5 vinbarer i Berlin

Tyskland er mere kendt for fadøl end vine, men Berlin giver vinbarerne de famøse biergartens kamp til stregen.

28REJVINBAR-134609.jpg

Tyske vine og tapas

På trods af sin begrænsede længde har Dresdener Strasse i Kreuzberg en af de højeste koncentrationer af gode barer i Berlin, og en af dem er vinbaren Ottorink. Baren var en af de første vinbarer i Berlin, og med et smukt patineret lokale, en imponerende vinliste og kompetente sommelierer bag bardisken er den stadig en af de bedste. Fokus er på tyske vine og et uhørt stort antal af dem – selv de dyre årgangsvine – kan du bestille et enkelt glas af. Priserne ligger mellem 30-45 kr. pr. glas.

Hvad: Ottorink
Hvor: Dresdener Strasse 124

Afdæmpet date-spot

På et hjørne af den tæt trafikerede Schönhauser Allée i hjertet af Prenzlauer Berg ligger der en lille, mørk vinbar, hvor du kan gemme dig fra verden og gå på opdagelse i Tysklands vine; stedet føles lidt som et Narnia-agtigt klædeskab, der giver adgang til en fantasiverden af vin. De små borde er ofte befolkede af par på dates og et par loyale stamgæster, der kommer alene for at sludre med ejeren.

Ejerens kendskab og kærlighed til tyske vine er lige så stort, som baren er lille, og på trods af et begrænset engelskkundskab guider han med sikker hånd folk til deres nye yndlingsvin. Fokus er – ikke overraskende navnet taget i betragtning – på vine fra Baden, men resten af Tysklands vinregioner og enkelte franske og italienske vine er også repræsenteret på kortet.

Udover vinene på kortet er der ofte større, dyrere flasker åbne, du kan få et glas af, så spørg ind til dagens tilbud. Der er åbent dagligt fra 19-02.

Hvad: Baden im Wein
Hvor: Schönhauser Allée 155


Unge naturvine

Der er udelukkende naturvine på kortet hos vinbaren Maxim i den stille Gormanstrasse i Mitte, hvilket er en af grundene til at foodies, kokke og vinelskere mødes på baren hver aften – det kan ofte føles som om, du crasher en personalefest for vinbranchen, når du gør din entré på den lille bar. Vinkortet består af omkring 100 vine, hvoraf omkring 20 som regel er tilgængelige som glasvine. Enkelte af dem er så eksperimenterende, at de udfordrer selv naturvinselskere, men langt de fleste er en fornøjelse, uanset om du går op i svovlniveauet eller ej.

Hvad: Maxim
Hvor: Gormannstrasse 25

Afslappet hipster-hangout

Med sine rå murstensvægge, slidte træmøbler, unge klientel og sin placering midt på bargaden Weserstrasse i Neukölln er Vin Aqua Vin prototypen på en uformel, usnobbet og afslappet vinbar. Vinene står stablede i kasser og på reoler langs væggene, og tjenerne tusser rundt og forsøger at holde trit med stamgæsterne, der bestiller det ene glas efter det andet. På sommeraftener er der kamp om en plads på bænkene foran butikken, hvorfra man kan sidde og observere Neukölln-hipsternes færd.

Vinene, der både sælges på stedet og til at tage med, kommer i høj grad fra unge, eksperimenterende vinmagere fra hele Tysland, men du kan også finde mere traditionelle vine fra det meste af Europa.

Hvad: Vin Aqua Vin
Hvor: Weserstrasse 204


Vinbibel i Mitte

Stemningen og interiøret er mere professionel og mindre afslappet på den østrigske vinbar Cordobar end på mange af Berlins andre vinbarer, men de tatoverede tjenere og højrøstede gæster får det til at føles som Berlin alligevel.

Cordobar har et gigantisk vinkort på over 1.000 vine, der af vinkendere bliver behandlet med nærmest religiøs andægtighed, og en uhyre ambitiøs kok, der forbereder fantasifulde kolde og varme anretninger såvel som enkelte hovedretter. Menuen skifter konstant og er i lige så høj grad som vinene et besøg værd – blodpølsepizzaen er uendeligt meget bedre, end den lyder, mens rabarber, asparges og andre sæsonbestemte produkter bliver kreativt behandlet i de kolde anretninger. Klientellet består af jakkesætsklædte mænd, kokke på deres fridage og er generelt ældre end på mange andre vinbarer i byen, også på grund af stedets lokation i midten af Mitte.

Hvad: Cordobar
Hvor: Grosse Hamburger Strasse 32

Læs mere: 5 museer på de stockholmske øer

Læs mere: Herretur i Dublin

Læs mere: Et ægte Havana - midt i Miami