5 oplevelser i Portland

Det er ikke mange danskere, som kigger forbi Portland, Oregon, i det nordvestlige hjørne på USA-rejsen. Men gør holdt et par dage, for Portland er et lille skatkammer af oplevelser.

En af de i alt 13 broer, der krydser Willamette River i Portland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Clyde Common
Hvad: Restaurant
Hvor: Downtown Portland

Clyde Common er en af de mest hotte barer og restauranter i Portland. Man føler straks den særlige stemning, når man træder ind i stueplanet, hvor solide træborde er fyldt op med gæster, og hvor bartenderne i hæsblæsende tempo jonglerer med hundredvis af flasker i baren.

Clyde Common ligger i forlængelse af det lille Ace Hotel, hvor kunstnere og andre optrædende i Portland elsker at bo, så man kan løbe ind i hvem som helst her. Stedet er i to etager, og fra 1. salen, der løber rundt om underetagen, har man fin udsigt over begivenhederne. Restauranten har egentlig afsæt i europæisk kogekunst, men endnu sjovere end den gode og billige mad er Clyde Commons drinks: Tag bare noget traditionelt som for eksempel et glas whisky. Her er 30 slags bourbon og 14 slags single malt-whiskyer. Sjovere endnu er måske husets egne cocktails med navne som »Bird in the Hand« og »Heavy Petting«.

Jeg smagte en af Clyde Commons rigtige specialiteter – en hus-lagret cocktail. Man tager eksempelvis en Negroni, en drink, som her består af Beefeater gin, Cinzano Rosso vermouth og campari. Det blandes og sættes til lagring i to måneder i en bourbon-whisky-tønde. Én er mere end rigeligt.

Info: clydecommon.com

2. Powell's Books
Hvad: Kæmpe boghandel
Hvor: Pearl District Downtown

Det her må være alle boghandlers moder. I en hel karré ligger Powell's  City of Books, som den kaldes, og tilbyder på tre etager bøger, bøger, bøger. Nye bøger, brugte bøger, sjældne bøger, ligegyldige bøger, bøger til enhver lejlighed. Når man træder ind i helligdommen i udkanten af downtown, overvældes man straks over boghandelens størrelse.

Det er nødvendigt med et kort og en guide til herlighederne, ellers kan man fare vild i dagevis blandt hyldemeter efter hyldemeter. Jeg snusede rundt og mødte i afdelingen for Stillehavet en ung fyr, der stillede nye og gamle bøger på plads. »Hvor mange bøger har I egentlig,« spurgte jeg. Han faldt hen i grublerier og rystede så på hovedet. »Ingen ved det, måske to millioner,« svarede han. I hvert fald sælger Powell's Books omkring fire millioner bøger om året – og kæden køber 3.000 brugte bøger om dagen.

Jeg havde en time for mig selv i boghandelen; det er alt for lidt. Efter sigende skulle der være en afdeling med danske bøger, men den fandt jeg aldrig. Hvis du ikke fysisk kommer forbi Powell's Books, så sælger boghandelen masser af især brugte bøger på nettet.

Info: powells.com

3. Cykelture
Hvad: Guidede cykelture
Hvor: Downtown Portland

De færreste kunne drømme om at tage en cykeltur i for eksempel New York eller andre amerikanske storbyer. Men i Portland, som på mange måder kan sammenlignes lidt med København i højde og drøjde, er man begyndt at tage cyklisterne alvorligt. Selv bilisterne har vænnet sig til, at udvalgte vejbaner, specielt downtown Portland, nu er øremærket til cyklister.

Men man skal lige vænne sig til at cykle i en amerikansk by, så det er en god idé at hyre en guide til turen. Man kan cykle en times tid, tre timer eller hele dagen og gerne med et lille tema til turen – eksempelvis med besøg hos små, lokale butikker undervejs. Udstyret med hjelm og cykel med mange gear er det bare at begive sig ud i Portland – godt dækket op af guiden, for han vil gerne være helt sikker på, at den næste store flyder nu også respekterer cykelbanerne.

Men det går fint, og det er en fornøjelse at cykle rundt i de forskellige kvarterer. Blot kræver det lidt kondition, for Portland er ikke flad som København. Hvis du vil snyde, så tag cyklen med det blå max-tog til zoologisk have – derfra går det ned ad bakke hele vejen tilbage til downtown.

Info: pedalbiketours.com


4. Elephants Deli
Hvad: Frokost og indkøb
Hvor: 115 NW 22nd Ave, Portland

Man har ikke de store forventninger, når man lige træder ind ad døren i den runde indgang til Elephants Delicatessen i den nordlige ende af downtown. Måske et lidt kedeligt sted, her hvor villakvartererne begynder? Nej, gå endelig ind her og spis frokost, det er et skatkammer af mad og delikatesser, alt sammen lavet fra grunden af lokale råvarer.

Man kan simpelthen se, at det er lokale gæster, der nyder kaffen og kagen, spiser flûte med ost og pølse eller vegetarisk lasagne. Her er lyst og lækkert, som en stor fest hvor øjnene hele tiden finder noget nyt at hvile på. Gå en tur langs glasmontrerne og nyd synet af de boblende kasseroller med kyllinge-enchiladas, makeroni og ost – til den anden side kolde salater og længere fremme er stenovnen med de gyldne pizzaer, fulgt af et gigantisk udbud af ost og pølser. Inde i bunden af delikatessebutikken finder man et større udvalg af vine fra især Oregon og alle mulige krydderier.

Elephant-kæden har siden åbningen i 1979 udvidet med fem andre butikker i Portland – man leverer ud af huset og måske kan du møde dem i byen i madvognene – elefanter på hjul.

Info: elephantsdeli.com

5. Pumpkin Ridge
Hvad: Golfbane
Hvor: En halv time fra Portland

Bare en halv times kørsel fra storbyens sydende liv finder du Pumpkin Ridge Golf Club, og den kan være en kærkommen lejlighed til at slappe af og få lidt motion for foden af  Tualitin-bjergene.  Så tæt på Portland hersker naturen allerede, og her faktisk to 18-hullers golfbaner, men den ene, Witch Hollow er privat og kan kun spilles af medlemmer.

Den anden, derimod, Ghost Creek, kan spilles af alle. Vinterpriser er cirka 300 kroner, om sommeren koster det godt det dobbelte. Til gengæld får man så en bane, som følger det bølgende landskab, og hvor egetræerne netop nu viser efterårets farvestrålende løv frem. Fairways er som mange danske greens, mens greens på Pumpkin Ridge er lynende hurtige.

Her er fuldstændig stille, ingen biler i miles omkreds, og som tillægsgevinst møder du ofte kronvildt, egern og spætter. Pumpkin Ridge er flere gange kåret som en af de bedste offentlige baner, og flere amerikanske amatør-mesterskaber er spillet her. Men »spøgelses-kløften«, der løber gennem anlægget, kan godt hindre en god score, så nyd bare naturen.

Info: pumpkinridge.com

Læs også: Verdens toptunede cykelbyer