5 ting, du skal lave i Valencia

Har du allerede besøgt Barcelona, så er Valencia et oplagt storbyrejsemål. Den har færre turister og mere Spanien.

Man skal ikke sætte under to timer af til at besøge de gigantiske akvarier i L’Oceanogràfic. De er blandt Europas næststørste og med god grund en af Spaniens største turistattraktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Hedegaard

1. Den Hellige Gral
Hvad: Religiøst klenodie
Hvor: Katedralen i Valencia

Den Hellige Gral var det bæger, Jesus drak af under den sidste nadver med apostlene, dagen før han blev korsfæstet. Med det indstiftede han nadveren. I flere end 1.000 år har det været det mest efterstræbte religiøse klenodie i historien – fra korsridderne til Indiana Jones, men det står lige her i katedralen i Valencia.

Det brunlige bæger af rød alabaster står beskyttet bag glas og holdes sammen af en senere tilføjet overdådig ornamentik af guld, fordi en fummelfingret biskop på et tidspunkt kom til at tabe det, så det gik i to dele. Men nu står bægeret bag sikkerhedsglas i en belyst niche  i væggen i kapellet Capilla del Santo Cáliz. Gralens – eller bægrets – historie og rute siden hint mindeværdige måltid kan angiveligt følges direkte tilbage til Jesu tid. En senere datering har bekræftet, at bægret stammer fra perioden.

I det hele taget er det værd at besøge katedralen for dens smukke kunstskatte og mange forskellige stilarter: romanske, gotiske, renæssance og barok. Katedralen indeholder også et andet relikvie: den indtørrede arm af martyren St. Vincent. Der står på skiltet ved montren med den visne arm, at det er martyrens venstre, men det ser grangivelig ud, som om det er den højre arm.

2. Vandtribunalet
Hvad: Stridigheder afgøres
Hvor: Plaza de la Virgin ved katedralen

Hver torsdag kl. 12 træder en over 1.000 år gammel institution sammen i Valencia. Det er vandtribunalet, som afgør eventuelle tvister om vanding. Vandet fra floderne har altid været afgørende for bønderne, der dyrkede de frodige jorder i Vanlecias opland, hvor der både er rismarker og appelsinplantager og en velsignelse af andre ting.

Bønderne har altid selv valgt, hvem fra  deres egen stand der skulle sidde i tribunalet. Kravet var, at afgørelserne skulle falde hurtigt og mundligt – for bønder var i århundreder ofte analfabeter. Der var ingen papirer og heller ingen bygning. Tribunalet træder sammen ved indgangen til Valencias katedral; den indgang, der vender ud mod Plaza de la Virgin (her er der skygge midt på dagen). Systemet virker stadig og er lidt af et tilløbsstykke. I dag har tribunalet dog en sekretær, der fører afgørelserne til protokols.

Masser af turister stimler hver torsdag sammen for at se tribunalet i sorte kapper sidde i rundkreds på stole foran kirkedøren – tidligere sad de direkte på stentrappen. Stridighederne og deres afgørelse forkyndes af tribunalets formand for den sammenstimlede mængde. Og sådan bliver det. Det hele tager kun et øjeblik, hvis man kommer få minutter over tolv, kan det hele nemt være forbi.

3. Paella
Hvad: Mad-klassiker
Hvor: La Pepica på Paseo Neptuna

Paellaen kommer fra Valencia. Den regio­nale risret, som er blevet en spansk klassiker, serveres typisk med fisk og skaldyr og kylling – men den originale paella fra Valencia indeholder kanin, kylling og snegle, hvis man ikke passer på. Enhver traditionel spansk restaurant med resekt for sig selv serverer paella, men kun til frokost. Et godt tip er »La Pepica«, som ligger på strandpromenaden, Paseo Neptuno. Den er lidt dyrere end naborestaurantene, men Pepicas paellaer – husk, at det udtales »paeya« – er himmelske.

Man går nærmest gennem køkkenet, når man ankommer, og kan se kokkene bakse med de store paella-pander over flammende blus, inden man når ud til de fint dækkede borde, der vender ud mod strandsiden. Det optimale er at tilberede en paella over gasblus, der er meget varm i begyndelsen, og hvor temperaturen gradvist sænkes under kogningen. Væggene er beklædt med svalende lyseblå fliser og på væggen ved barerne hænger billeder af filmstjerner, fodboldspillere, tyrefægtere og lokale berømtheder, der alle har indtaget lukulliske måltider her. Hemingway var her også, da han var her for at følge en duel mellem to tyrefægtere. Ål tilberedt med kartofler, hvidløg og stærk peber er en anden valenciansk delikatesse.

4. Den gamle bydel
Hvad: Markeder
Hvor: Bl.a. La Lonja de la Seda

I Valencias gamle bydel er det oplagt at gå på bar eller restaurant, når man har tilbragt den første del af dagen i sommervarmen på stranden, men der er i særlig grad tre fine steder, som man ikke skal snyde sig selv for: La Lonja de la Seda – Silkemarkedet – en smuk stenbygning fra 1400-tallet, hvor man skal indenfor for at opleve suset fra den fine gotiske arkitektur.

Næsten lige overfor ligger Valencias fødevaremarked, Mercado Central, med en overflod af de fineste råvarer til det spanske køkken – fra flåede kaniner og fåreost til lufttørrede skinker af det iberiske sortfodssvin, der hænger på række og geled. Her er frugt og grønt i alle farver, her er hvidløg i ranker og fisk og skaldyr på is i dryppende kasser. Det må være en salig fryd at kunne gå her hen og fylde kurven hver dag. Det bedste er at besøge markedet om morgenen eller tidligt på formiddagen.

Ved frokosttid er det hele ved at være forbi. Bemærk også mellem de gamle huse den lille, stille plads, Plaza Redonda, der er helt cirkelformet og omgivet af små boder, der sælger de fineste broderier. På pladsen foran boderne mødes husmødre for at brodere og være sammen men også for at lære yngre kvinder det fine håndværk. En meget fin, lille valenciansk tradition.

5. L’Oceanogràfic
Hvad: Akvarium
Hvor: Ciudad de las Artes y las Sciencas

Man skal ikke sætte under to timer af til at besøge de gigantiske akvarier i L’Oceanogràfic. De er blandt Europas næststørste og med god grund en af Spaniens største turistattraktioner. Det ligger som en del af Ciudad de las Artes y las Sciencias, et storslået arkitektonisk kulturelt kompleks for kunst og videnskab – her er operabygning, eksperimentarium og altså disse mægtige akvarier, der huser over 500 forskellige arter, og mere end 40.000 individer. Blandt andet spøjse sødrager, legesyge delfiner, hajer i alle størrelser og mægtige havskildpadder.

Her er tropevande med koralrev, vældige fiskestimer og en arktisk afdeling med sne og pingviner og hvide hvaler. I nogle af akvarierne er der også bygget dele af vældige skibsvrag. Det er et eventyrligt og betagende syn, der møder de besøgende, og efter besøget er det næsten, som om man nogle timer fik lov at opleve at gå på bunden af havet mellem alle verdens fisk. Men L’Oceanogràfic er også seriøst havbiologisk forskning, og der informeres seriøst om havets dyreliv – desværre mest på spansk. En fantastisk oplevelse med masser af oplysninger for den videbegærlige om livet under havets overflade.

Læs også: 8 gode Barcelona-bodegaer