5 spisesteder i Barcelona

Den catalanske hovedstad har et væld af gode spisesteder. Her giver Jacob Munkholm Hoeck, der har boet i byen med sin familie, sine tips til 5 spændende restauranter.

Svulmende baskiske pinxtos på IRATI. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Munkholm Hoeck

Tipsene er uddrag fra hans bog »BARCELONA AMOR MÍO!«, der udkommer på Gyldendal 17. august.

1. Carmelitas
Hvad: Stereotypen på Coolness
Hvor: C/Doctor Dou 1 og C/ el Carme 42, Raval

Næste: Sen middag og tidlige cocktails

Selvom restauranterne i Raval spænder over alle kontinenter og prislejer, vil jeg alligevel påstå, at der findes én, som lander lige i midten af dem alle sammen. En slags prototype på en succesfuld restaurant i Raval, hvor klientel, indretning og menu afspejler præcis den ånd af boheme-chic coolness, åbenhed og autenticitet, som nabolaget er kendetegnet ved.
Stedet hedder Carmelitas og er et af bydelens mest populære mødesteder fra morgen til aften.

Om formiddagen laver solen diskolys på en sværm af apple-ikoner, når studerende og arbejdende folk fylder bordene. Hen mod frokost bliver lokalet fyldt af den store siesta-flok, der kommer for at få en bid af Carmelitas moderne catalanske køkken, som lever højt på den nemme adgang til årstidens frugt, grønt og fisk fra Boqueria-markedet lige om hjørnet.
Eftermiddagen tilhører igen de kaffedrikkende og applebærende flokke, mens aftenmenuen tiltrækker en hip blanding af lokale og turister, unge og gamle.

Som mange andre restauranter i Raval låner Carmelitas væggene ud til lokale kunstnere, og når mørket først har sænket sig, flimrer eksperimenterende videoinstallationer diskret på de hvide vægge.

2. Otman
Hvad: Marokko møder Catalunya
Hvor: C/de la Cirera 4, Born

Byens hyggeligste og lækreste marokkansk-catalanske restaurant ligger gemt i den snørklede gyde C/de la Cirera i Born. I skal have det superdetaljerede kort på banen for at finde herind.
Da jeg første gang stak hovedet indenfor en tidlig eftermiddag, bød kokken Clara på sød marokkansk myntete, mens hun tilberedte aftenens småretter i det åbne smaragdgrønne køkken.

Hun fortalte, at restauranten benytter sin lille størrelse og dermed begrænsede  klientel til ikke at have noget fast menukort. Alt efter årstid og udbud på markedet sammensætter de den lille aftenmenu, der låner ligeligt fra det marokkanske og catalanske køkken. Det er derfor primært fiskeretter, der bliver serveret, som den velsmagende tomatsalat med ansjoser eller tunbøffen med couscous. Maden er med et umiskendeligt mellemøstligt touch, uden dog på nogen måde at være bedøvet af stærke krydderier.
Restauranten er enkel og sandfarvet, og jeg kan ikke helt finde ud af, om det mest minder om at sidde i en catalansk kælderbeværtning eller på en skyggefuld helle i den marokkanske bazar. Sandheden er nok lige midt imellem, og knaldhyggeligt og billigt er det under alle omstændigheder.

3. IRATI
Hvad: Svulmende baskiske pinxtos
Hvor: Cardenal Casañas 17, Gòtic

Med pinxtos (baskernes svar på tapas, red.) er det lidt som med smørrebrød: Det kan være svulmende og lækkert eller fladt og madpakkelummert.
Heldigvis er pinxtos placeret fremme på disken, så I kan altid kigge på udvalget, før I slår jer ned – og ligner det bare et stykke brød med en skive salami på, så skynd jer at gå videre; der er masser af andre gode steder.
En af mine favoritter er den baskiske taverna IRATI tæt på Pl. de Pi. I hele barens længde og i to etager står fade med de mest svulmende pinxtos, jeg længe har kastet mig over.

Udvalget spænder fra den møreste røgede laks, ansjoser og tun til serranoskinke, små sandwich og den lidt groteske tortilla (nogle gange virker det småfjollet at spidde et tykt stykke kartoffelpandekage på størrelse med en omelet på et lillebitte stykke brød – men ellers er det selvfølgelig ikke en pinxtos...)
Stemningen er tæt omkring frokosttid, når kvarterets forretningsmænd, handlende og andre på gennemtræk klemmer sig sammen omkring baren. Bagerst i lokalet er der også restaurantborde, hvor der serveres flere baskiske specialiteter om aftenen.

Næste: Sen middag og tidlige cocktails