5 oplevelser i Normandiet

Glem for en stund, at det er 70-året for D-dagen, og kast dig i stedet ud i de mange mere livsbekræftende oplevelser, der venter i Normandiet

Hvis smagsløgene skal forkæles, er et besøg til Bagnoles det hele værd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Johansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Cykeltur

Hvad: Veloscenic-ruten

Hvor: Fra Paris til Mont-Saint-Michel

I denne uge susede Tour de France-feltet gennem Normandiet, men det var nok de færreste ryttere eller følgere, der nåede at nyde denne nordfranske region.

Så er det anderledes fat med de mange cykelturister, der tager den såkaldte Veloscenic-rute, der går fra Notre Dame-domkirken i Paris til den lille middelalder-klosterø Mont-Saint-Michel ude ved kysten ved Den Engelske Kanal – i alt 440 kilometer.

Ruten er ikke helt så dramatisk som i alperne, men den er rigtig køn, som den slynger sig vej gennem skovområder, langs små floder, gennem hyggelige landsbyer og forbi imponerende slotte og herregårde. Og da der ikke er nogle bjerge i Normandiet, er ruten ikke mere krævende, end at de fleste kan klare den.

Man kan snuppe hele turen, eller et par etaper på en 20-30 kilometers længde. Medbring egen cykel eller leje en hos de mange cykeludlejere i området, der har alt fra tjekkede mountainbikes til mormorcykler med elektrisk hjælpemotor.

Undervejs på Veloscenic-ruten kan du overnatte i alt fra Bed & Breakfasts til luksushoteller med egen spa-afdeling. Husk at bestille plads på forhånd.

Læs mere: normandie-tourisme.fr/cycling-212-2.html

2. Flydende æbler

Hvad: Cider

Hvor: Hele Normandiet

Hvis du tror, at en Somersby-cider er cider, så tager du fejl. Ikke at sådan én ikke smager udmærket på en varm sommerdag, men rigtig cider er det altså ikke.

Det får du til gengæld masser af i Normandiet, der sammen med naboregionen Bretagne er ciderens hjemstavn. Her brygger man cider i tøndevis og drikker den både som en forfriskning i varmen og til (og i) maden.

Den store forkærlighed for cider hænger sammen med klimaet. Det minder på mange måder om det danske med masser af regn og blæst ind fra Atlanten, og derfor er regionen supergod til æbleproduktion. Og da man på grund af – igen – klimaet, jordbunden og manglen på stejle bjergsider ikke kan dyrke vindruer her, har man i stedet kastet sig over cideren og dens følgeprodukter.

Cideren selv er »bare« æblemost, der er gæret, hvorved der opstår et naturligt indhold af alkohol. De dygtige ciderproducenter har naturligvis helt styr på dén proces, og laver derfor cider fra den søde og blide »doux« til den noget mere sure og kraftige »brut«.

Destillerer man cideren – og det gør man i stor stil her – får man den kendte »æblebrændevin« Calvados. Er den for kras, kan man i stedet vælge en Pommeau, der er Calvados blandet op med cider.

Du har sikkert set Somersby-cideren i mange smagsvarianter. Cider gælder imidlertid kun drikken, der er lavet på æbler alene. Der findes i Normandiet også en meget lækker pære-pendant til cider – Poiré. Prøv også den!

Flere cider-producenter har åbent for besøgende gæster, hvor man får fortalt om produktionen og smager de forskellige produkter. Husk, at hvis smagsprøverne er gratis, er det god stil at købe en smule i gård-butikken.

BT Rejser besøgte cider-producenten Grégoire Ferré, hvis produkter er blandt områdets bedste, og ses på mange af regionens restauranter. Gården er åben for besøg fra april til september. Find stedet via hjemmesiden.

Læs mere: bienvenue-a-la-ferme.com

3. På besøg hos de fine

Hvad: Byrundtur og marked

Hvor: Bagnoles-de-l’Orne

På de fine hoteller giver det ekstra point på snobbe-kontoen, hvis man kan prale af at have huset betydningsfulde gæster – ikke bare berømte og rige som Beyonce eller George Clooney, men nogen der virkelig har betydet noget.

I Bagnoles-de-l’Orne kan man skrive blandt andre den legendariske Kong Arthur på listen, idet området engang tilhørte Lancelot du Lac, en af ridderne af Det Runde Bord.

Det var dog først nogle århundreder senere, da man opdagede helbredende kilder lige her, at stedet for alvor blev populært blandt de europæiske konge- og fyrstehuse.

I slutningen af 1800-tallet voksede det velhavende parisiske borgerskab frem, og det skulle naturligvis også besøge badene i Bagnoles, der med tiden udviklede sig til en lille, eksklusiv ferieby. De rigeste byggede imponerende ferie-residenser, der i dag udgør byens Belle Époque-kvarter, og som for størstedelens vedkommende stadig er ferieboliger for folk med rigeligt på kistebunden. Der blev bygget en togstation, luksushoteller og hele to kasinoer, hvor de rige kunne slå tiden ihjel ved at lege med penge.

I dag gæstes Bagnoles-de-l’Orne stadig mest af folk, der ikke har problemer med at betale de skyhøje priser i alt fra de eksklusive modebutikker til delikatesse-forretningerne med lokale produkter som Camenbert-oste, cider og foie gras .

Når vi alligevel anbefaler et besøg i byen, skyldes det, at byen faktisk er rigtig pæn, især nede omkring den lille sø, hvor kasinoet ligger, og at det altid er sjovt at være på gæstebesøg i de velhavendes verden. Og så er der i weekenden et fint lille marked, hvor det ikke koster noget at lade sig beruse af synet at lækre oste, stegte kyllinger, friske skovjordbær og mundvandsfremkaldende patéer.

Læs mere: bagnolesdelorne.com

4. Munkenes ø

Hvad: Mont-Saint-Michel

Hvor: Mont-Saint-Michel

Veloscenic-cykelruten, som vi nævnte i punkt 1, ender ved Mont-Saint-Michel, der er en af Frankrigs største attraktioner. Det kan man desværre godt mærke, da der er et hav af turister og masser af souvenirboder og spisesteder med direkte uforskammede høje priser.

Men, men, men – for dælen hvor er det smukt. Og derfor absolut et besøg værd.

Mont-Saint-Michel, der har sine rødder tilbage i 1100-tallet, er et stadigt fungerende kloster med domkirke og landsby, der er bygget på en klippeø i vadehavslignende omgivelser. Ved højvande er øen isoleret fra fastlandet, og tidligere kunne man kun komme over på den ved lavvande. Nu er der lavet en bro, så man enten kan gå ud til øen eller tage med en af de shuttlebusser.

Vi kom til området på cykel, og det gav et gib i én, da man rundede et vejsving, og Mont-Saint-Michel pludselig tårnede sig op i horisonten. Sådan må det også have virket på de mange pilgrimme, der gennem århundreder valfartede til stedet.

Ovre på øen holder de fleste af turisterne sig på den laveste del af øen, hvor al turist-cirkusset er. Tag i stedet med på en guidet tur rundt på øen, op i klostret og rundt i kirken. Det er både spændende rent historisk og arkitektonisk, når man finder ud af, hvordan i alverden datidens bygmestre byggede så store og imponerende bygninger på en klippeknold.

Turen varer nogle timer, og det er sejt at gå op og ned ad de mange trapper, så det er ikke egnet for gangbesværede og små børn.

Både på øen og på fastlandet er der en række restauranter, som vil forsøge at lokke dig til at spise den berømte lokale Madame Poulard-æggekage. Lad være med det. Den er bare skummet op, og derfor ikke pengene værd.

Læs mere: ot-montsaintmichel.com

5. Arbejdsomme heste

Hvad: Hestevognskørsel

Hvor: Corbon

Man kommer helt ned på jorden igen, når man besøger Céline Maudet, der bor på en stor gård ved byen Corbon i Perche-delen af Normandiet. Udover at have en gængs bondegårdsproduktion sammen med sin familie opdrætter hun de særlige Percheron-heste, der er opkaldt efter området.

Percheronerne er en race af store arbejdsheste, der – fortæller Céline med et svedent grin – opstod, da de normanniske ridderes store krigsheste parrede sig med araberheste under korstogene.

Om det er mere end en skrøne, er der vist ingen, der ved, men under alle omstændigheder var Célines far håbløst forelsket i arbejdshestene, der tidligere fandtes på alle bondegårdene i regionen, men nu er erstattet af moderne landbrugsmaskiner, og han satte sig for at arbejde for at bevare racen. Nu har Céline så overtaget efter ham.

Sådan nogle heste skal helst have noget at hive i – og det får de i bogstavligste forstand, eftersom Céline bruger dem til at køre turister rundt i området. Langs marker, på skovstier og gennem de mest idylliske små landsbyer med blomsterdækkede stenhuse, man kan forestille sig. Det er som taget ud af et livsstilsmagasin.

Man kan sidde fire personer bag i hestevognen og én ved siden af Céline, og turen er umagelig, og det hele ryster, når hestene sætter tempoet op, men det er en fornøjelse, som også børn vil elske.

Hvis man kommer i en familie eller gruppe, kan man lave en aftale om at komme direkte ud på gården og køre med hestevogn. Ellers kan man via de lokale turistkontorer eller hoteller finde ud af, hvornår og hvorfra der er faste ture med percheronerne.

Læs mere: attelagenaturedansleperche.blogspot.de

BT Rejser var inviteret af Atout France og Normandie Tourisme