5 steder med chokolade i Rom

Glem pizza og pasta. Det er blevet tid til at smage på fin hjemmelavet chokolade, her er en guide til fem steder med chokolade i Italiens hovedstad.

I Roms måske mest hyggelige kvarter, Trastevere, finder du chokoladebutikken Dolce Idea (Den søde idé). Fold sammen
Læs mere

1. For de raffinerede
Hvad: Dolce Idea
Hvor: Via San Francesco a Ripa 27 (Trastevere)

I Roms måske mest hyggelige kvarter, Trastevere, finder du chokoladebutikken Dolce Idea (Den søde idé), der ligger blot fem minutters gang fra den smukke, centrale Piazza Santa Maria in Trastevere. Dolce Idea åbnede i Rom i 2002, men så faktisk dagens lys i Napoli allerede i 1979, da konditor Gennaro Bottone besluttede sig for at gøre sin passion for chokolade til sin levevej. Efter at have deltaget på chokoladekurser med franske og belgiske eksperter stak han selv armene ned i kakaomassen for at lave kunstfærdige og lækre chokolader. De kakaobønner, som Gennaro Bottone bruger, er den såkaldte Criollo-kakao, der er en slags chokoladens svar på Rolls Royce.

Hertil kommer, at de mange forskellige smagsvarianter – eksempelvis stykker af appelsinskræl, ingefær, kanel, pistasche, citron m.v. – kommer fra førsteklasses råvarer. Mor og datter, Marina og Claudia Caracciolo di Basciano, tager imod i butikken og er rede til at give råd og vejledning, for når du står i Dolce Idea, omgivet af hundredvis af lækkerbidskner, kan forvirringen være stor. Høre du til i gruppen »raffinerede levemænd« kan anbefales chokolader med rom, cognac eller whiskey, men også den mørke chokolade med pistachefyld er en himmerrigsmundfuld.

Info: dolceidea.com

2. Choko-Colloseum
Hvad: La Bottega del Cioccolato
Hvor: Via Leonina 82 (Monti)

Monti-kvarteret, blot et stenkast fra Colosseum, har personlighed og charme, mange små, hyggelige cafeer, stemningsfulde vinbarer og et utal af restauranter, både klassiske romerske og etniske. Monti har desuden et sted, der er kendt af de lokale chokolade-feinschmeckere. Når du træder ind i la Bottega del Cioccolato – Chokoladeværkstedet – vil hundredvis af dufte straks »tage dig ved næsen« og trække dig rundt i et forunderligt choko-univers. Det er chokolademester Marcello Proietti, der fra choko-værkstedet i butikkens baglokale leverer store smagsoplevelser til den butik, hvor de besøgende ikke kun indhylles i et hav af søde dufte men også lokkes af dens forførende røde farve.

Her finder du fyldte chokolader med appelsin, kokos, mandler, ristede valnødder, pistache, rom og meget andet. Hvis du ønsker noget ud over det sædvanlige, så vil du formentlig være fristet til at smage på en venetiansk karnevalsmaske i naturlig størrelse lavet af mørk chokolade. Hertil kommer muligheden for at få fat i en noget anderledes Rom-souvenir, idet la Bottega også er leveringsdygtig i choko-reproduktioner af blandt andre Colosseum og Peterskirken – samt en vaskeægte vintage-Vespa.

Info: labottegadelcioccolato.it

3. Sødt og hot
Hvad: Querzalcoatl Chocolat Passion
Hvor: Via delle Carrozze 26 (Den Spanske Trappe)

At udtale navnet på denne chokoladeforretning er stort set umuligt. Men det gør ikke noget, for hér skal du først og fremmest bruge munden til at smage med. Ida Petrillo, Quetzalcoatls indehaver, fortæller, at kunderne ofte først stopper udenfor butiksvinduet for at beundre de kunstfærdige udstillinger, der sædvanligvis er bygget op over et tema. Da jeg sidst var forbi stedet, var temaet klassisk musik, og vinduesudstillingen var domineret af en smukt udført violin i naturlig størrelse bygget af mørk chokolade. Butikken er kendt for sine eksotiske smagskombinationer.

Her kan du finde fyldte chokolader med timian, honning, jaimaicansk peber, rosmarin, passito-dessertvin fra den sicilienske ø Pantelleria, champagne, limoncello-citronlikør, olivenolie eller rød peber. Om den sidste slags fortæller Ida Pertrillo, at det var Quetzalcoatl, der opfandt kombinationen af chokolade og rød peber, som Juliette Binoche og Johnny Depp guffer i sig i filmen »Chocolat«, og som naturligvis fører til en stormende forelskelse. Skulle du selv få lyst til at prøve kombinationen af chokolade og rød peber, så vil du mærke, hvorledes den let krydrede pebersmag først sætter igennem i eftersmagsfasen. En skøn og delikat mundfuld!

Info: cioccolato.it

4. Klassikeren
Hvad: Moriondo & Gariglio
Hvor: Via del Piè di Marmo 21 (Pantheon)

Helt tilbage i 1850 drev fætrene Moriondo og Gariglio en chokoladebutik i Torino, der var officielle leverandør til Savoia-kongefamilien. I 1886, 25 år efter Italiens samling, besluttede de to fætre at flytte både produktion og butik til Rom. Det var første gang, Rom stiftede bekendtskab med chokoladekunst fra norditalien, og Moriondo & Gariglio er da også den italienske hovedstads ældste chokoladebutik. Har du hang til søde sager – og hvem har ikke det? – vil du med garanti føle dig som en anden Alice i Eventyrland hos Moriondo & Gariglio.

Her har du en 360 graders chokoladeudsigt til den ene fristelse efter den anden, for eksempel fyldte chokolader med hindbær, banan, jordbær, kokos, marcipan og pistache men også til stedets klassiker, de såkaldte parisien. De blev opfundet i 1924 i forbindelse med brylluppet mellem den italienske kong Umberto II og Maria José. Parisien-chokoladerne fås som små chokoladehjerter i æsker med påskriften »Solo per te« (Kun til dig) og »Tu ed io« (Du og jeg). Moriondo & Gariglio er med andre ord også det rette sted, hvis du ønsker at give romantiske hensigter fuld skrue i forhold til en rejsefælle. Bemærk det gamle kasseapparat der står ved indgangen. Det er fra 1870.

5. Choko-restauranten
Hvad: Said
Hvor: Via Tiburtina 135 (San Lorenzo-kvarteret)

I hvad der forekommer at være en baggård i Roms studenterkvarter, San Lorenzo, finder du indgangen til byens mest trendy chokolade-adresse. SAID åbnede i 1923 som en chokoladefabrik, der først og fremmest producerede torrone (en italiensk mandelkage), bolsjer og forskellige typer karameller og chokolade. I 2004 udvidede stedets ejer, Fabrizio De Mauro, SAID til også at være en tjekket chokolade-book-bar og chokolade-restaurant. Chokoladerestauranten er den eneste af sin slags i Rom, og SAID kan fremvise en menu, hvor chokolade er et fast element i både for- og hovedretter.

Atmosfæren er elegant, varm og international. Når du træder indenfor, vil du blive budt velkommen af en afdæmpet jazz-musik, der gør det svært at sige, om du befinder dig i Paris, New York, London eller »bare« Rom. Og så er der naturligvis selve produktet – chokoladen – der med garanti vil kunne bringe de store smil frem. I elegante glasskåle ligger de kunstfærdige choko-fristelser med smag af olivenolie, kardemomme, kanel, ingefær, basilikum, salvie, rosmarin og honning. Det er utroligt svært at vælge mellem disse godbidder, ikke kun på grund af de mange smagsvarianter, men også fordi de forskellige produkters emballage er utrolig elegant.

Info: said.it

Læs også: 10 fede chokolade-museer