5 unikke spisesteder i Madrid

Tapas på glas, en strandbar midt i byen, eller sukkerfri kager kombineret med meditation. Vi guider til fem specielle steder at stille den lille sult i Spaniens hovedstad.

Morgenmadsrestaurant Spott. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stine Halmind
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Morgenmad på pletten

Hvad: Spott
Hvor:
Calle Virgen de los Peligros 7
Hvor meget:
10-20 euro (75-150 kr.)

I en anonym gade i centrum af Madrid, klemt inde mellem storbyens hovedfærdselsårer Gran Vía og Calle Alcalá, ligger en lille perle af en morgenmadsrestaurant. Ingen ville gætte på, at der i de grå gader bag den den verdenskendte renæssancebygning Edificio Metropolis findes dette hippe mødested.

Spott er en hybrid mellem en gourmetrestaurant og en hyggelig hostelbar, hvor indretningen skriger »økologi på den hippe måde«. Det er natur og moderne design i skøn forening, med designerlamper i hjørnerne og altankasser i vinduerne. I stueetagen ånder alt fred og ro, men man kan være sikker på, at første sal vibrerer af liv, snakken går lystigt ved de otte træborde, hvor man finder både forretningsmænd i jakkesæt og turister på familieferie.

Spott serverer klassisk spansk morgenmad f.eks. grovboller med iberisk skinke, ost, røræg og friskpresset juice, alt sammen i en delikat, økologisk version. Der findes ikke noget menukort, så man bestiller det, man ser i baren og på tallerknerne hos andre gæster.

Frokostmenuen, som skifter fra dag til dag, sammensættes ud fra fra et udvalg af spanske hofretter, udført med et moderne twist.

2. En oase af velvære

Hvad: La Quietud Tiyoweh
Hvor: Calle San Pedro 22,
Hvor meget: 10-15 euro (75-110 kr.)

Når benene er trætte efter en lang gåtur i Parque del Buen Retiro, eller man er skeløjet af at have kigget på kunst i Fundación Caixa, kan man finde ro i café La Quietud Tyioweh.

Tiyoweh er det indianske ord for en ophøjet mental tilstand af stilhed og ro, og det er denne stilhed, der er fokus på i de hyggelige lokaler. Ro og natur – for La Quietud er en ægte naturcafé, hvor velvære er i højsædet, og menukortet er selvfølgelig derefter – med hjemmelavede vegetarretter, sukkerfri kager, friskpresset juice og spændende theblandinger.

Væggene er prydet af tegninger, billeder, glaskunst og andre kreative artefakter. Selv møblerne er som små kunstværker i sig selv. Alt emmer af genbrug, økologi og kreativitet.

Udover at servere mad afholder La Quietud hver tirsdag til fredag eftermiddag meditation i caféens lokaler. Det er åbent og gratis for alle. Der afholdes også kurser i bl.a. yoga, madlavning og dans.

Får man lyst til at tage den gode stemning med hjem, kan man købe en række økologiske helseprodukter i caféen.

tiyoweh.es

3. Gourmet med historie

Hvad: Marked San Miguel
Hvor:
Plaza de San Miguel
Hvor meget:
10-20 euro (75-150 kr.)

I begyndelsen af 1800tallet fandtes der en lille, tom plads i centrum af Madrid, få skridt fra den enorme Plaza Mayor. På pladsen havde ligget en kirke, Iglesia de San Miguel de Octoes, som nu var revet ned. Inden længe blev tomten dog forvandlet til en blomstrende markedsplads, og i 1916 byggede man et overdækket marked, som beholdt navnet San Miguel.

De moderne supermarkeder gjorde det svært at lokke kunder til Mercado de San Miguel, så efter en omfattende renovering genåbnede markedet i 2009 – nu med fokus på gourmet og gastronomi.

Man finder kød, fisk, frugt og grønt side om side med marokkanske delikatesser, specialøl, kunstfærdige desserter og adskillige barer med delikate tapas. Til at skylle efter med kan man få alt fra sangría over kunstfærdige kaffedrinks til mojitos med alverdens frugter.

Og så er der naturligvis et overdådigt udvalg af spanske vine. Blandt andet i baren SherryCorner, hvor der er vinsmagning på en anderledes måde. For 20 euro får man udleveret en audioguide, seks glas sherry i en kunstfærdig holder og seks tapaskuponer. Efter en kort introduktion leder audioguiden en rundt til ti udvalgte barer på markedet, hvor man i bytte for sin kupon får en tapa, der passer sammen med ét af de seks glas sherry.

mercadodesanmiguel.es

4. Tapas på glas

Hvad: Taberna del Chato
Hvor:
Calle Cruz 35
Hvor meget:
10-20 euro (75-150 kr.)

I kvarteret Las Letras, sydøst for Puerto del Sol, ligger Taberna del Chato: En moderne tapasbar, der serverer klassiske tapas med et twist. Chato er navnet på de brede, lave glas, der bruges i mange spanske barer. Normalt er der vin eller øl i glassene, men hos Taberna del Chato bruges de til elegante tapasanretninger.

Bardisken med udstillingsmontren fuld af tapas kunne være fra en 100 år gammel tapasbar, men de små anretninger er kreative og elegante.

Manden bag konceptet, Ignacio SánchezSicilia, har bygget sin forretning på en nøje gennemtænkt vision, der indebærer at servere tapas af høj kvalitet med råvarer fra betroede leverandører.

Og det er ikke bare blevet ved visionen.Gæsterne strømmer til El Chato for at mæske sig i de velsmagende delikatesser. Klassiske retter som paneret kylling, tunsalat og indbagte rejer serveres i nye innovative former, uden at der bliver gået på kompromis med smagen.

El Chato er også kendt for sin gode betjening og omhyggelige vejledning af eksempelvis vegetarer og allergikere. Restauranten er blevet så populær, at man barsler med El Chato 2 til efteråret.

tabernadelchato.com

5. Beachbar i kælderen

Hvad: Ojalá
Hvor:
Calle San Andrés 1
Hvor meget:
15-20 euro (110-150 kr.)

Valget mellem storbyferie og strandferie kan være svært, men Ojalá har gjort det nemmere. Midt i centrum, over for den lille, skæve Plaza de Juan Pujol i Malasañakvarteret, findes en farverig restaurant med en særegen skat i kælderen. En vaskeægte strandbar komplet med sand, lave borde og puder til at sidde på.

Ojalá er en del af Grupo La Musa, som består af tre restauranter og en café med hver sit tema.

I Ojalá hersker en spraglet, næsten barnlig kreativitet og spidsfindige designs. Alle lokaler har forskellige farver, og udsmykningen er en fusion af mormors kolonihavehus og farvestrålende coolness. Der er særligt fokus på belysningen, idet spøjse, specialdesignede lamper med forskelligt lys fylder rummet med en ganske speciel stemning.

Indretningen er dog ikke alt, man kan naturligvis også spise på Ojalá. Der serveres klassiske tapas med asiatiske og latinamerikanske indslag – uden dikkedarer og fine fornemmelser. Perfekt til en afslappet aften med vennerne eller en romantisk stund med din partner.

grupolamusa.com/restaurante-ojala