5 parker på Staten Island

Staten Island er med 170 parker den grønneste af New Yorks fem bydele. Her er fem forskellige – fra mindesmærket for 9/11 til den med skildpadder og karruseller.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Postkort fra 11. september

»Postcards« Staten Islands - mindesmærke for 9/11. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simone Okkels.

Hvad: »Postcards« Staten Islands mindesmærke for 9/11

Hvor: Lige ved færgeterminalen.

Info: visitstatenisland.com/just-off-the-ferry/esplanade-postcards-september-11th-memorial

Vi glider lige så stille forbi Frihedsgudinden. Vinden er voldsom, så vi går ind indendøre på Staten Island Ferry, en gratis færge, som hver halve time tøffer frem og tilbage mellem Manhattans spids og St. George på Staten Island. Efter 25 minutter hopper vi af på færgeterminalen og bevæger os forbi cafeer, restauranter og souvenirbutikker ud på terrassen.

Her ligger det, vi kunne se fra færgen: »Postcards«, mindesmærket for angrebet på New York 11. september 2001. Langs vandet er der en flisebelagt sti med bænke og mellem to marmorvinger udsigt til Manhattans skyline.

Vi har næsten stedet for os selv. Turisterne flokkes ikke på samme måde her som ved mindesmærket på Manhattan, og vi kan i ro og mag studere navnene og de udskårne ansigter på de 275 indbyggere, som omkom under angrebet og som er æret her.

2. Udendørs året rundt

Clove Lakes Park.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Simone Okkels.

Hvad: Clove Lakes Park

Hvor: Forest Ave., Victory Blvd., bet. Clove Rd. and Brookside Ave., Royal Oak Rd. Tag bus S48, S61 og S98 fra St. George terminalen.

Info: nycgovparks.org/parks/clove-lakes-park

Ikke langt fra færgeterminalen ligger Clove Lakes Park. Et åndehul i det arbejdende Staten Island, hvor byboerne dasker hen for at sole, slippe børnene fri på legepladsen, eller hopper i løbeskoene og tager en af parkens sundhedsruter.

Det sidste er der flere af – man kan følge en forholdsvis flad rute eller tage en mere bakket model op mellem træerne, hvor lyden af Victory Boulevards biler og busser bliver dæmpet af vegetationen.

Efter løbeturen kan man tage en pause på The Stone House, en restaurant, der ligger mellem de to stenbroer over Clove Lake. Over for ligger The Stone House Snack Shack and Boat Rentals, hvor man kan leje en robåd og flyde rundt på vandet.

Parken er også god at besøge om vinteren – vest for Clove Road ligger Staten Islands War Memorial skøjtebane, som åbner op for en ny sæson hvert efterår og holder åbent hver weekend til marts. Regn med 10 dollars for adgang til skøjtebanen og 5 dollars for at leje skøjter.

3. Forsvind i storbyjunglen

High Rock Park.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Simone Okkels.

Hvad: High Rock Park

Hvor: Richmond Pkwy., Manor Rd., Summit Ave., Rockland Ave., and Moravian Cemetary. Tag bus S84, S76 og S74 fra St. George terminalen.

Info:nycgovparks.org/parks/high-rock-park

Et 1000 hektar stort grønt område af skov og vådområder breder sig over Staten Islands midte. Her i det såkaldte The Greenbelt finder man blandt flere andre parker High Rock Park.

High Rock Park er uspoleret natur og kendt som et af de mest fredfyldte steder i New York. Følger man en af parkens seks naturstier, kan man komme helt ind under løvtaget, hvor byens lyde er helt forsvundet. Her er kun fuglekvidder og en gennemtrængende duft af muld. Går man stille, kan man være heldig at se både tykke, bløde bisamrotter, kaniner, høge og farverige spætter.

High Rock Park er hjemsted for The Greenbelts naturfredningshovedkvarter, hvor man kan få mere information om de forskellige ruter, stedets historie og snuppe et kort. Det sidste kan man bruge til at finde vej til f.eks. Mount Moses, en gåtur med en stigning på 80 højdemeter og fra toppen en fin udsigt.

Man kan også vandre til Loosestrife Swamp, hvor mange små trækfugle holder til. Stierne er afmærket med farvekoder, men kræver et godt øje, da farvekoderne tilsyneladende er sprayet på træerne med en tilfældig hånd. Tag derfor fornuftige sko på, pak en flaske vand og ikke mindst en GPS og så er det ellers bare at forsvinde ind i det grønne.

4. Flest attraktioner

Willowbrook Park. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simone Okkels.

Hvad: Willowbrook Park

Hvor: Richmond Ave., Victory Blvd., Ashworth Ave., and Forest Hill Rd. Tags bus S62, S94 og S92 fra St. George terminalen.

Info: nycgovparks.org/parks/willowbrook-park

Den umiskendelige lyd af børns latter lyder, så snart man hopper af bussen ved Eton indgangen til Willowbrook Park. Den kommer fra den store victorianske karrusel, som står tæt ved indgangen og er spækket med forventningsfulde børn.

Hver af de 51 figurer på karrusellen er håndudskåret og -malet, og karrusellen er sådan bygget, at selv børn med fysiske handicap kan være med. Den har åbent fra maj til oktober og en tur koster cirka 10 kr.

Willowbrook Park er en af de mest populære parker på Staten Island, og det er ikke kun på grund af trædyrene. Over for karrusellen ligger Willowbrook Lake, hvor skildpadder så store som spisetallerkener plopper i vandet fra bredden, når man nærmer sig. Her står fiskere tålmodigt og håber på bid, og canadagæs, grågæs og ænder håber på krummer.

På parkens 66 hektar store område findes også både tennisbaner, softballbaner og legepladser, og Willowbrook er ydermere en af de få parker i New York med en bane til bueskydning.

Man kan også gå både kortere og længere ture i Willowbrook og forsøge at samle sult til den madpakke, man måske har medbragt. Parken har i hvert fald nok græsarealer nok til, at alle kan finde en plads at nyde deres mad på.

5. Mini Central Park

Silver Lake Park. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simone Okkels.

Hvad: Silver Lake Park

Hvor: Victory Blvd., Clove Rd., Forest Ave. Tag bus S46, S62 eller S48 fra St. George.

Info: nycgovparks.org/parks/silver-lake-park. Reserver tider på golfbanen på: silverlakegolf.com/tee_times

I gåafstand fra Clove Lake Park ligger Silver Lake Park. Parken blev i sin tid lavet som en pendant til Manhattans Central Park og var den første bypark, der blev etableret i bydelen.

Silver Lake er dog noget mindre, 80 hektar mod Central Parks 351 hektar, men også med tilsvarende færre gæster.

I hjertet af parken ligger Silver Lake. Vandet har en dyb metalblå farve, som kun brydes, når en af parkens mange vandfugle lander på overfladen.

Rundt om i hele parken er der anlagt asfalterede stier i flere etager, som bliver flittigt brugt af både unge og gamle.

Har man sat en hel dag af til at være ude, bør man tage til parkens golfbane Silver Lake Golf Course, som ligger i den sydlige ende, og hvor man kan spille 18 huller på enten den nordlige eller sydlige bane – eller bare starte ud med 9 huller på The Rolling Hills course.

Ved indgangen på Victory Boulevard ligger den hvidmalede, populære restaurant, the Oakroom, som serverer både frokost og middag.