5 sunde spisesteder på Bali

I byen Ubud på den indonesiske ø Bali behøver man næsten ikke gøre sig umage for at leve sundt. Byen vrimler med grønne og økologiske restauranter.

Earth Fold sammen
Læs mere

1. For madnørden

Hvad: Earth Cafe Ubud

Hvor: Jalan Gautama, Ubud

Hvor meget: Dyreste ret 35 kr., juice 18 kr.

Info: www.dtebali.com

På Earth Cafe bliver man mødt af klimtende musik og smilende tjenere, der serverer økologiske vegetarretter og sunde desserter. Vegetarkæden har seks filialer i tre byer på Bali. Menukortet tæller bl.a. glutenfri sandwiches med grønt og hummus, indonesiske klassikere som Nasi Goreng, raw food og overdådig morgenmad med f.eks. boghvede- eller quinoapandekager. Tørsten kan slukkes i juicer med navne som Supersonic C og Liver Cleanser serveret med genanvendelige bambussugerør, som man også kan købe med hjem. Fyld din vandflaske med balinesisk kildevand for 3 kr. Her fås også raw chokoladekager, mousser, barer og andet fra Ubud Raw Chocolate Factory.

Kæden har også et lille marked, der bugner af helsekostprodukter som chiafrø, kæmpestore balinesiske mandler, saftige økodadler og kokosolie til priser, som giver lyst til at købe en ekstra kuffert og stoppe den fuld af økologi. Og i afdelingen i Ubud finder man også den første og eneste vegetariske biograf på Bali, hvor man kan nyde restaurantens retter, mens man lader sig underholde.

2. For sundhedshippien

Hvad: Soma

Hvor: Gautama Street, Ubud

Hvor meget: 23 kr. for den dyreste ret.

Info: Tlf. +62 361 8493655

Hvis du er til hippiestemning og økologisk vegetarmad, skal du prøve Soma. Slap af på bløde puder og spis, mens balinesere og vesterlændinge i skøn forening spiller guitar og synger ganske stille. Menukortet er vegetarisk, og mange retter er raw food-inspireret. Kokkene gør det så godt, at selv en kødelsker kan blive mæt og tilfreds.

Retterne er inspireret af både Asien og Mellemøsten, og man kan blandt andet fylde sig med en cashewnøddesuppe med ’sqaush-pasta’ eller raw hummus med hørfrøkiks. Til morgenmad bør man prøve den uimodståelige ricepudding, som ikke er blævrende, men en varm grød med søde krydderier og kokosmælk.

Her får man de absolut sundeste juicer, hvis man har fået nok af de sukrede varianter, man ellers bliver budt på Bali.

Udover lækker mad er restauranten også ramme om events og foredrag, hvor man både kan møde turister, tilflyttede vesterlændinge og lokale balinesere. Soma er iøvrigt også stedet med det mest formidable wifisignal, hvilket ellers kan være svært at opstøve på Bali. Du kan derfor sagtens tage din computer frem under maden uden at virke som en posh ’mac-hipster’, da der i restauranten vil kunne findes mindst to andre internetbrowsende og juicedrikkende vesterlændinge.

3. For grøntsagselskeren

Hvad: Kafe

Hvor: Jalan Hanoman 44b, Ubud

Hvor meget: 28 kr. for dyreste ret, drik 15 kr

Info: Tlf. +62 361 4792078

Møblerne er lavet af genbrugstræ, der bliver af princip ikke solgt sodavand og ejerne samarbejder med Ubuds største attraktion for sundhedsnørder – The Yoga Barn. Alle råvarer er økologiske, når det kan lade sig gøre, og stedet gør en dyd ud af at være miljøbevidste og bæredygtige. Kafe har f.eks. droppet plastiksugerør og plastikposer og kæmper aktivt for at bevare Balis smukke natur.

På Kafe kan du både ligge ned og sidde op, når du dykker ned i restaurantens sunde og grøntsagsfyldte retter, som bl.a. tæller platter med indisk- og mexicansk- inspireret mad, den såkaldte bowlfood, som enten kan være store skåle fyldt med salat, supper eller linsestuvning eller pastaretter, selvfølgelig med en langt højere procentdel grøntsager end pasta.

Og hvis du har lyst til at bevæge kroppen, ligger Yoga Barn kun fem minutters gang fra Kafe. Her kan du udfordre dig selv med akrobatiske stillinger til en af de mange yogatimer eller prøve kræfter med komplet stilhed til en times meditation. Og når du er færdig, kan du nyde en isnende kold, sund og let perlende »sodavand« hos Kafes lillesøster Little K, som har til huse i The Yoga Barn.

4. For udsigtsnyderen

Hvad: Clear Cafe

Hvor: Campuhan Road, Ubud

Hvor meget: Dyreste ret 30 kr, drik 14 kr.

Info: www.clear-cafe-ubud.com

Bjergudsigt, en rislende flod og god, sund mad at fylde maven med, er hvad man får på Clear Cafe på toppen af en bakke i udkanten af Ubud. For at nå cafeen skal man krydse en gammel bro, der hænger over en brusende flod. Derefter skal man på indonesisk manér tage skoene af og gå op ad en regnbuefarvet trappe fyldt med friske blomster. Vælg en vinduesplads på cafeens overdækkede terrasse, da det er her, bjergudsigten fås. Har man mere lyst til at ligge ned efter turen op ad bakken, er her også et helt rum med madrasser og puder, som man kan hvile sig på, mens man venter på maden.

Maden er god – økologisk og alle ingredienserne er produceret eller dyrket på Bali. Menuen strækker sig over flere kontinenter, men har fokus på sund mad. Det er ikke en vegetarrestaurant, men der er ikke kød - kun fisk - at finde på menukortet. Deres tunbøffer er eminente. Wraps spækket med grøntsager, tunamelts eller balinesisk inspireret fish and chips er bare nogle af de mange retter, som du kan fylde maven med på Clear Cafe.

Derudover serveres juicer, smoothies og op til 22 forskellige slags varme drikke, som udgør en stor del af menuen. Og hvis tanden er sød, er der heldigvis både veganske og almindelige desserter og kager, som alle er sødet med ægte kokossukker for de blodsukker-sensitive.

5. For fairtrade foodieen

Hvad: Bali Buda

Hvor: Jalan Jembawan 1, Ubud

Hvor meget: Dyreste ret 30 kr., drik 28 kr.

Info: www.balibuda.com

Hos Bali Buda træder man ind i et rent slaraffenland, hvis man er til fairtrade, økologi og sundhed. Restauranten, der har tre filialer, bryster sig med kun at servere hjemmelavet mad uden kemi og arbejder ud fra de internationale fairtradeprincipper. Derudover støtter ejerne sociale og økologiske projekter på øen, som f.eks. en naturlig fødeklinik, som tilbyder fattige, balinesiske kvinder lægehjælp og information under graviditet og fødsel og affaldsprojektet EcoBali, der arbejder med miljøvenlig affaldshåndtering.

Og maden på Bali Buda er ligeså god og sund som deres intentioner. Bestil en aubergine- og mandelenchilada eller en balinesisk black-bean suppe, og skyl det ned med en vidunderlig juice eller smoothie, hvor du kan tilføje otte former for superfoods, som f.eks. chiafrø eller bipollen. Derudover serverer cafeen også hvedefri wraps fyldt med grønt, så også de glutenintolerante kan være med. Og apropos intolerance - så kan de laktoseintolerante også mæske sig i Bali Budas milkshakes og kaffe-drikke, der alle kan laves på f.eks. sort rismælk, cashewnøddemælk eller soyavariant.