5 oversete nationalparker i USA

Drop de mest populære nationalparker og besøg i stedet de lidt mindre kendte – hvor der er meget mere plads og stadig store oplevelser.

Grand Teton National Park. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tore Grønne

1 DEN DRAMATISKE

Hvad: Grand Teton National Park
Hvor: Wyoming
Hvor meget: Ca. 165 kr. (25 dollars) for et syvdages pas for en bil inkl. alle passagerer.

Mens de fleste har travlt med at komme gennem Grand Teton til nabo-parken Yellowstone, gør du dig selv en stor tjeneste ved at sætte farten ned og bruge et par dage i Grand Teton.

I Grand Teton får man foræret panoramaudsiger fra det øjeblik, man tøffer ind i nationalparken. Forrygende, forrevne bjerge rejser sig brat fra den flade slette, hvor vilde blomster gror, bisonokser strejfer omkring, og Snake River snor sig gennem landskabet. Meget få steder i USA får man så dramatiske udsigter uden at skulle begive sig ud på halsbrækkende vandrestier eller snørklede bjergveje.

Det kan dog blive endnu bedre. Tag en cykel og tril på den fine cykelsti, der slynger sig gennem en stor del af parken. Gå afslappende ture mellem småsøer ved foden af bjergene. Kom ind under bjergtoppe på vandrestier, der fører op i kløfterne mellem toppene.

Grand Teton er et af de bedste steder i USA at spotte grizzlybjørne i det fri. , og her bor også ulve, gaffelbukke og nationalfuglen, hvidhovedet havørn.

Pinnacles National Park. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tore Grønne.

2 DEN NYESTE

Hvad: Pinnacles National Park
Hvor: Californien
Hvor meget: Ca. 65 kr. (10 dollars) per bil inklusiv alle passagerer.

Pinnacles National Park er ikke blot den nyeste nationalpark (den er fra 2012) på det amerikanske nationalparkkort. Det er også en yderst charmerende, lille park, som de fleste overser på vejen mellem destinationer som Yosemite og Highway 1 på den Californiske stillehavskyst.

Den østlige del af parken byder på en fin tur til fods, hvor de fleste, inklusiv ungerne, kan være med. En velmarkeret sti fører ind gennem flagermushuler, op gennem slugter og områder med røde klippespir, hvor man kan betragte klippeklatrerne boltre sig til en idyllisk sø.

Nationalparken er det bedste sted i USA at se den nordamerikanske kondor sprede sine enorme vinger. Nationalparken er nemlig hjemsted for omtrent 30 af fuglene, der var tæt på at uddø i 1980’erne. Holder man udkig ind over de centrale klippetoppe, har man således god mulighed for at se dem svæve rundt deroppe mod den blå himmel.

Great Sand Dunes National Park. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tore Grønne.

3 DEN STILLE

Hvad: Great Sand Dunes National Park
Hvor: Colorado
Hvor meget: Ca. 20 kr. (3 dollars) per person over 16 år. Børn under 16 år er gratis.

Der er noget sært dragende over Great Sand Dunes National Park i det sydlige Colorado. Nationalparken ligger i den sydligste del af Rocky Mountains. Her rejser massive bjerge på over 4.000 meter sig fra brede, flade, vindblæste sletter i en del af USA, hvor småbyerne byder på halvrustne pickup-trucks, tramp fra cowboystøvler og klassiske diners med fedtede burgere.

På sletten i nationalparken breder enorme sandklitter sig. Bag dem ligger sne drysset ud over bjergtoppene, også om sommeren. Sandet begyndte for mere end 400.000 år siden at blæse ind i dalen fra Rio Grandes bredder mod syd, og i dag tårner sandet sig op i 230 meters højde.

Nationalparken er dog mere end klitter. Bag sandmasserne fører vandrestier op til alpine søer højt i bjergene, hvor bjørne strejfer omkring. Der er også mulighed for at se bl.a. pumaer og ørne.

Hvadenten man blot bevæger sig nogle hundrede meter ind i sandhavet eller langt op i bjergene, er der dog én ting, man finder: stilhed. Great Sand Dunes er den mest stille park i USA uden for Alaska. Drop for øvrigt sandalerne, hvis du besøger parken om sommeren. Sandet bliver op til 60 grader varmt.

Har man mod på en nat i telt, er det tilladt at campere i klitterne og se den nedgående sol farve klitterne gyldne.

Capitol Reef National Park. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tore Grønne.

4 DEN KNALDRØDE

Hvad: Capitol Reef National Park
Hvor: Utah
Hvor meget: Ca. 33 kr. (5 dollars) for en bil inklusiv alle passagerer.

Det er ikke nogen hemmelighed, at staten Utah huser nogle af USA’s mest dramatiske, og mystiske, nationalparker. Måske er det derfor, at mange folk blot oplever Capitol Reef National Park som endnu et stykke fortryllende natur, der forsvinder i bakspejlet på vejen mellem de mere kendte nationalparker som Bryce og Zion.

Gør man sig selv den tjeneste at gøre holdt i parken, venter mastodontiske landskaber et stenkast fra hovedvejen. Scenic Drive er kort, men uimodståeligt smuk, og skærer ind mellem enorme, knaldrøde lodrette klippevægge. Vandreture, hvor selv de mest magelige kan være med, fører ind i snævre klippeslugter.

I Capitol Reef finder man hieroglyffer fra den indianske befolkning, der boede her for adskillige årtusinder siden, en fantastisk fin campingplads med græs, skygge og picnicborde under store træer og røde klippevægge tårnende op på alle sider.

Og så er et besøg i Capitol Reef ikke komplet uden et stop ved charmerende Gifford House Store, hvor der bliver langet hjemmebagte frugttærter og traditionel root beer over disken.

Har man bilen til det – gerne en firhjulstrækker – kan man desuden udforske de øde landskaber på småveje langs nationalparkens grænser. Et spektakulært loop går via Notom-Bullfrog Road og Burr Trail Road til den lille by Boulder.

Lassen Volcanic National Park. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tore Grønne.

5 DEN VULKANSKE

Hvad: Lassen Volcanic National Park
Hvor: Californien
Hvor meget: Ca. 130 kr. (20 dollars) for en bil inklusiv alle passagerer.

Fraviger man en smule fra den klassiske californiske rundtur, der ikke kommer længere mod nord end Yosemite, fører småveje én gennem sparsomt befolkede, skovklædte bjerge til Lassen Volcanic National Park.

Parkens krone er Lassen Peak, der som parkens navn mere end antyder, er en vulkansk top. Via en fint asfalteret bred vej, der slynger sig gennem hele parken, kommer man helt op på skulderen af bjerget. Herfra er der uforstyrret udsigt til toppen og den sti, der i løbet a fire kilometers vandring bringer én på toppen.

Parken er også grønne enge, vidtstrakte skove, blå bjergsøer og afsvedne træer, der står som sorte spøgelser og vidner om de store skovbrande, der årligt hærger det tørre Californien.

Langs vejen passerer man desuden boblende mudderpøle, der minder om, at der stadig er vulkansk aktivitet i området.

Man kan sagtens køre gennem nationalparken på en halv dag, men der venter meget bedre oplevelser, hvis man står ud ad bilen og begiver sig lidt væk fra vejen. Parken byder på mere end 250 kilometer vandrestier.

Her er alt fra små slentreture til mere krævende heldagsture. Og vil man have den helt store vandreoplevelse, kan man vandre parkens små 30 kilometer af Pacific Crest Trail – den legendariske 4286 kilometer lange vandreture, der går krydser USA fra den canadiske grænse i nord til den mexicanske grænse i syd.