5 voksenvenlige legepladser i New York

New York vrimler med legepladser. Her er fem, som også tilgodeser mors og fars behov for kaffe, shopping, udsigt og wifi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Battery Park

Hvor: Downtown Manhattan
Voksenfordele: Ubetalelig kulisse og lokalitet. Kaffe og brede bænke. Klods op ad færgen til Frihedsgudinden.
Børnefordele: Vild og våd i dansende springvand og en gammel slotsruin.

Når taxaerne ikke kan køre dig længere sydpå på Manhattan, rammer du Battery Park og en åndeløs udsigt over Hudson River Bay og Frihedsgudinden, mens du har ryggen dækket af himmelragende skyskrabere.
Battery Park har flere legeområder, men det bedste spot er lige foran Castle Clinton, hvor du køber dine billetter til færgeturen over til Frihedsgudinden ($17 pr. voksen næse). Her er en velorkestreret symfoni af dyser der skyder vandsøjler mod himlen, som de små i sommer- og sensommermånederne kan boltre sig i. Medbring badetøj eller skiftetøj og måske et håndklæde. Selvom New York City er et af de mere frisindede steder i USA hvad angår utildækkede kroppe, så frabedes det dog, at dine børn leger nøgne.

Dette er et ideelt sted at starte dagen. De voksne kan med fordel slå vejen indenom Starbucks et stenkast derfra (på hjørnet af State Street og Pearl Street) og sidde med morgenkaffen i hånden, mens børnene fyrer krudt af inden en sejltur til Frihedgudinden.
Battery Park er desuden udstyret med flere sjove skulpturer, grønne plæner til boldleg og New York ornitologiske forening arrangerer om sommeren og efteråret gratis ture for børn og deres forældre, hvor parken udforskes for dyr og spændende planter.
Info: thebattery.org
 

2. Heckscher Playground

Hvor: Central Park Driveway, Central Park.
Voksenfordele: Ingen bekymringer. Stedet har alt, både til det sjove og det praktiske. En legeplads med en ægte Central Park-feel og -look.
Børnefordele: En hel lille verden at gå på opdagelse i. Bjergbestigning i børnehøjde.

Central Park kan hurtigt blive en heldagsfornøjelse med dets tætte skove, store søer, små kanaler, åbne plæner og karuseller, egern, musik, bådture og teatre. Men den fem kilometer lange park har én legeplads der er et sikkert hit hos både børn og voksne.
Heckscher Playground er nyligt renoveret og et slaraffenland for børn i alle aldre. De fæstningslignende bygninger har underjordiske gange, broer og udkigstårne og er bygget ud i et med et naturlige klippeområde, hvor de mere modige børn kan agere klatrekonger uden at mor og far kommer ude af syne.

Især i morgentimerne, hvor sollyset bader legepladsen og klipperne i baggrunden, er her særlig dejligt. I løbet af dagen kan stedet blive en anelse proppet.
Med sand- og vandlege, gynger, cykler, rutsjebaner, toiletter og puslefaciliteter og med de specialbyggede klippe-«borge« er Heckscher Playground noget nær en perfekt legeplads. Og hvis vejret ikke arter sig, kan I på fire minutter gå hen til hjørnet af 5th Avenue og East 58th Street og besøge en af verdens mest overdådige legetøjsbutikker FAO Schwarz, som ligger klos op af New Yorks ikoniske Apple Store.
 

3. Bleecker Playground

Hvor: Bleecker Street, West Village
Voksenfordele: Indhegnet = ro i sindet. Epicenteret for liv og handel i The Village. Få en sludder med de lokale.
Børnefordele: Find en ny legekammerat. Rid på en løve. Prop dig med cupcakes.

Location. Location. Location.
Bleecker Playground er en gedigen og all-round legeplads, men det er beliggenheden, der har fået den nomineret til denne liste.
I hjertet af The Village er I tæt på skønne små butikker med både brætspil og tegneserier til ungerne og tøj, genbrugsguld og skæve bøger til mor og far.
Bleecker Playground ligger som blommen i et æg indrammet af caféer, økologiske grønthandlere og private New Yorkeres små kælderbutikker. Og på modsatte gadehjørne lokker det legendariske Magnolia Bakery, der serverer nogle af Manhattans bedste cupcakes. Lige til at nyde mellem svingende gynger og trillende bolde.

Selve legepladsen fik en ordentlig ansigtsløftning i 1997, hvor den blev renoveret for 400.000 dollars, som blandt andet gik til nye bænke, ny belysning, nye legestativer, små kunstværker for børn og ordentlige adgangsforhold for handicappede, det hele designet, så det hænger sammen med den arkitektur, der præger Greenwich Village Historical District, som legepladsen ligger i.
Start eller slut en tur rundt i The Village på netop legepladsen. Her holder de lokale til med deres egne børn, og du falder hurtig i snak med andre forældre, da dette ikke er et sted, turister typisk finder.

4. Pier 51

Hvor: Meatpacking District,  overfor hjørnet af Jane Street og West Street
Voksenfordele: Internet. Frisk havluft.
Børnefordele: Rindende bæk med hemmelige dyr og interaktive springvand.

På Manhattans vestkyst gemmer der sig en lille maritim perle af en legeplads på en gammel mole, der rager ud i Hudson River.
Pier 51 er enhver forældres våde drøm, fordi dette er det optimale sted at få sig en længere uforstyrret pause til bl.a. at tjekke mails. Området er udstyret med WiFi og har i højsæsonen et enkelt eftertragtet strømstik til el-trængende computerbrugere.
Medbring håndklæder og skiftetøj til ungerne, for de forbliver med garanti ikke tørre på denne legeplads. Her er store springvand, vandstøvsfontæner, en lille å med små skildpadder og søstjerner i messing og store trælegeskibe til at få søulken frem i de mindste. Det maritime tema gennemsyrer legepladsen der opfordrer forældre til at bruge sømandsudtryk som »dørk«, »styrbord«, og »kabys«, når børnene skal navigeres rundt på pladsen.

Pier 51 er et velvalgt springbræt til efterfølgende at besøge hangarskibet USS Intrepid tre kilometer længere nordpå (tag evt. en taxatur langs vandet). Og hvis I har brug for mere fast grund under fødderne, er en vandretur langs den nyligt renoverede togbanepark High Line, som løber gennem det gamle Meatpacking District i tredjesalshøjde, kun et stenkast væk.
Pier 51 afsluttes bedst fire blokke derfra med en grande burger hos de børneglade Bill’s Bar & Burger.

5. Nelson A. Rockefeller

Park Playground
Hvor: World Finacial District,
Voksenfordele: Et øjebliks zen-tilstand for foden af World Trade Center
Børnefordele: Hurlumhejland med fart, sand og vand.

I skyggen af det nye Freedom Tower, der rejser fra Ground Zero, ligger et lille stykke grønt, der huser en suveræn legeplads. På skillelinjen mellem de skyhøje glasfacader i verdens forretningsmekka og det beroligende vand mellem Manhattans skyline og New Jersey finder du Nelson A. Rockefeller Park og dens lille familieparadis under gummitræerne.
Legestativerne, karrusellen og de vandsprøjtende løvehoveder har en del år på bagen og en tiltrængt modernisering til gode. Men af samme årsag har stedet sin specielle særegne stemning af sorgfrie og gladere dage.

Især de lidt større børn (fra fem år og opefter) vil springe ud i denne legeplads med åbne arme. Her er små sandbokse med kraner og løftesystemer,  et sirligt netværk af gangbroer og tårne oppe mellem træernes grene og lange vilde rutsjebaner.
Voksne vil nyde denne legeplads i lige så høj grad, men af andre årsager. Her er en ro og aflukkethed, der er sjælden i New York. Legepladsen er sikkert indhegnet og ligger en kort gåtur fra alt, hvad I behøver.
Lige i nærheden (215 Murray Street) finder I den legendariske Shake Shack, der laver eventyrligt gode milkshakes og uforglemmelige pommes fritter. Undgå dog at komme forbi omkring frokost eller aftensmadstid, da resten af New York også har opdaget dette lille steds potentiale.

Se også: Stockholm med småbørn