5 schweiziske adrenalinkick

Der er masser af skiløb og naturoplevelser i schweiziske Jungfrau, men der er også masser af adrenalinkick. Her er vovehalsenes top-5.

Verdens længste skirace for amatører. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Inferno Rennen

Hvad: Verdens længste skirace for amatører
Tip: Tilmeld dig og book hotel i god tid, og vær i form!
Info: www.inferno-muerren.ch

I 1928 fik nogle engelske vintergæster den vanvittige idé, mente man på egnen, at arrangere et mega væddeløb på ski, fra tinde til dal. Men idéen slog an, og 19.-22. januar 2011 afvikles under stor tumult Inferno løbet for 68. gang, Både lokale og turister er velkomne i det prestigefyldte race. Dragterne er farverige, hotellerne proppede, og det hele syder.

Starten går fra bjergtinden Schilthorn i tre km’s højde, forbi bjergbyen Winteregg og videre til Lauterbrunnen, 796 m over havet. 2.200 højdemeter og 15,8 km. skiløb, Det kræver sin form, for det er mest sorte pister. En god skiløber er omkring tre kvarter om sagen, mens vindertiden i dag er under 15 minutter.

Midaldrende Urs von Allmen har tre førstepladser i løbet, senest i år 2000: »Gør det endelig, det er en oplevelse at være med, og det er fantastisk organiseret«, opfordrer han. Det er først til mølle efter de 1800 startnumre. Ring til turistbureauet eller Inferno Rennbureau i Mürren, snarest muligt. Om ikke andet, så for at sikre dig en start til 2012.
 

2. Basejumping

Hvad: Spring fra klippe med faldskærm
Tip: Gør det ikke.
Info: Turistbureauerne forklarer ruten derud, hvis man vil se det

Basejumping går kort fortalt ud på, at hoppe i afgrunden fra en rå bjergkant. Det er for vovehalse af ekstra hårdkogt – nogle ville sige dumdristig – støbning. De, der udøver den, er typisk uddannede faldskærmsudspringere med hundreder af »normale« spring bag sig.
Det er især mellem bjergbyerne Lauterbrunnen og Stechelberg, det går for sig. Bjergsiden på denne strækning, er nemlig helt brat, så man får et godt langt lodret fald. Springerne tager tog fra Lauterbrunnen op til Winteregg, og vandrer med udstyret det sidste stykke ud til bjergkanten. Der er afmærkede stier. De medbringer kun én lille faldskærm, for springet fra de ca. 1.600 meter og lodret ned i dalen er så relativt kort, at en nødskærm intet nytter, hvis noget går galt. Og det gør det, nogle få gange om året.

Turistinformationen forklarer, at der er ca. 10.000 udspring om året, så fejlprocenten er lille. Men alligevel ... Man kan se springerne i klart vejr, når de som store søpapegøjer sætter af fra de rå klippekanter. Det er bare lige det, at de ikke har vinger ...
 

3. Gletchertur

Hvad: Skitur op og ned ad gletscherlandskabet
Tip: Aldrig uden bjergfører og kun i godt vejr
Info: www.grindelwaldsports.ch og www.be-je.ch   

Tag verdens højest beliggende togbane op til Jungfraujoch bjergstation. Heroppe i 3,5 km højde fører en tunnel fra stationen ud på den 23 km lange smukke Aletsch gletscher. Kør de første tre km ned til »Concordiapladsen«, hvor flere gletschere mødes. Det er et af gletscherverdenens mest imponrende steder og er fredet som Unesco Verdensarv.

Her sættes skind under skiene, og turen går otte km opad til Lötschenlücke-passet, hvorfra der er 17 km skiløb ned dalen. Absolut solid kondition og sikkerhed på ski, også dybsne, er et krav, for forholdene er uforudsigelige og der kan være gletscherspalter, men det er en naturoplevelse man vil huske resten af livet.
Nede i dalen er der bus til Goppenstein, og derfra tog gennem tunnelen til Interlaken. Turen kan gøres på én dag, hvis man starter tidlig ud. Ellers pak en rygsæk, brug to og tilbring natten i en hytte undervejs, hvor der er et måltid mad at få, men kun de mest enkle faciliteter.

Bjergfører bookes i Grindelwald eller Lauterbrunnen. Kontakt turistinformationen i god tid for at arrangere turen.
 

4. First Flieger

Hvad: 800 meter »flyvetur« ned ad bjerget
Tip: Op til fire kan flyve om kap på én gang
Info: Firstbahn Grindelwald: 00 41 33 828 77 11  www.jungfraubahn.ch

På dette adrenalinkick light kan alle være med, hvis man vejer mellem 35 og 125 kg og kan klare at blive spændt i noget, der ligner et seletøj, og hængt op i et kabel 45 meter over bjergsiden. Festen foregår på bjergsiden over Grindelwald, på pisten ved First-banen. Her er – som et omvendt liftsystem – spændt lange liner ud fra en platform og ned til målet, pænt langt nede ad bjerget.
Googler du »First Flieger« på You Tube, kan du høre folk hyle, de fleste begejstrede, og vinden flå i optagegrejet, hos de kække, der har haft nerver til at optage turen.

Når klappen åbnes fra metalplatformen, hvor man bliver gjort klar, kastes man i hastigt accelererende fart ned over bjerget og ender i det helt store, når man tror, at man hamrer lige ind i endestationen. Men frygt ej: Et snedigt arrangement med en kæmpefjeder tager farten af, så man stopper i tide. Turen er 800 meter lang og farten op til 86 km i timen. Det føles rasende hurtigt, når man forsvarsløs og hænger i et seletøj. Der er fire kabler, ved siden af hinanden, så vennerne eller familien kan tage turen samtidig!
 

5. Big Pintenfritz

Hvad: Verdens længste kælkebane 
Tip: Husk gode bjergstøvler
Info: Firstbahn Grindelwald v. dalstationen. 00 41 33 828 77 11 www.myjungfrau.ch  (gå til winteractivites / First)

Denne festlig-sporty oplevelse kan tilrettelægges som en relativt overkommelig udfordring, eller i den rå version, uden pauser og pjat. Lej en kælk i Grindelwald by, for foden af kabineliften, der går op til Schreckfeld topstationen og tag videre op med liften til First. Tør man satse, kan der også lejes kælke heroppe, men man ved aldrig om de har flere.

Her venter en rask trekking og 500 meters højdeforskel gennem et gnistrende hvidt bjerglandskab. Turen over Bachalpsee og op til Faulhorntinden i 2.681 meters højde tager to en halv time, hvis man er i god form. Der er ikke andre måder at komme herop. Husk vand og ordentligt fodtøj.

På toppen med 360 graders panoramaudsigt over alperne, står man ved starten af verdens længste kælkebane: 15 km, ned over bjergsiden, i sving og serpentiner, slynger banen sig af sted. Først over trægrænsen, siden videre ned gennem skoven og helt ned til Grindelwald by, hvor man kører ender tæt ved banegården. De rå tager både turen opad og helt ned i ét træk. Men man kan også hakke turen op og holde pauser på de bjergrestauranter, man suser forbi undervejs.

Læs også: På ski med James Bond