5 oplevelser i Den Gyldne Stad

Den Gyldne Stad kaldte man tidligere Tjekkiets hovedstad Prag. Efter en hård og omtumlet tid under det kommunistiske styre er den smukke by atter værdig til det navn.

Prags bymidte er ikke fyldt med store glas- og betonhøjhuse. I stedet kan man gå rundt og indsnuse stemningen fra byens storhedstid i de hyggelige gader. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Johansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Gyldne dråber

Hvad: Ølsmagning i luksuriøse omgivelser
Hvor: Mandarin Oriental Prague
Det tjekkiske øl er – med rette – berømmet, og der er næppe mange, der har været på ferie i Prag uden at have besøgt en af byens mange ølknejper for at skylle en Budvar ned. Men på den lækkert designede Barego-bar på det femstjernede luksushotel Mandarin Oriental Prague (Nebovidska 459/1) kan du få en helt særlig øloplevelse.

Her kan du nemlig bestille en smagning, hvor barens kompetente øl-ekspert fører dig gennem en række både klassiske og nye tjekkiske øl. Lige fra milde, lysegule hvedeøl, over gyldenbrune Indian Pale Ales til tjæresorte stouts. Og bliver det for meget med al den humlesmag i munden, så er det jo meget heldigt, at hotelbaren også er et af de bedste cocktail-steder i byen.

Jeg forlystede mig eksempelvis med en sommerfrisk Mandarin Passion med blandt andet vodka, limesaft og passionsfrugtjuice.  Det er mest hotellets gæster og forretningsfolk, der gæster baren, så det er ikke her, du møder den almindelige Prag-indbygger. Men hvis du er heldig, møder du måske andre spændende personer.

Det var således her på hotellet, Madonna holdt sin 50-års fødselsdagsfest, og det er typisk på Mandarin Oriental, de store udenlandske film- og musikstjerner bor, når de er i Prag.
Info: mandarinoriental.com/prague

2. Gyldne indkøb

Hvad: Shopping
Hvor: Paladium, náměstí Republiky 1078/1
Der var engang, hvor Prag var en billig by at shoppe i. Til gengæld var der heller ikke meget, man havde lyst til at købe med hjem.
Sådan er det ikke i dag. Alle de store modehuse har butikker i byens centrum. De allermest eksklusive mode- og juvelérbutikker finder du på Parizska-gaden, som ligger umiddelbar nord for den gamle rådhusplads. Og priserne – de er de samme som i resten af verden. Høje.

De kan være fristende at shoppe lidt i de hyggelige, smalle gader og stræder ved Karlsbroen, men her skal du være meget opmærksom. Dels er det den rene turistfælde; dels forlyder det, at at det er den russiske mafia, som styrer området, og at de fleste af tingene er kopivarer. Så man kan på ingen måde være sikker på, at det »bøhmiske krystal«, man køber med hjem, nu også er ægte.

Men hvis mindre end det mest eksklusive kan gøre det, så er stormagasinet Paladium på námestí Republiky et besøg værd. Det er lyst og lækkert indrettet i en gammel biograf, og her finder du 200 butikker som Tommy Hilfiger, Marks & Spencer, Esprit og H&M. I nederste etage ligger en hyggelig café. Find flere shoppingmuliGheder på.
Info: pragueexperience.com


3. Gyldent sand

Hvad: Strandliv
Hvor: Smichov Plaza
Det kan være en både hed og lidt stressende oplevelse af bevæge sig rundt i det indre Prag midt i turistsæsonen. Solen banker ned over byen, og der er mennesker overalt.
Men det er der heldigvis råd for. Som andre storbyer har Prag nemlig også sine åndehuller. Det klassiske er den store Vysehrad-park, der ligger i den sydlige del af byen ned mod Moldau-floden.

Et godt alternativ er den kunstige bystrand, som ligger på Smichovska Plaz på den modsatte siden af floden, lige inden man når til Vysehrad. Det nemmeste er at tælle broer set fra Karlsbroen, der er den helt store turistattraktion i byen. Man skal forbi tre broer, og så er man ved stranden.

Det er ikke tilrådeligt at bade i Moldau, men til gengæld er der rige muligheder for at solbade på stranden, der både har rigtig strandsand, en bar og en udendørs-restaurant.

Om sommeren er der især liv sidst på eftermiddagen og om aftenen, hvor der er en række forskellige arrangementer – lige fra rockkoncerter til chill out-musik, man kan flyde ud til, mens man sidder og nyder udsigten til de flotte bygninger på den anden side af floden. Du kan se mere på strandens hjemmeside, der dog kun er på
tjekkisk.
Info: smichovskaplaz.cz

4. Gyldne minder

Hvad: Historie
Hvor: Den gamle bydel
Prag er en vidunderlig smuk by. Det kan man både takke diverse magthavere gennem byens århundredegamle historie for, men så sandelig også nutidens lokale politikere, der ikke faldt for fristelsen til at score en masse hurtige penge på grundsalg til halvsuspekte byggematadorer, da Tjekkiet atter blev frit efter murens fald, men til gengæld besluttede at bevare byen som den perle, den er.

Ja, mere end bevare, for Prag var sandt at sige i heftigt forfald, men gennem de seneste årtier er den blevet shinet op i den grad. Det betyder, at Prags bymidte ikke er fyldt med store glas- og betonhøjhuse, men at man i stedet kan gå rundt og indsnuse stemningen fra byens storhedstid. D'herrer politikere havde nemlig set helt rigtigt. Prag er på langt sigt økonomisk set mere værd som turistmagnet af international klasse, end hvad man kunne have krattet ind i den først friheds-rus.

Karlsbroen, som går over Moldau-floden, er naturligvis den helt store attraktion, men også det gamle rådhus med  det astronomuske ur og den dobbelttårnede Tynkirke, hvor vor hjemlige berømthed, astronomen Tycho Brahe, ligger begravet er flotte oplevelser. Se mere på
Info: pragueexperience.com

5. Gyldne mundfulde

Hvad: Gastronomi
Hvor: Mlýnec, Novotného lávka 9
Det tjekkiske køkken er – som i andre østeuropæiske lande – mere rustikt, end det er elegant. Byen har da også kun en enkelt Michelin-stjerne at prale med. Det er restaurant Allegrot på Four Seasons Hotel, der fandt nåde for de krævende Michelin-anmeldere.

Men det betyder ikke, at man ikke kan spise godt i Prag. Selvfølgelig kan man det. Vi boede – som antydet tidligere – på Mandarin Oriental Prague, som serverer fremragende mad i sin restaurant Essensia.
Personligt synes jeg, at hotel-restauranter ofte kan være lidt kedelige; man vil jo også gerne føle byens puls og stemning, mens man spiser.

Et rigtig godt spisested – med en super flot placering – er restaurant Mlýnec, der ligger helt ned til vandet lige ved Karlsbroen. Det lyder jo umiddelbart ret turistet, men er det ikke. Dertil er den for dyr.

På Mlýnec kan man både få det internationale køkken, som man kan få det over hele verden, men også veludførte lokale rettet som kartoffelsuppe med vilde svampe og sprødstegt andbryst med rødkål, pandekagestrimler og bacon-dumplings (minder meget om østrigske knödler). hertil serveres både lokale og moldaviske vine.
Info: zatisigroup.cz/en/mlynec