5 skønne forretninger i Østlondon

Området omkring Shoreditch og Liverpool Street Station er rigt på vintagegodter mikset med upcoming designere – flankeret af et broget gadeliv.

12REJFOTO-083442.jpg
3. Rokit Fold sammen
Læs mere

1. Spitalfields Market

Hvor: Brushfield Street v. Liverpool St. Station

Hvad: Stort marked med skiftende temaer

Info: Spitalfields.co.uk

Det store marked er åbent, men overdækket og desuden flankeret af en del restauranter og caféer, så det er et storartet sted at snuse rundt i al slags vejr.

Staderne har skiftende temaer henover ugen, så nogle dage er her helt grønne designere eller kunsthåndværkere, mens andre dage byder på blandet genbrug eller antikmarked med loppeboder og gamle godter som masser af vinyler, ure og klassiske bælter. Check sitet for temaer og events på forhånd – kom tidligt her for at gøre et kup.

Tøj fylder vældig meget på markedet, og et godt sted at finde sit nye retro-inspirerede outfit er det feminine brand ved navn Collective Vintage. Materialerne er nye, men designet er udpræget inspireret af 1940erne og 1950ernes smalle taljer, fine kraver, køkkentern, storblomstret stof og meget pigede kjoler.

2. Absolute Vintage

Hvor: 15, Hanbury Street

Hvad: Herre- og damefund fra 1930erne til 1990erne

Info: Absolutevintage.co.uk

Umiddelbart er det hverken hygge eller charme, der strømmer ud fra forretning­ens facade her i Hanbury Street. Men de store glasruder, der dækker hele facaden i betonhuset, lader til gengæld den forbipasserende se ind til alle fristelserne, så man alligevel straks må stoppe op. Der er virkelig tæt pakket, mest med dametøj, men der er også et pænt udbud af herretøj her hos Dean, der siden 2003 har haft stor succes med at sammensætte et sortiment i smart, men ikke outreret stil. Han vælger mest ’up-to-date’ hverdagstøj med et godt twist og ikke mindst en god del sportsinspireret tøj til sin butik i den rå gade.

Så kom bare frisk an, chearleader-wannabees, Greasefans, tilhængere af klassiske jeansmodeller og yndere af college-stilen.

På bagvæggen er alle skoene – og der er mange – sorteret efter farver, og der er godt med sjove eller karakteristiske skindtasker og andet tilbehør.

3. The Laden Showroom

Hvad: Stor forretning med mange små brands

Hvor: 103, Brick Lane

Info: laden.co.uk

Denne biks er genial, for masser af nye designere får mulighed for at vise deres kunst for de mange kunder, der har spottet, at den store og endda overskuelige forretning er et godt sted at kreere sit aldeles individuelle look: Over 30 fortrinsvis unge designere har hver sin lille butik i butikken, så helheden er et brus af stilarter og kreativitet på højt niveau. Og hovedparten er endda rigtig godt håndværk.

Langt det meste findes kun i meget små oplag, så man får looket for sig selv.

Her er nyt tøj, men også genbrug som f.eks. hos Edy & Bridge, der står for håndlavet ’Vintage Nouveau’, det vil sige genopsyning af smukke, gamle tøjstykker i kombination med nyt klæde og pynt. Også designerne Gonsalves & Hall, der er lokale fra bydelen, genbruger og opdaterer klassikere i gode materialer, så de får nyt liv. Kort sagt, dress up i alle kombinationer af nyt, brugt og genanvendt i et inspirerende miljø.

4. Rokit

Hvor: 101 og 107, Brick Lane

Hvad: To ud af fire seje vintage-shops i byen

Info: rokit.co.uk

Rokit er miljø- og modebevidst genbrug sat i super system. Ud over fire forret­ninger i London – to af dem ligger som naboer i East End – er der en yderst velorganiseret webshop. Både på nettet og i butikkerne søger man f.eks. efter børnetøj, herretøj eller dametøj og vælger dernæst, hvilket årti tøjet skal stamme fra, og om det skal være vinter- eller sommertøj. Desuden kan man vælge mellem klassisk genbrug eller husets egen designerlinje ’Rokit recycled’: Et selvstændigt vintagebrand med smart tøj skabt af stof, man har overtaget fra f.eks. restlagre, og fancy outfits syet om af tøjstykker, der ikke længere var bevaringsværdige i sig selv, men som får nyt liv i kreative menneskers hænder. Butikkerne er velorganiserede, så det er nemt at vælge ud. Og der er godt tilbehør som f.eks. fine handsker og sjove hatte under den store lampe, der som en rosa puddersky ligner en tøsedrøm fra halvtredsernes afdansningsballer.

5. Hunky Dory Vintage

Hvor: 226, Brick Lane

Hvad: Lille vintage shop i høj kvalitet

I Brick Lane er murene rå med tilfældigt dinglende ledninger, og det er småt med pænt pudsede huse... Men den lille Hunky Dory Vintage har en af gadens mere indtagende fremtoninger med det cigarkassefarvede træværk på facaden og hoveddøren.

Det relativt eksklusive look afspejler sortimentet, der er et nøk mere kostbart end de fleste andre genbrugs’er i kvarteret. Til gengæld er her flere godter i form af lækre og ligefrem ikoniske fund fra de klassiske klædeskabe – som elegante jakkesæt og aftenkjoler med historie.

Ejeren kan ikke alene fiske de bedste stykker ud af 2ndhand-vrimlen, når han køber ind. Han har også ry for at kunne sammensætte et flot outfit til den kunde, der har en særlig stil eller en festlig lejlighed i tankerne, men har svært ved at bevare overblikket i en tætpakket forretning med kun én af hver ting.

Her er både herre- og dametøj, og periodemæssigt er hovedvægten fra 1940erne til 1980erne.