5 områder i blomst

Træt af vinter? Mød forårets og sommerens blomstrende vækster rundt om i verden.

Allerede i december begynder fem millioner mandeltræer at blomstre på Mallorca. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandeltræer på Mallorca

Hvornår: Januar og februar

Allerede i december begynder fem millioner mandeltræer at blomstre på Mallorca.
De første træer springer ud omkring Porto Christo på østsiden af Mallorca og på den sydlige del af øen fra Santanyi til Ses Salinas, og i februar eksploderer Mallorca i et rent blomsterorgie fra de blomstrende mandeltræer.
Et godt sted at kigge på mandeltræer er ved landsbyen Algaida, hvor en sti fører op til klostret Santuari de Cura, der ligger på toppen af bjerget Puig de Randa. Herfra er der en forrygende udsigt til de blomstrende træer på bjergsiden. De hvide og rosa blomster kaldes »Mallorcas sne«.

Mandlen er en to-tre centimeter lang stenfrugt, der er dækket af en sej brun hinde. Mandler skal have et hvidt, fast kød og dufte sødligt og aromatisk. Mandeltræerne hører naturligt hjemme i Middelhavsregionen.
Mallorca egner sig fortrinligt til en forårsferie, hvor temperaturen er behagelig.

Info: Haveabc.dk

Kirsebærblomster i Japan

Hvornår: Marts og april

De fine sart lyserøde blomster er om noget symbolet på Japan.
»Sakura« kaldes de, og »hanami« er at kigge på blomsterne. Og japanerne tager på »hanami« i stor til. De går tur på gader med kirsebærtræer, eller hele familien slår sig med tæpper og madkurve ned under de blomstrende træer i byernes parker.
I Tokyo er »Ueno Park« nær Ueno-stationen et af de mest populære steder for »hanami«, og her kan være noget myldrende og larmende. Der er mere end 1.000 kirsebærtræer op mod Nationalmuseet og Shinobazu-søen. Kirsebærtræerne her er kendt for at springe lidt tidligere ud end andre steder i byen.

I »Shinjuku Gyoen« parken nær Shinjuku stationen er der over tusinde kirsebærtræer, og her er flere forskellige arter. Både tidligt og sent blomstrende, så sæsonen for »hanami« er lang i parken, hvor der er mere stille og fredfyldt.

Info: jnto.go.jp

Farverige tulipaner i Holland

Hvornår: April-maj

Det er 500 år siden, at de farvestrålende løgplanter kom til Europa fra Tyrkiet, og især i Holland blev blomsten populær.
Landet er i dag en af verdens største producenter af tulipanløg, og når foråret er blevet lunt, er de hollandske haver og parker et farveorgie.
Endnu mere imponerende er en tur gennem de områder, hvor tulipanerne bliver dyrket professionelt. Her er marker med blomster, og hver mark sin farve.

De fleste blomstermarker ligger ved kysten mellem Leiden og Den Heider. Der er også marker ved Enkhuizen-Bovenkarspel og Andijk og i provinsen Flevoland i den østlige del ved Noordoostpolder. De lokale turistbureauer har tip og kort over cykel- og vandrestier samt bilruter gennem blomsterhavet.
Dyrkede tulipaner menes at være krydsninger fra vilde tulipaner i den østlige del af Tyrkiet.

Info: holland.com
 

Duftende magnolia i Arkansas

Hvornår: Maj-juni

Ganske vist er det sydstaterne, Mississippi og Louisiana, der kaldes »Magnolia Stater« i USA efter de mange magnoliatræer, der gror der. Og magnoliablomsten er da også de to staters officielle blomst, ligesom magnoliatræet er staternes officielle træ.
Men byen Magnolia ligger i den sydlige del af nabostaten Arkansas, og det er her i maj, når Magnolias gamle bydel er svøbt i den søde citronaftige duft af nyudsprungne magnoliablomster, at der er »Magnolia Blossom Festival«. I år foregår det 14. og 18. maj. Det er 24. gang, der er festival. Den holdes på rigtig amerikansk maner som en familiebegivenhed med parade, motorcykelshow, skønhedskonkurrence med diverse kåringer, bl.a. af Miss Magnolia.

Blomster fra magnolia-familien daterer sig 95 millioner år tilbage. Magnoliaen findes over store dele af jorden, og udover USA er den også meget udbredt i Asien. Der findes flere end 210 arter af den smukke blomst.

Info: blossomfestival.org
 

Lavendler i Provence

Hvornår: Juni, juli og august

Det er som om, at havet med rækkerne af de blomstrende blå lavendler, som bølger, breder sig over bakkerne.
Uden konkurrence er den blå duftende blomst den mest populære middelhavsplante, og man kan næsten ikke lade være med at smile. når man er i nærheden af markerne.
De gamle romere lavede lavendelolie af den, og dens navn kommer fra verbet »laver« – at vaske.
Hvor den tidligere var en vild plante, som fårehyrderne plukkede med hjem, har man i de sidste hundrede år haft en målrettet produktion, og i dag er duften af lavendel den sande duft af Provence.

De første blomster springer ud i juni, og lavendlerne står i fuld flor i juli. Sidst på måneden og i begyndelsen af august høster man blomsterne. Frankrig huser tre forskellige arter af lavendler.
Et museum for lavendler: museedelalavande.com findes 20 km fra Avignon.

Info: real-provence.com
 

Læs også: Fem storbyer med forår