5 naturrekorder i Sydamerika

Naturentusiaster rejser ikke forgæves i Sydamerika – kontinentet er spækket med naturrekorder, fra verdens højeste vandfald til den længste bjergkæde. Se fem af dem her.

Andesbjergene, verdens længste bjergkæde. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Vandfald
Hvad: Angel Falls, verdens højeste vandfald
Hvor: Canaima National Park i det sydøstlige Venezuela

978 meters fald af vand, heraf de 807 i ét uafbrudt fald, gør Angel Falls – eller Salto del Angel – til verdens højeste vandfald. Det har sit engelske navn efter den amerikanske pilot Jimmie Angel, der i 1935 fløj hen over faldene, og blev så optaget af vandfaldet, at han to år senere kom tilbage og forsøgte at lande sit fly på toppen af bjerget. Flyet blev imidlertid beskadiget og Jimmie Angel måtte trekke 11 dage til nærmeste civilisation – hvorefter man til ære for ham navngav vandfaldet efter ham.

Angel Falls er Venezuelas mest berømte turistattraktion, og det selv om de ligger så langt inde i junglen, at man først nåede ind til dem til fods i 1946. De ligger i nationalparken Canaima, som man kommer til med fly fra Venezuelas hovedstad Caracas (via Cuidad Bolivar). Herfra sejler man med kano i godt fire timer og trekker i to for at komme til foden af vandfaldene. Adskillige bureauer arrangerer ture, de fleste af dem med udgangspunkt i Cuidad Bolivar. Langt de fleste ture er af tre dages varighed, så man har mulighed for at se faldene (plus et par af de øvrige imponerende af slagsen i området) både aften og morgen. Man sover i lodges i junglen og når vandstanden ikke er for høj, kan man svømme i søen under Angel Falls.

Og for de mere eventyrlystne er der mulighed for også at trekke op til plateauet Auyan-tepi, hvorfra vandet falder. Det er dog en tre-dages tur i sig selv og starter fra landsbyen Uruyen, der ligger på den anden side af Angel Falls.

Se også: 10 steder i verden med vildt vejr

2. Regnskov
Hvad: Amazonas, verdens største regnskov
Hvor: Brasilien, Colombia, Peru, Ecuador, Venezuela, Bolivia, Guyana, Surinam og Fransk Guyana

Amazonas i Sydamerika er verdens største regnskov. Den dækker et areal på knap seks millioner kvadratkilometer – det er mere end halvdelen af størrelsen på det europæiske kontinent. Ni af Sydamerikas lande kan prale af at lægge land til Amazonas, langt det meste – knap fem millioner kvadratkilometer – af regnskoven ligger dog i Brasilien.

Amazonas er hjem for flere plante- og dyrearter end noget andet sted i verden, bl.a. lever her mere end to millioner forskellige arter af insekter, 2.000 fuglearter, mere 500 arter af pattedyr og 400 arter af krybdyr. I floderne finder man mere end 2.000 forskellige fiskearter, fra piratfisken til den elektriske ål. Det er også her, i verdens længste flod, den knapt 7.000 km lange Amazonas flod, anakondaen, som kan blive op til 10 meter lang, lever.

Vil man gerne opleve Amazonas, er der et par ting, man skal være opmærksom på. Vaccinationer mod gul feber og malaria er essentielt, det samme er viden om, hvornår regntiden rammer. Det gør den i oktober til maj med voldsom meget regn, men det betyder ikke, at man ikke kan besøge Amazonas på det tidspunkt, i virkeligheden er mange af dyrene mere aktive i disse måneder.

De fleste rejser ind i Amazonas fra Manaus i Brasilien, som er et knudepunkt for regnskovsturisme og herfra kan man via utallige turarrangører tage videre ind i regnskoven. Transporten er oftest via båd, og kan være alt fra et par timers tur til mange dage eller uger, hvor man bor på junglelodges inde i regnskoven.

Se også: Øko-turisme i Amazonas

3. Dyr
Hvad: Galapagos-skildpadder, verdens største skildpadde
Hvor: Galapagos-øerne, Ecuador

Med en maksimal vægt på op til 400 kilo og en længde på op til 1,9 meter er Galapagos-skildpadden med det latinske navn Geochelone nigra verdens største skildpaddeart. Og med en mulig levetid på flere hundrede år et af de længstlevende krybdyr, man kender til . Skildpadderne lever som navnet antyder på Galapagos-øerne i havet vest for Ecuador. Galapago betyder sadel på spansk, og det var skildpaddernes skjolds lighed med en sadel, der lagde navn til øerne, da spanierne opdagede dem tilbage i det 16. århundrede. Dengang var der over 250.000 af de kæmpemæssige skildpadder, i 1970erne var bestanden faldet til cirka 3.000, bl.a. fordi man tidligere spiste skildpadderne. I dag er der takket være målrettet avl på skildpadderne omkring 19.000 i øgruppen – som stadig er så få, at Galapagos-skildpadderne anses som en truet dyreart.

Galapagos-skildpadden er ikke bare Galapagos-skildpadden, der findes ti arter – den elvte, Pinta-skildpadden uddøde, da den eneste tilbageværende, den berømte Lonesome George, døde i juni 2012 uden at have fundet en mage, der kunne føre arten videre.

De øvrige ti arter kan man stadig opleve på Galapagos-øerne. De er forskellige afhængig af hvor på øerne, de lever. De, der lever af græs, har et stort rundt skjold og kort hals, mens andre – som lever af blade på buske – har en lang hals og et buet skjold, så de kan nå op til bladene.

Mange danske rejsebureauer har pakkerejser til Galapagos-øerne – et besøg ved kæmpeskildpadderne er inkluderet i dem alle.

Se også: Oplev Australiens Galapagos

4. Bjerge
Hvad: Andesbjergene, verdens længste bjergkæde
Hvor: Argentina, Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador, Peru og Venezuela

Himalaya i Asien kan nok prale af verdens højeste bjerge, men det er i Sydamerika, man finder verdens længste bjergkæde.

Andesbjergene strækker sig fra Venezuela i nord til Argentina og Chile i syd og er i alt over 7.000 km lang og mellem 200 og 700 km bred.

Bjergkæden er ikke kun lang, flere af bjergene i den er rekorder i sig selv. Aconcagua i Argentina er med sine 6.962 meter det højeste bjerg i verden uden for Asien, og toppen af Chimborazo i Ecuador er det sted i verden, der ligger længst væk fra jordens indre. Dog ikke fordi den er voldsomt høj, den ligger blot godt 6.200 meter over havet – men lidt populært forklaret pga. sin placering tæt ved Ækvator. Og endelig består Andesbjergene af flere kæder, hvilket gør, at der undervejs er dannet plateauer. Altiplano plateauet, hvor Bolivias hovedstad La Paz samt den berømte Titicaca sø ligger, er med sin gennemsnitlige højde på 3.700 meter verdens næsthøjeste.

I så lang en bjergkæde er der store variationer i klimaet, fra regnskov på nogle af de lavereliggende skråninger til evig sne på de højeste bjergtinder. Så afhængig af hvordan man vil opleve Andesbjergene , skal man forskellige steder hen. I Peru ligger den berømte gamle inkaby Machu Picchu i godt to kilometers højde, i Bolivia kan man komme tæt på de lokale højlandsindianere på bl.a. markederne i hovedstaden La Paz, og i Argentina kan man køre gennem bjergene til Chiles hovedstad Santiago.

Se også: 5 x vinsmagning i Andesbjergene

5. Ørken
Hvad: Atacama ørkenen, verdens tørreste ørken
Hvor: Chile samt Peru, Bolivia og Argentina

Den er to en halv gange større end Danmark, og selv om det er ingenting i forhold til Sahara, som breder sig over et areal mere end 200 gange større end Danmark, har Atacama ørkenen i Sydamerika en anden rekord at bryste sig af.

For mens Sahara nok er verdens varmeste ørken, får den hvert år op til 100 mm regn. I Atacama ørkenen falder der i gennemsnit 15 millimeter – og nogle steder har det kun regnet ganske få gange de sidste 100 år.

Grunden til, at Atacama ørkenen er så tør, er, at de fugtige vinde, der blæser mod vest hen over det sydlige Sydamerika, smider al deres indhold af vand, når de møder den kolde luft oppe i de højtbeliggende Andesbjerge. Og den vind, der herefter blæser videre ned på vestsiden af bjergkæden, er meget tør og varm.

Det betyder dog ikke, at her er specielt varmt – det bliver sjældent over 25 grader i Atacama ørkenen, bl.a. fordi meget af ørkenen ligger i over 3.000 meters højde over havet.

De fleste, der besøger Atacama ørkenen, starter ud i San Pedro de Atacama, en by i udkanten af ørkenen med cirka 2.500 indbyggere, men tilpasset den voksende turisme, så her er både luksushoteller og gourmetrestauranter.

Og så naturligvis bunker af arrangører af ture ind i ørkenen, så man kan vælge alt fra tur på hesteryg til superjeeps ind til ørkenens attraktioner – f.eks. månelandskaber, søer og gejsere.

Se også: Vi drømmer om barsk natur