5 nordiske musikoplevelser

Rundt om i hele Norden er der rig musikalsk inspiration at finde denne sommer. Rejseliv har plukket fem klassiske musikfestivaler i skønne omgivelser.

1. Norge
Læs mere
Fold sammen

1. Norge

Hvad: Risør Kammermusikkfest
Hvor: Risør by ved Skagerrak, sydvest for Oslo
Hvornår: 28.6 -3.7.2016
Info: kammermusikkfest.no

I 25 år har festivalen fyldt havnebyen Risør ved midsommer. De hvide træhuse giver et næsten Riviera-agtigt indtryk, så det er godt at have tid til at opleve byen mellem koncerterne på rådhuset, i kirken og udendørs på klipperne i sommernatten.

Årets tema er ’Masker’ i bred forstand: Det åbne og skjulte maskespil, illustreret ved musikalske værker, hvor nogle giver sig ud for andre eller har deres egne skyggesider. Bl.a. inspirationer over Shakespeares ’A Midsummernights Dream’.

På foredragssiden fortæller Suzanne Brøgger om masker i verdenskulturen og afslører sine egne livs- og dødsmasker.

Programmet er pakket med kendte topnavne, og stortalenter som cellisten Sandra Lied Haga og kun 13-årige Aksel Rykkvin, skolet på Den Norske Opera, og nu klar med sin første CD med barokarier. Afslutningen er en ægte lækkerbisken, nemlig Johan Halvorsens violinkoncert, der har været pistvæk siden 1909, hvor partituret forsvandt. Nu er noderne dukket op i Toronto, og Det Norske Kammerorkester giver atter koncerten liv i Risør.

2. Sverige

3. Sverige Fold sammen
Læs mere

Hvad: Nordic Song Festival
Hvor: Hudiksvall, Järvsö og Strömnäsbruk i Hälsingland
Hvornår: 30.6-8.7 2016
Info: nordicsongfestival.com

»Det bliver en musikalsk fest, hvor vi sammen dyrker den nordiske sangskat, fra romancer til jazz, folkemusik, opera og kor,« forklarer kunstnerisk leder, Kgl. Operasanger Gitta-Maria Sjöberg, der er ildsjælen bag festivalen.

Også ældre og ny musik blandes med ligefrem og lokal musikglæde i den smukke egn helt ude ved Østkysten, der emmer af typisk svensk idyl.

På programmet er bl.a. sopranen fra de store verdensscener, Miah Persson, og stjernetenoren Peter Lodahl, der synger danske romancer, så hjerterne smelter. På korsiden kommer bl.a. det internationale topkor Schola Sanctae Sunnivae med deres fortryllende gregorianske sang, kombineret med norske folkeviser og orgelimprovisation i Jakobs Kyrka i Hudiksvall.

Helt unikt bliver døren åbnet til en række ’Master Classes’, hvor man kan være fluen på væggen, når unge sangtalenter trænes individuelt og intensivt, og alle er tillige velkomne til en flot stribe foredrag om bl.a. rolleanalyse, sang-intonation, stemmeforskning og sceneinspiration ved kapaciteter som dramaturg Mette Borg, jazzpianist Anna-Lena Laurin og mange flere.

3. Danmark

Danmark Fold sammen
Læs mere

Hvad: Rued Langgaard Festival ’Sfærernes Musik’ – Langgaard og Ligeti
Hvor: Ribe, Sydvestjylland
Hvornår: 1.9-4.9 2016
Info: langgaardfestival.dk

Mange har, uden at vide det, hørt musik af Rued Langgaard, for hans produktion er langt rigere, end mange aner, hvorfor Rued Langgaard Festivalen hvert år sætter fokus på Langgaard og en beslægtet komponists liv og musik.

Festivalen foregår i Ribe, hvor Langgaard var domorganist fra 1940-52, så Domkirken er begivenhedernes hjerte. Og ved åbningskoncerten på Domkirkepladsen er alle velkomne. Her kan tilhørerne – udover værker af Rued Langgaard – opleve Ligetis forunderlige Poème Symphonique fra 1962: En ’Musikalsk ceremoni’ for 100 metronomer, 10 spillere og dirigent. Så er man ligesom i gang!

Et rigt program byder på orkesterværker, kammermusik, orgel- og korkoncert, film og foredrag. Og koncerterne er visuelt iscenesat, så publikum får totaloplevelser med det flotteste lys og musik i forening under de gamle hvælvinger.

»Vi glæder os bl.a. til opførelsen af ’Rumrejsen i Sfærernes Musik 2016’. Med 120 medvirkende, placeret rundt omkring publikum i Ribe Domkirke, bliver det en virkelig spektakulær koncertoplevelse,« afslører projektudvikler Lotte Toftemark.

4. Island

Island Fold sammen
Læs mere

Hvad: Reykholt Kammermusikfestival
Hvor: Reykholt på Vestisland
Hvornår: 22.7 - 24.7 2016
Info: reykholtshatid.is

Island er forunderligt rig på kultur, og især hovedstaden Reykjavik er en vulkan af kunst, design og musik, både lokalt og importeret. Men også småbyer har stærke musikalske traditioner, især Reykholt, som ligger et par timer i bil nord for Reykjavik langs vestkysten. Her holder de hvert år den sidste weekend i juli, hvor alle har glemt, hvad nattemørke er, en kammermusikfestival med koncerter i byens smukke kirke. Udover kirkekoncerterne er der højmesse med koncert om søndagen og foredrag i samarbejde med egnens historiske middelaldercenter.

Festivalen har fundet sted i kirken hvert år, siden den blev indviet i sommeren 1997, og der er nyskrevet, men mest ældre musik og såvel kor som koncerter på programmet. I år har kunstnerne mest islandske navne, men også Vera Panitch, stjerneskuddet på kun 22 år, født og uddannet i København, tager til Island for at lægge violin til bl.a. Vivaldis kompositioner. Desuden kan man glæde sig til både Bach, Beethoven, Boccherini, Schubert, H. Hermann og naturligvis Mozart. Hele programmet kommer på hjemmesiden inden længe.

5. Finland

Foto: Fotos: Birgit Tengberg, Lasse Berre og PR. 2. Finland Fold sammen
Læs mere

Hvad: Savonlinna Operafestival
Hvor: Sydøstfinland, ca. 4 timers kørsel fra Helsingfors
Hvornår: 8.7-6.8 2016
Info: operafestival.fi

Der er format over denne festival, der i fire uger byder på det helt store, pompøse udtræk af komponister, operatitler og solister. I år brager italiensk opera igennem som hovedtema, og premieren er Verdis Othello. Dramaet – der synges på italiensk, men er tekstet på engelsk – udspilles på scenen i borgen Olavinlinna. Alene dette set-up er turen værd: Et kæmpe forsvarsværk fra det 15. århundrede med klipper, der skråner ned i vandet og tre kolosser af vagttårne. Indenfor er der så mange siddepladser, at det faktisk er muligt at få billetter til stort set alt det, man har lyst til at opleve. Men husk en varm jakke – borge er ikke just isolerede – og vær kvik med at booke hotel, for der er mange stamgæster.

Ud over det italienske er der også fokus på Shakespeare i år, så ikke blot Othello, men også Falstaff og Macbeth er på den lange og imponerende operaliste. Er man ikke til store, grå borge, kan man vælge byens koncertsal eller den smukke, skagensgule trækirke, Kerimäki, hvor Franz Schuberts romantiske A-dur messe opføres med Laplands Kammerorkester.