5-stjernet spa i Tunesien

Tunesien er det land i verden efter Frankrig, som har flest thalasso-spa’er. Det velgørende vand er blevet en vigtig del af landets turisme.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rul, bølger, rul… Det blå Middelhav lystrer og lader mine fødder kærtegne, mens de synker ned i det fine, hvide sand. En frisk brise kærtegner huden sammen med solen, som er ved at få styrke. Lyden af en minaret i det fjerne forstyrres af raslen i de lange palmeblade. Luften fyldes af dufte, af tang, jasmin og eucalyptus. Ellers er her stille. Denne morgen-meditation er min egen forberedelse på de næste tre timers forkælelse med thalasso-terapi. Praktiseret for flere tusind år siden, mere populært end nogensinde. Det er tid til at stresse af.

Se også: Billig wellness i Slovakiet

Og hvilket bedre sted at gøre det, end hvor der er masser af vand, hele vejen rundt.
Tunesien har en stolt tradition for kurbade, og thalasso-terapi var en behandlingsmetode, som man brugte allerede 200 f.Kr. i store badeanstalter efter romersk forbillede, indtil samme romere kom og smadrede dem efter de puniske krige.

I den arabiske verden har traditionen for hammam og massage overlevet, og med genopdagelsen af det velgørende havvand har landet fundet en niche, som på mindre end ti år har gjort det til verdens næststørste destination for thalasso-terapi efter Frankrig.

Tunesiens lille idylliske ø Djerba
Fra nord til syd er der siden årtusindskiftet bygget den ene fantastiske spa efter den anden, i øjeblikket 39, som katedraler for den nye sundheds-turisme, og den største koncentration er logisk placeret på Tunesiens lille idylliske ø Djerba sydpå i Gàbes-bugten med hele tolv af slagsen, fordi der er vand nok på alle sider.

Jeg tørrer mine fødder efter mødet med havet i sit rette element og begiver mig gennem de monumentale gange på Radisson Blu Resort hen til indgangen på det fem-stjernede Athénée Thalasso spa.

Den elegante europæiske modernitet fra hotellet fortsætter over i spa’ens asiatiske enkelhed og slår en stemning af ro og fordybelse an. Det er som 1001 nat, bare om dagen.

Første møde med Middelhavet indendørs er den hule-agtige hammam med koldt »krokodille«-bad i midten, hvor femten minutters intens damp gør huden klar til anden ret på en orientalske menu, kropspeeling med en blanding af sæbe lavet på lokale oliven og det fineste sandstrand få meter herfra.

Al vand i spa’en kommer fra havet, og det renses tre gange om dagen, så afskylningen med den tempererede stråle i bruseren bliver endnu et plus for mit velbefindende.

Thalasso-begrebet kommer af det græske ord for vand, thalassa, og behandlingerne bygger på havmiljøets terapeutiske egenskaber for huden på grund af vandets store indhold af mineraler, jod, natrium og kalium. Så efter en kop vitaliserende ingefær-te hopper jeg i den store indendørs-udendørs pool med udsigt til palmer i trængsel, dog ikke tættere, end at jeg stadig kan se havet, og tager nogle lange, dovne svømmetag.

Alger rørt op med dadeloli
Så er det op på briksen igen, denne gang til en indpakning over hele kroppen af alger rørt op med dadelolie, og et tykt varmetæppe, som skal få de naturlige ingredienser til at virke optimalt, mens jeg ligger som i en puppe.
Jeg får en kølende vaskeklud på isse og pande for at dæmpe kroppens temperaturstigning, og efter endnu en afskylning vakler jeg ud på de brede, hvide brikse på terrassen i ti minutter og sørger for at få en masse vand indenbords, inden massøren kalder og er klar med desserten: en skøn massage, helt op til hårrødderne, med lange bløde bevægelser i orangeblomst-olie. Ren luksus.

På vejen ud møder jeg direktør Marie Christine Teissier, som har 40 års erfaring indenfor spa i Marokko, Egypten og Saudi Arabien.

»Det er helt klart en turisme i vækst, og det er en misforståelse, at det kun er noget for kvinder. Vi ser flere og flere mænd, der også kommer som gæster, fordi det ikke udelukkende er skønhedsbehandlinger. Velvære er at  tage hånd om gæsterne, men så sandelig også verden, fordi hele fundamentet i thalasso er genbrug af vandet«, siger Marie Christine Teissier.

Stemningen og indretningen er også orientalsk, men med et fransk anstrøg, sådan lidt à la Marokko, da mine rejsefæller og jeg checker ind på Hasdrubal Thalasso & Spa Centre i luksus-enklaven Port El Kantaoui en halv times kørsel udenfor Sousse i midt-Tunesien.

Dysser sprøjter masserende stråler
Vi bliver budt velkommen af dr. Mounir Rfifa, som det sig hør og bør, og kommer i konsultation, inden vi bliver sluppet løs under vandstrålerne. Det er vigtigt og lovbefalet inden enhver thalasso-terapi, at man får lægens ord for, at ens helbred kan tåle det.

Vi bliver godkendt og kaster os ud i den store overdækkede spa-pool med en labyrint, hvor dysser sprøjter masserende stråler ind på vores ben, mens vi går igennem, og en kæmpe »vandhane« lader kaskader falde ned over de ømme skuldre. Vi giver lænden en tur også ved lægge os i små separate båse, mens vandtrykket nærmest gør os vægtløse. Efter et par runder i havvands-poolen ved egen armkraft er det tid til at hengive sig. Tusind og en nats massage venter.

Tres minutter og tusind og et tryk senere med rosmarinfyldte lærredsposer dyppet i orangeblomstolie og terapeutens dansende fingre fra top til tå, er stress og rygsmerter blevet til fremmedord.
Der er kun én vej. Tilbage til havet. Denne gang som udsigt fra frokostrestauranten, og dagens fisk som det mest oplagte.

Guide: Madeira for krop og sjæl