5 øl-oplevelser værd at rejse efter

I disse dage er der masser af svingen med tunge ølkrus i tyske München, hvor den årlige Oktoberfest fejres. Vi guider til 5 gode øl-oplevelser rundt om i verden.

1. Prost! - Oktoberfest. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

1. Prost!

Hvad: Oktoberfest
Hvor: München, Tyskland

Du er måske nok lidt sent ude, hvis du gerne vil med til dette års Oktoberfest i München i den sydtyske delstat Bayern. Du kan i princippet stadig godt nå det, for festlighederne slutter først søndag 7. oktober, men det bliver nok temmelig svært at finde et hotelværelse, for den traditionsrige fest tiltrækker flere end 6 mio. gæster. Du kan selvfølgelig satse på at feste igennem og droppe at sove, men det er ikke tilrådeligt.

Den første oktoberfest blev holdt i 1810 for at fejre Bayerns kronprins Ludwigs giftemål med prinsesse Therese von Sachsen-Hildburghausen. Man gentog festlighederne de følgende år og udvidede med tiden festen ind i september, fordi vejret var bedre dér til at sidde i de udendørs ølhaver end det typisk er i oktober. Men navnet beholdt man altså.

Der er i år 14 store og små telte, og selv om man ofte forbinder Oktoberfest med kæmpekrus øl og håndleds-tykke pølser, er der også telte, hvor der primært serveres vin, og andre, hvor der er fisk eller kylling på (pap)tallerknerne. Teltene har åbent på hverdage kl. 10-22.30 og i weekender kl. 9.30-22.30, men kom tidligt, for der bliver hurtigt fyldt op, og så bliver der ikke lukket flere gæster ind.

I centrum er naturligvis det gode tyske øl som eksempelvis Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu og Hofbräu, og husk at de bedst indtages iført de traditionelle lederhosen for herrernes vedkommende og dirndl for d’damer.

Info: oktoberfest.de

 

2. Na zdraví!

Hvad: Pilsnerens fødested
Hvor: Plzen, Tjekkiet

Aahh, der er nu ikke noget som en gylden, skummende øl til at slukke tørsten. Og det med det gyldne kan vi takke den tjekkiske brygmester Josef Groll for. For inden han i 1842 opfandt den moderne pilsner-øl, som i dag udgør totredjedele af verdens ølsalg, var øl en grumsetbrun eller ligefrem sort affære.

Og typebetegnelsen pilsner, ja, den kommer såmænd af, at det var i den dengang bøhmiske, nu tjekkiske, by Plzen cirka halvanden time med tog fra Tjekkiets hovedstad Prag, at brygmester Groll lavede sin ølbrygnings-eksperimenter. Den gyldne øl blev nemlig hurtigt en kæmpesucces, og snart skulle alle bryghuse – også vor hjemlige Carlsberg – lære at lave den nye plzner-øl.

En af de mest berømte tjekkiske øl er Pilsner Urquell, som man kan aflægge et besøg under opholdet i Plzen, Først spiser man en solid omgang lever-knödel på Urquells egen restaurant, så man har lidt at stå imod med, og herefter går turen rundt på dette Tjekkiets største bryggeri, hvor flere end 500 ølturister kommer forbi hver dag. Under rundvisningen kommer man blandt andet ind i den bygning, hvor Josef Groll skrev øl-historie.

Selve byen er en lille perle omgivet af ikke færre end fire floder. Bymidten består af lige dele barok-huse, gotiske kirker og provinscharme. Udover bryggeriet er byens stolthed Den Store Synagoge, der er Europas største. Andre attraktioner er den gotiske katedral, St. Bartholomew, og rådhuset fra 1559, som er blandt landets smukkeste.

Info: pilsner-urquell.com og plzen.eu

 

3. Op uw gezondheid!

Hvad: Ølmekka
Hvor: Gent, Belgien

Belgien er med rette berømmet for sit gode øl. Denne skribent er således ret glad for den belgiske Leffe. Den bliver i dag brygget på Stella Artois-bryggeriet, men kom oprindeligt fra klostret Abbeye Notre-Dame de Leffe, som blev grundlagt i 1152.

Den belgiske ølkultur har i høj grad sine rødder i middelalderens klostre, hvor munkene forfinede ølbrygningskunsten, når nu det ikke var til at dyrke vin så højt mod nord, og der er stadig seks trappist-klostre tilbage, hvor munkene enten selv brygger øllet eller er supervisors for brygningen: Westmalle, Westvleteren, Achel, Rochefort, Chrimay og Orval.

Gennem de seneste årtier er der skudt et hav af mikrobryggerier op, så der i dag er ca. 140 store og små bryggerier i Belgien. Og hvor skal man så begynde? Jo, byen Gent er et godt bud. Udover at den i sig selv er et virkelig charmerende bekendtskab med sin velbevarede middelalderbykerne med flere end 400 fredede bygninger, huser den ølmekkaet Het Waterhuis aan de Bierkant. Som navnet antyder, er der tale om et hus, der ligger ved vandet, nemlig ud til floden Lys, der på smukkeste vis løber gennem byen. Så sæt dig på den store terrasse med udsigt til livet på floden og gå om bord i det omfangsrige drikkekort med hele 170 forskellige øl.

Og hvis du lader være med at drikke for mange Klokke Roeland, der holder 11 pct., kan du se klart nok til også at kunne nyde van Eyck-brødrendes berømte altertavle »Lammets Tilbedelse« fra 1432 i Sint Baafs-katedralen.

Info: waterhuisaandebierkant.be og visitgent.be

 

4. Sláinte!

Hvad: Folkesjæl på flaske
Hvor: Dublin, Irland

Der er mange gode grunde til at besøge Dublin: Det levende musikliv, den hyggelige bykerne, den spændende historie, irererne selv – og øllet.

Du får det hele i én pakke, hvis du lægger vejen forbi en af Temple Bar-kvarterets mange pubber. Her bestiller du en Guinness til at smøre stemmebåndene og istemmer så de vemodige og smukke sange om den skønne ø, som de lokale kaster sig ud i, når stemningen er til det. Efterhånden som du får tygget dig gennem den noget drøje porter-øl, vil det i stigende grad gå op for dig, hvor meget vi har tilfælles med vores irske fætre. Ikke mindst fysisk, for det var netop vores vikingeforfædre, der grundlagde Dublin, da de i 900-tallet slog lejr ved floden Liffey. En markant forskel er dog, at irerne rent faktisk kan synge.

Får du nu lyst til at vide mere om det mørke bryg, er det så heldigt, at Guinness oprindeligt blev brygget midt inde i Dublin, og at de gamle bygninger nu er lavet om til et øl-oplevelsescenter. Det ligger ganske tæt på St. James Gate, hvor Arthur Guinness i 1759 grundlagde det, der skulle blive et sandt ølimperium.

Udover at få en grundig indføring i ølbrygningens ædle kunst kan du lære, hvordan man på rette vis skænker en Guinness op fra fad – og ja, du må drikke den bagefter – spise god mad (med øl i, naturligvis) i bryggeriets restaurant, der ligger øverst oppe og har en flot udsigt over byen, og til sidst købe dig fattig i Guinness-souvenirs, hvoraf der er så mange, at det sig selv må være nok til at komme i Guinness Rekordbog, som bryggeriet har udsendt siden 1955.

Info: guinness-storehouse.com og visitdublin.com

 

5. Cheers!

Hvad: 26 barer på én dag
Hvor: New York, USA

Problem: Du vil gerne kunne prale med, at du har løbet New York Marathon, men ved, at du ikke vil kunne klare det i den virkelige verden. Løsning: Deltag i det årlige Big Apple Beer Marathon. Så vil du med stolthed – og kun en lille hvid løgn – kunne sige, at du har gennemført et ... »New York-marathon«.

Hvis du da kommer helskindet gennem ruten. For i dette tilfælde er det ikke kvaliteten af drikkevarerne, der er afgørende, men antallet af barer, og her er det magiske tal 26. Det klassiske maraton på 42 km svarer til 26 amerikanske miles, så man skal altså ind i en bar og bunde en øl for hver mile.

Onde tunge vil påstå, at det er godt, at det ikke er 26 kvalitets-øl, man skal drikke, fordi der slet ikke findes så mange slags i USA. Men intet ligger os fjernere end at nedgøre amerikanernes smag. Godt nok viste en nylig opgørelse på business-sitet cnbc.com, at de tre mest solgte øl i USA er Bud Light, Budweiser og Miller Lite, men ind på en flot 9. plads kom Heineken (sic!).
Big Apple Beer Marathon, der foregår på Lower Manhattan, er mest for sjov, og overskuddet går til velgørende formål. Det koster 35 dollars at deltage, og udover store rabatter på øl og mad på de 26 barer får man sponsorgaver og en T-shirt med logo samt ikke mindst – og her siger vi: »Respekt!« – en vikingehjelm i plastic, så man kan ligne en rigtig øldrikker.

Info: beermarathon.net og nycgo.com

Læs også: Verdens stærkeste øl er skotsk