5 strandbarer i Berlin

Sand mellem tæerne, caipirinha i glasset og udsigt over vandet fra palmernes skygge. Rejseliv viser vej til de skønneste strandbarer i den tyske hovedstad.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udsigt over Spree-floden, et parkeringshus eller en eng langs vandet. Dertil lidt sand, nogle liggestole og en cocktailbar.

Næste: De 5 strandbarer

Mere skal der ikke til, før berlinerne formår at bikse en caribisk stemning sammen under palmernes skygge. Dyk ned i historien bag og tag med på rundtur til Berlins mest festlige, romantiske og afslappede strandbarer.
At tage på strandbar i Berlin lyder i manges ører lige så kedeligt som at tage på strandferie i Slagelse.

Men skinnet bedrager. For selvom den tyske hovedstad ligger langt fra havet, så skyder de sandglimtende strandbarer op som aldrig før. Med god grund – for selvom ingredienserne for det meste er de samme som ved barerne langs sydhavets kyster, så er der en herlig mangfoldighed i stemningerne rundt i Berlins mange strandbarer.

Fælles for dem er dog, at sandet ikke går ud i det evige ocean, men ender ved flodens betonkant – og at horisonten ikke fortaber sig over havet, men brat stopper i en enestående storbykulisser bag de potteplantede palmer.

Med over 200 km til den nærmeste kyst, og godt 700 år til opfindelsen af cocktailen, var det ved Berlins grundlæggelse i 1230’erne ret svært at forudse, at byen skulle gå fra at være en middelalderlig provinsby til en moderne metropol med spraglet udvalg af strandbarer.
Og dog var grundlaget på plads. Øllet var allerede udbredt, og den direkte anledning til grundlæggelsen af Berlin var et vadested over floden Spree, som udover drikke-, bade- og transportmuligheder bød på udsigt over vandet.

Men selv i moderne tid har historien været imod strandbarernes stille evolution. Da cocktailen endelig blev udbredt i Europa i midten af det 20. århundrede, stod først 2. verdenskrig og siden Berlins deling i vejen for adgangen til Spree-floden. I store dele af det centrale Berlin agerede Spree nemlig sektorgrænse mellem de allieredes Vestberlin og det russiskbesatte Østberlin.
Efter opførelsen af Berlin-muren i 1961 blev store dele af grænsefloden endda spæret af og sat under streng bevogtning fra DDR-regimets side. At der overhovedet løb en stor flod igennem den delte by gled derfor langsomt ud af Berlinernes bevidsthed.

Med murens fald i 1989 skete der pludselig løjer. Af den delte by opstod langsomt, men sikkert, en mangfoldig metropol. De mange frirum i de tidligere mur-områder blev indtaget af kreative sjæle, der forstod at benytte lejligheden til kunst, fest og ballade, før markedsmekanismerne langsomt omskabte områderne til foretagender med mere sikre afkast.
Langs den genopdagede Spree opstod der stier og promenader, enge og kyssesteder, og både berlinere og turister generobrede langsomt den glemte flod.

Det var dog først i 2002, at man kunne bore fødderne ned i sandet på Berlins første etablerede strandbar, Strandbar Mitte overfor Museumsøen. Flere hundrede ton sand, en række lænestole og en billig bar sørgede for succes på stedet. Siden er mere end tyve forskellige strandbarer skudt op af sandet rundt i Berlin – ikke bare i de tilbageværende frirum langs den grumsede Spreeflod, men også ved søer, i parker og endda på toppen af et parkeringshus. Udbudet er mangfoldigt, uanset om man leder efter storbyromantik med sydlandsk flair, strand-spas som beachvolley, standarddans under åben himmel eller bare chill-out med en kold øl og sand mellem tæerne. Så ingen panik, hvis du strander i Berlin. Her er faktisk vand – og strandbarer nok til både romantiske, danseglade og festtørstige dage og nætter.

Næste: De 5 strandbarer