5 oplevelser i Schweiz uden ski

Hvis du vil have et afbræk i skiferien i schweiziske Engelberg, er her fem alternative forlystelser.

Mangler du innspiration til skiferien, kan du se alle guides og artikler om sne og ski her. Titlis Rotair - Roterende svævebane. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iglu-Dorf

Hvad: Ostefondue i en iglo-restaurant
Hvor: Ved Trübsee, i 1.800 m højde.

»I må vente på jeres kildevand; den er ikke tøet helt op endnu,« smiler den unge servitrice med uldhuen, som var det den naturligste ting i verden.

Det er det sådan set også, her i igloen, der bygges op hver december, så den er klar til overnattende gæster fra juledag. Men alle er velkomne i baren og til frokost-fondue i den tyste is-restaurant, fyldt med fine snefigurer, træborde, skamler og isbænke. De er dækket med lammeskind, så man sidder lunt. Det er koldt om poterne, hvis man ikke har spise-handsker på, for temperaturen er på frysepunktet. Men det føles overraskende behageligt, fordi det jo slet ikke blæser herinde.

Igloens ostefondue sættes over ilden, og man dypper brødklodser i en hed blanding af Gruyere, Emmentaler og den lokale Tilsiter-ost, med en god sjat hvidvin. Lækkert, fedende og vildt hyggeligt.
Og så er hele molevitten i øvrigt CO2 neutral – hvis det tæller for dit valg af frokoststed.
iglu-dorf.com
 

SnowXpark

Hvad: Race på sne-motorcykel  
Hvor: Ved Trübsee

»Hwuuuiiiii, hvor er den hurtig,« hyler den unge kvinde henrykt, gasser op og suser glad ud på en runde mere på sæsonens nyeste påhit for alle, der trænger til pause fra pisterne, eller blot synes, at motorrace er skæggere end skiløb. Køretøjet hedder en SnowXbike, og er en krydsning mellem en motorcykel og et bæltekøretøj: »Forhjulet« er en ski, og bagved sidder en art kædedrevet trækhjul. 
Man booker raceren på tid, og kan enten blive inde på en lille bane eller køre ud på et længere markeret spor på sneplateauet. Så det kan både være hygge, og rigtig drengerace… (fra 16 år). Dyrene klarer 35 km/timen og er nemme at køre. Og så er de eldrevne og oser slet ikke.

Tag Trübseebanen til topstationen. Gå om på den anden side af restauranten og snup en af de sjove, store baderinge, der fungerer som gratis kælke. Sus ned ad bakken – og dér, hvor du lander, kan du se lige over på Snowparken.
snowpark.ch
 

Titlis Rotair

Hvad: Roterende svævebane
Hvor: Mellem bjergstationerne Stand og Klein Titlis

Denne svævebane er faktisk blot en stor sindrigt konstrueret metalkugle, der sejler højt over bjergsiden på sin vej mod topstationen, Klein Titlis, i 3.028 m højde. Set på afstand ligner det et kæmpestort flyvende og farvestrålende bolche. Kuglen drejer 360 grader om sin lodrette akse, så mens du står dér ved vinduet og drejer med rundt præsenteres det forrevne og sneklædte Titlis-terræn for dine øjne som på et sølvfad. Sjov fornemmelse.

Titlis Rotair er den ene af verdens kun to roterende svævebaner (den anden ligger i Sydafrika). Og den bringer dig op til en betagende rekord: Fra toppen ser man på en klar dag ud over 80 pct. af Schweiz, og ingen andre steder oplever du så meget af landet på én gang. Det er billetten værd. Tag mit ord for det.
Bonus til skiløberne: Herfra starter en af alpeverdenens længste pister: 12 km og 2.000 højdemeter, ned til Engelberg by.
titlis.ch
 

Schaukäserei

Hvad: Arbejdende mejeri i Benediktinerkloster 
Hvor: For enden af hovedgaden

Engelbergs smukke kloster blev grundlagt i 1120 på foranledning af Conrad af Sellebüren, der hørte englestemmer fra bjerget. Her skulle han grundlægge en by, sagde de. Det gjorde han så. Og begyndte med klostret, der stadig bebos af benediktinerordenen. Det er imponerende vedligeholdt, og kirken er en drøm af skønne kalkmalerier og Schweiz’ største orgel. Der arrangeres fine koncerter dernede.

Er du mere til øl, bør du smage munkenes gode bryg: Sidste år lancerede de en ny »Klosterbräu«, der dog produceres på et eksternt bryggeri. Ost har munkene også lavet i århundreder, så nu kan de det altså. Deres klokke-brie og en aromatisk »Bergkäse« fås i klosterets »Schaukäserei«, hvilket cirka betyder »kikke-på-osteri«.Det er en stor butik med frokostcafé og åben ostefremstilling, lige midt i det hele, hvor ostemanden arbejder bag glasvægge, så man kan følge med i processen. Dagligt til ca. kl. 15.
shaukaeserei-engelberg.ch
 

Gletchergrotte

Hvad: Kunstig gang ind i Titlis-gletcheren
Hvor: Ved toppen af Klein Titlis

Man tager en gletcher, der for resten byder på skiløb fra oktober til maj. Så graver man sig ned i den, og fjerner så meget is, at der opstår en hule så stor, at man kan gå omkring derinde. Og så åbner man den for de gæster, der elsker fascinationen og gyset ved at opleve det indre af et naturfænomen.

Du kan besøge det kolde indre af Titlis-gletcheren helt uden at spænde ski på: Tag svævebanen op til Klein Titlis-stationen og følg skiltene til gletchergrotten. Ved indgangen til grotten kan du trykke på en knap og få historien om grotten præsenteret, inden du går videre ned i den fritlagte gang. Farvede lyseffekter og muligheden for at vælge alskens baggrundsmusik – fra klassisk til latinamerikansk – og diverse landes nationalhymner gør oplevelsen lidt turistet, men man kan jo bare hoppe over mambo-rytmerne. Og det er spændende at mærke de isnende vægge og lade fantasien arbejde.

Læs også: Afterski i de schweiziske alper