5 oplevelser i Bruxelles

Belgiens, eller rettere hele Europas hovedstad, er en arkitektur tour de force med lidt indlagt godt til ganen.

Bruxelles er et sandt overflødighedshorn af den krummelurede dekorative stil, hvor sten, glas og metal snor sig ind og ud af hinanden på smukkeste vis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rejseliv.dk har besøgt Bruxelles og guider dig nu til de 5 spændende oplevelser i storbyen.

01 Spis som politikerne

Hvad: Spisesteder
Hvor: Hele byen, men især Rue des Bouchers

Bruxelles’ status som Europas politiske hovedstad er ikke til at anfægte, når man tænker på, at byen rummer de fleste af EU’s institutioner og tilmed huser NATO’s internationale sekretariat.

Og mens man som medlem af EU kan glæde sig over billige agurker og vin, kan man i selve orkanens øje glæde sig over et højt niveau på byens restauranter – og det behøver ikke være Michelin-style.

Bruxelles er en by, man går ud at spise i både til frokost og til aften, og få steder er niveauet af hurtige, billige og allligevel interessante tre-retters menuer højere. Og slægtskabet med Frankrig er ikke kun sprogligt, men også gastronomisk. En typisk menu kunne være hvidvinsdampede muslinger, kanin i sennepsauce og tiramisu – og det behøver ikke at koste mere end godt 100 kroner.

Prøv den fredede gamle slagtergade, Rue des Bouchers, der er kendt som »Bruxelles’ mave«.

02 På sporet af Tintin

Hvad: Kultur (Jo, det er...)
Hvor: Centre Belge de la Bande Dessinée

Når man tænker på, at Tintin er en af verdens mest berømte tegneseriefigurer, så fylder den lille reporter med fiphåret forbavsende lidt på Bruxelles’ tegneseriemuseum, Centre Belge de la Bande Dessinée – måske fordi Hergés arvinger sidder tungt på alt, hvad der hedder rettigheder, og ikke giver noget væk gratis. Det kan selvfølgelig også skyldes, at Hérge har fået sit helt eget museum uden for byen.

Tegneseriemuseet er tre etager højt og betagende smukt udformet i art nouveau-stil af arkitekten Victor Horta.

Belgisk tegneseriekunst er heldigvis så meget andet, så glæd dig i stedet over Franquins karakteristiske tuschstreg i serier som »Splint & Co« og »Vakse Viggo« samt Peyos Smølfer.

Mange af de berømte tegneserier startede i tidsskriftet Spirou, hvis historie museet kortlægger ned til mindste nørdede detalje med tusindvis af originalskitser fra alle de store.Tegneseriemuseet ligger 20 rue des Sables.
 

03 Art nouveauens hovedstad

Hvad: Arkitektur
Hvor:  Hele den centrale del af byen

Nogle turister bruger hele ferien i Bruxelles blot på at studere byens mange bygningsværker i byggestilen art nouveau.

Stilen havde sin storhedstid i begyndelsen af 1900-tallet, og mens man i Danmark dels kun har få eksempler på art nouveau (Palace Hotel på Rådhuspladsen og nogle bygninger på Strøget er et par af dem), dels har været dygtig til at smadre de få, der var, er Bruxelles et sandt overflødighedshorn af den krummelurede dekorative stil, hvor sten, glas og metal snor sig ind og ud af hinanden på smukkeste vis.

Vil man ikke bruge hele ferien på arkitektur, kan man nå meget på en lang gåtur i aftensolen, hvor bygninger træder særligt smukt frem. Dog bør man i dagtimerne ikke snyde sig selv for Musée Horta, der er den måske vigtigste art nouveau-arkitekt, Victor Hortas eget hjem opført fra 1898-1901. På billedet ses det tidligere stormagasin Old England.
 

04 Belgisk øl i stride strømme

Hvad: Tørstslukning
Hvor: Overalt i byen, men især Grande Place

At belgisk øl er i verdensklasse, ved de fleste. Feriens første iskolde skummende Leffe bør nydes i et glas på størrelse med en guldfiske-bowle på en af de mange restauranter med udendørsservering på Grand Place, mens man nyder de fuldkommen mageløse 1600-tals bygninger, der omkranser den brolagte plads.

Det er ikke billigt, men på den rette sommeraften er det en oplevelse, man sent glemmer.

Har man samtidig en kræmmer gemt i mavsen – og er i bil – er det ikke nogen dårlig idé at holde ind i et supermarked, inden man forlader Belgien. De belgiske øl, der rask væk koster både 25 og 30 kroner i danske supermarkeder, fås her til cirka en fjerdedel. Inklusive trappiste.
 

05 Field’s a la Victor Hugo

Hvad: Shopping
Hvor: Galeries Royales Saint Hubert

Man kan sige meget grimt om Fisketorvet og Field’s, men nogen æstetisk fornøjelse er det heller ikke.

Så er der mere stil over Galeries St-Hubert, der faktisk går for at være Europas første indkøbscenter. Arkitekten Jean-Pierre Cluysenaars nyrenæssancestil fra 1800-tallet med hvælvet glastag var i gamle dage mødested for eliten i Bruxelles – forfatterne Victor Hugo og Alexandre Dumas har haft sin gang der – og i dag er det en stribe af Bruxelles’ eksklusive butikker, cafeer og restauranter, der skaber liv i den elegante arkade.