5 oplevelser i Andamanerne

Junglen rækker helt ned til havet og sender skygger ned over det hvide strandsand. Inde fra træerne lyder fugleskrig, og pludselig står en indisk elefant i vandkanten.

Fiskerne har været ude på havet og er nu tilbage med dagens fangst, der ryger direkte på grillen på restauranterne. Fold sammen
Læs mere

Nattens tropiske regnskyl, der forvandlede gaderne i Port Blair til noget, der mere lignede Venedigs kanaler, er ovre.

Læs også: Kannibalernes tropeøer

I stedet er solen kommet til Andamanerne, og kun lette, hvide skyer hviler på den ellers blå himmel. Overfarten fra hovedøen Store Andaman til Havelock foregår derfor stille og roligt, for også vinden har lagt sig, og nu blinker havet under katamaranen. Udenfor salonens vinduer dukker palmefyldte øer op.

Havelock er en ud de 572 øer i den indiske øgruppe Nicobarerne og Andamanerne, hvoraf blot 36 er beboede. Med 1200 km til det indiske fastland er der ikke kun en geografisk afstand mellem de to steder, men også en mental.
Alt her foregår i et stille og roligt tempo, og selv om hellige køer fylder godt op på vejene, så hersker ikke den samme kroniske kaotiske tilstand som på fastlandet.

Op til midten af 1800-tallet var øerne stort set kun beboet af oprindelige folk, men i 1858 anlagde de britiske koloniherrer en straffekoloni for frihedskæmpere fra fastlandet. Med sig bragte de dog ikke kun fanger, men også sygdomme, som hurtigt gjorde indhug i antallet af stammefolk. I dag er Nicobarerne syd for Ten Degree Channel, der adskiller de to øgrupper, derfor lukket land.

Dykkeparadis
Dog er der stadig en masse at komme til Andamanerne for. Hvide strande, mangroveskove og jungle afløser hinanden og ind imellem er der skønne øko-resorts.

Barefoot er blot et af dem, men det er Havelocks absolut bedste. Det ligger lige ned til Radhanagar-stranden og er afsondret fra alt andet end havet.
Og mange kommer da også netop hertil for at dykke. Fra strandene rundt om på øen kan man leje udstyr og både, så Havelocks koralrev kan udforskes. Er man dog mere til at holde hovedet over vandet, så står orange kanoer parat i Landsby nr. 1, hvorfra der kun er en times sejlads til øens mangroveskov.

Lange, sorte trærødder stikker dybt i vandet og danner på begge sider af kajakken en tunnel. Først bred, men som bådene trænger dybere ind, smallere og smallere. 
Fra røddernes tætte underverden lyder cikadernes sang og fuglenes fløjten. Ellers er alt stille, bortset fra padlernes rytme.
Her og der springer en fisk op og skaber ringe i vandet. De gyder i det stille vand. Lige nu er det dog svært at se, for tidevandet er med os på vejen ind i mangrovelabyrinten og løfter os fra ebbe til flod hele to meter.

Elefanten Rajan
Det brusende blå vand ud for Radhanagar er det bedste sted for afslapning. Fra Barefoot og flere hundrede meter på hver side har gæsterne stranden for sig selv, og her er det skønt slå sig ned for en eftermiddag – enten i solen eller under de store træers skygge.
Inde i junglen er selv fuglene stille nu, men siestaen varer kun et par timer, så er de i gang igen.

Det samme er Rajan, den 60-årige indiske elefant, der holder til her. Han er den sidste kendte elefant, der svømmer, og det kan besøgende nyde godt af, hvis de ønsker sig et særpræget minde.
Men dykkermaske eller snorkel er det nemlig muligt at hoppe i baljen med ham og fra under havoverfladen nyde hans leg. Hvis det er for stor en mundfuld, så kan man vandre med ham langs stranden i solnedgangen – og han giver gerne et lift tilbage.

Friskgrillede fisk
Flere udlejningsteder i Landsby nr. 1 og 3 tilbyder scooterleje, men hvis du bor på Barefoot, er det letteste at snuppe en fra receptionen, som koster 40 kr. per dag.
Herfra er der 11 km gennem nærmest neongrønne rismarker, palmeoaser og små husmandssteder, inden vejen ender i en rundkørsel, og Landsby nr. 3’s travle marked dukker op.
Imellem templet, grøntsagerne og supermarkederne kan gæster finde souvenirs, sarier og sjaler, men også få stillet sulten på en af de små restauranter, der ligger langs vejen.

Lige ved siden af fiskemarkedet ligger den bedste, for her er der konstant tændt op under grillen. Spisende skal bare selv medbringe deres fisk fra markedet og tage plads mens grill-mesteren ordner resten.
Duften af kul og frisk fisk ligger hen over torvet, og fra den lille restaurants borde er der frit udsyn til grøntsagsmarkedet på den anden side af vejen. Med en kop sød indisk te i hånden – eller mange - kan en eftermiddag nemt gå her med at studere bylivet og følge de mange, som kommer og går.

5 oplevelser

Mangroveskov
Padl gennem noget af Indiens bedst bevarede mangroveskov og kom tæt på dyrelivet på Havelock Island. Vælg mellem forskellige udflugter på wildandamans.com/daytrips/kayaking.

Snorkling
Spænd snorkelen og tag på tur til øgruppens undersøiske koralverden ved Havelock Island.
diveindia.com/havelock/sites_1

Robinson Crusoe
Føl dig som Robinson Crusoe for en dag, når du nyder den afsidesliggende Butler Bay strand på øen Little Andaman eller tager på oplevelse blandt øens indbyggere. Få gode råd om transport og oplevelser blandt de oprindelige folk på den afsidesliggende ø på falia.net/littleAndaman

Stammefolk
Mød det burmesiske Karen-folk omkring byen Mayabunder på den nordlige del af hovedøen Store Andaman, hvortil briterne i kolonitiden forflyttede dem eller lig på lur, når æglæggende skildpadder går i land.
mapsofindia.com/andaman-nicobar-islands/state-tourism/mayabunder

Omstridt fortid
Besøg Cellular Jail National Memorial og det antropologiske museum i hovedbyen Port Blair på Andaman for at forstå øernes lange og omstridte fortid.
andamancellularjail.org/History og tourism.andaman.nic.in/museum

Læs også: Indien slår dig omkuld