5 sikre hits i Wien

Weekendtur: I kan godt lige nå en weekend-partur til den smukke østrigske hovedstad, inden det klamme efterårsvejr sætter ind.

Ikke langt fra Mozarthaus holder den ene hestevogn efter den anden, klar til at køre turisterne rundt på sightseeing i byen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God mad og vin, fantastiske paladser, spændende kunstmuseer og skøn musik. Jo, Wien er et oplagt bud på stedet til en romantisk storby-weekend for parret, der sætter pris på klassisk dannelse og en høflig omgangstone. Her er fem oplevelser, I ikke bør snyde jer selv for

1 APFELSTRUDEL
Intet besøg i Wien uden en Verlängerter (kaffe) og en portion af den østrigske æblekagespecialitet Apfelstrudel. Den er – ligesom dansk wienerbrød – lavet på en dej, der foldes i mange lag, og som man så pakker æblemassen ind i, hvilket gør den til en både sprød og let sag. Helst skal hvert dejlag være så tyndt, at man kan læse en avis gennem det, siger Wiens konditorer. En skøn ny udgave af den klassisk Apfelstrudel får du på den hippe restaurant Joma i Hoher Markt 10 i Wiens hjerte. »Apfelstrudel Reloaded«, hedder den, og finten er, at den er bygget op som en slags kage-pizza. Bunden er ikke den traditionelle wienerbrødsdej, men af en ekstra sprød filodej, herover er spredt lun æblemos som »tomatsaucen«, strøg af vaniljeis som »ost«, drys af rosiner og valnødder som »fyld« samt strejf af akaciehonning, så man kan få »ostetrådene« fra pizzaen.
joma-wien.at

2 KLASSISK KONCERT
Wienerne lever og ånder for musik, og der er nok ikke noget sted, hvor der bliver opført flere klassiske koncerter end her. Der er stort set ikke en dag, hvor du ikke kan høre Mozarts eller Strauss’ værker opført af fremragende musikere. VIl du have en ekstra oplevelse med for pengene, så gå til koncert i det storslåede gamle kejserpalads Hofburg. Ikke alene spiller Wiener Hofburg Orchester aldeles glimrende, men det er også helt ekstraordinært at sidde i den overdådigt udsmykkede koncertsal og drømme sig tilbage til det gamle kejserige Østrig-Ungarns storhedstid. Her i oktober er der stadig fem koncerter tilbage på programmet.
hofburgorchester.at

3 HJEMME HOS MOZART
Nu vi er i det klassiske hjørne, så læg vejen forbi Mozarthaus i Domgasse 5 – lige bag domkirken. Her boede den store komponist Wolfgang Amadeus Mozart fra 1787-1787. Det lyder ikke af længe, men Mozart var konstant i pengenød og på flugt fra kreditorer, så lejligheden her er faktisk et af de steder, han boede længst i de 23 år, han opholdt sig i Wien. Der er ikke nogle af de oprindelige møbler tilbage, men der er lavet en fin udstilling fordelt over tre etager, der fortæller om hans liv og værker. Og alene det at vide, at her – netop her – boede Mozart sammen med sin hustru Constance, sine børn og sin far Leopold (plus tjenestefolk, selvfølgelig) gør stedet til en helt særlig oplevelse.
mozarthausvienna.at

4 HESTEVOGNSTUR
Ikke langt fra Mozarthaus, faktisk lige ved Stephansdom, holder den ene hestevogn – fiaker kaldet – efter den anden, klar til at køre turisterne rundt på sightseeing i byen. Det er ikke helt billigt, det er klart, men eftersom man betaler for en hel vogn, så kan man få prisen ned på tåleligt, hvis man slår sig sammen med et andet par. Fiakerne er organiseret i en særlig forening, og der er alsken regler og regulering, så du skal ikke regne med, at du hverken kan prutte om prisen eller true med at gå til en konkurrent. Slip hellere de 55 euro – ca. 400 kr. eller 100 kr. pr. person, hvis I er fire – det koster for en 20 minutters sightseeingtur i det centrale Wien. Og glem så alt om pengene, men du lytter til de beroligende klop-klop-klop-klop fra hestehovene, mens I ruller af sted.
fiaker-wien.at

5 NYD BYEN
Endelig må I ikke snyde jer selv for bare at promenere gennem byen og sug synet af de mange prægtige bygninger fra den habsburgske periode frem til udbruddet af Første Verdenskrig til jer. Gå eventuelt en tur gennem den smukke Stadtpark og se de smukke efterårsfarver. Brug lidt tid på at studere den fine tag-mosaik på Stephansdom. Gå ind i en chokoladebutik og køb Mozart-kugler med hjem til hele familien. Snup en kop Wiener Melange og et stykke Estherhazytorte på et konditori (Sachertorte er ærlig talt overvurderet), og nyd så at være i en by, hvor selv den mest fortravlede har tid til et »Grüss Got«, og hvor det kun er naturligt, at man siger De til hinanden. Ahhhh....
wien.info