, der føler, at de har set alverdens kirker allerede, eller som ved, hvad der er værd at vide om arkitektur, er Tempelpladsens kirke et sted, der bør besøges. Det er ikke uden grund at den i mange år har ligget i top tre blandt de mest besøgte seværdigheder i Helsinki. 

Opførelsen af kirken har været mange  år undervejs. Planerne fra 1930erne blev skrinlagt med Anden Verdenskrig, og første da to finske arkitekter, brødrene  Suomalainen, i 1961 vandt en konkurrence om at tegne en kirke, gik man i gang. Af sparehensyn blev byggeriet dog forsinket, så først i 1969 blev kirken indviet.

4. Finlandia Hall

Hvad: Koncert- og kongreshuset
Hvor: Mannerheimintie 13 e.
Hvordan: finlandiatalo.fi/en

Koncert og kongreshuset Finlandia Hall regnes for et af de mest markante mesterværker tegnet af den finske stjernearkitekt Alvar Aalto. 

Aalto har tegnet alt i bygningen – fra det monumentale tårn på koncertsalen, der skulle sikre den en akustik som i en domkirke, til de mindste detaljer i bygningen såsom møbler, paneler og lamper. De dominerende materialer i bygninger både ude og inde er hvid marmor, som Alvar Aalto hentede inspiration til fra lande og buer omkring Middelhavet, og så sort, finsk granit. 

Alvar Alto tegnede bygningen i slutningen af 1960erne,  den stod færdigbygget i 1971, og Finlandia Hall fungerer i dag som Helsinkis mest prominente koncert- og kongreshus. 

Koncertsalen kan rumme op til 1.700 tilskuere, og den er ligesom andre af Aaltos byggerier karakteriseret ved asymmetriske linjer og stort set uden rette vinkler. Kongreshallen kan huse op til 900 deltagere, bygningen er i flittig brug og lagde sidste år lokaler til over 500 møder, konferencer og koncerter. 

Et væsentligt minus ved Finlandia Hall som turist er dog, at den er svær at komme ind i. Til daglig er den lukket, og vil man se bygningen indefra, er der kun to veje ind: Som tilhører til en koncert eller en kongres. Eller som deltager på en af de to ugentlige guidede ture rundt i huset. Turen tager ca. to timer og koster 12,5 euro. 

5. Suomenlinna-fortet

Hvad: Søfortet Suomenlinna
Hvor: I skærgården omkring Helsinki 
Hvordan: Små havnebusser sejler flere gange i timen, bl.a. fra Eteläsatama-havnen. 7euro for en returbillet.

For at opleve Helsinkis største turistattraktion og et historisk eksempel på stor byggekunst og arkitektur må man til søs. Et kvarters sejlads fra havnen i Helsinki ligger søfortet Suomenlinna – eller Sveaborg, som det hedder på mere mundret svensk. Brugen af det svenske navn er på sin plads, for svenskerne byggede fortet i begyndelsen af 1700-tallet, da Finland hørte under det svenske kongerige, for at forsvare Helsinki mod angreb fra ærkefjenden Rusland. 

I dag har fortet UNESCO-status som et fredet, bevaringsværdigt stykke kulturarv. Hvor Suomenlilla oprindeligt var et rent militært område, er det i dag et hyggeligt stykke frilandsmuseum og minisamfund, med  900 fastboende indbyggere, der minder om en blanding af det københavnske Flakfort og bornholmske Christiansø. Man går rundt på fortet og kan beundre de oprindelige fæstningsanlæg og kanoner, som beskyttede byen. Eller kravle ind i den ubåd, som ligger på land og er omdannet til museum. 

Flydedokken, hvor håndværkere bygger eller reparerer skibe, er fascinerende. Og indtil flere hyggelige, små cafeer og restauranter spredt ud over fortet sikrer, at man ikke går sukkerkold undervejs. Man kan også gøre som de lokale og pakke en madkurv, for på søndage i sommerhalvåret er Suomenlilla-fortet et flittigt brugt og smukt sted at holde picnic.

Se også: Rejsen til den finske sjæl