5 must-do’s i Brisbane

Gourmet, natur eller kultur? Eller det hele. Rejseliv guider til fem områder i hovedstaden i delstaten Queensland, Brisbane, du ikke må gå glip af.

South Bank er et yndet sted at slappe af, tage en løbetur eller en dukket i den urbane strand med udsigt til Brisbane River. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simone Okkels
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Queens St. Mall

Hvad: Indkøbscenter, småbutikker og marked
Hvor: Brisbane City

Ifølge byens beboere det bedste shopping distrikt i Brisbane.

På den aflukkede gade er der alt lige fra burgerstedet Hungry Jack og tærtehuset Pie Face til Queen Plaza, Wintergarden og The Myer Center. Foruden selvfølgelig et rigt udvalgt af souvenirs, avisboder, sushirestauranter og småbutikker – over 700 styks – der tilsammen hvert år tiltrækker 26 millioner gæster.

Gaden myldrer med folk fra tidlig formiddag til sen aften, og specielt onsdag er der grund til at slå et smut forbi gaden. Fra klokken 10 om formiddagen til klokken seks om aftenen rykker Jan Powers Farmers Market nemlig ind på Queens Street Mall over for Victoria Bridge.

Blandt råbende og falbydende sælgere kan man gå rundt og prutte om priser, smage på varerne og indsnuse duftene fra frisk frugt, nylavede popcorn, stegt kød og friske fisk.

Det er nemt at få brugt de første hundrede australske dollar her, men gem lidt til Queen Plaza og The Myer Centre – det største Myer Center i Queensland.

Her er der shoppingoplevelse a la Magasin og Illum med et australsk twist. Det er også her, mange af byens unge hænger ud eller finder aftenens outfit. For på Queens Street bliver der afholdt over 1.000 events hvert år, hvoraf Jan Powers Farmers Market bare er et af dem.

Også juleunderholdning og musikoplevelser sørger for endnu flere gæster i gaden, som tilbage i 1820erne bare var en samling barakker til kolonitidens fanger.

2. South Bank

Hvad: Strand, kulturcenter og lækre spisesteder
Hvor: South Brisbane

Engang et mødested for Turrbal- og Yuggera-folket. I dag et mødested for alt mellem rulleskøjtestående hipsters og picnicnydende familier. Over 11 millioner gæster besøger den sydlige flodbred hvert år. Og med god grund.

For de fire områder, South Bank kan inddeles i, har haft noget for enhver smag siden åbningen for offentligheden i 1992.

Når man træder ud på flodbredden fra Victoria Bridge, går man lige ind i et af de vigtigste kulturelle distrikter i Brisbane. Boulevarden Grey Street ligger i hjertet af området og er hjem for Gallery of Modern Art, the State Library of Queensland, Queensland Performing Arts Centre, biografer og musikkonservatoriet.

Et lille stykke regnskov forbinder kulturen med The Parklands, hvor naturen får plads på flodbredden med grønne områder, botanik, springvand og Streets Beach - Australiens eneste strand beliggende midt i en storby.

Bliver man sulten af alle indtrykkene, kan man fortsætte ned mod Goodwill Bridge, hvor området River Quay er enhver foodies must i Queensland. Her sammensætter nogen af byens bedste kokke sublim gourmet lige ud til floden med udsigt til Brisbanes skyline.

Og lige på den anden side af restauranterne kan man finde Little Stanley, South Banks moderne puls med funky butikker og cafeer med lige fra tyrkisk til vietnamesisk køkken.

Afsæt en dag til at daske rundt i solen mellem de små offentlige urtehaver, tage en tur i Wheel of Brisbane eller dase på den menneskeskabte strand.

3. Kangaroo Point Cliffs

Hvad: Klatring, vandsport og picnic
Hvor: Lower River Ter

De høje sandstensklipper er blevet et yndet område for både lokale og turister. Forbundet til Brisbane City af den populære Story Bridge ligger Kangaroo Point oven på Kangaroo Point Cliffs lige ned til Brisbane River.

Herfra er der udsigt over byens skyline og adgang til diverse slags vandsport som Stand-up Paddleboarding og en tur i kajak.

Bliver man på landjorden, kan man følge stien Kangaroo Point Riverwalk neden for klipperne. Spredt på turen er picnicborde og grill stillet op til brug for dem, som har taget en madkurv eller en luns bøf med.

Riverwalk er pædagogisk delt op i en sti til cykler og en sti til fodgængere og langs stien er skilte sat op med fokus på, at man skal huske på dyrene og miljøet. Især i foråret hvor skadearten Magpie er i ynglesæson og derfor aggressivt beskytter reder og æg.

Mange cyklister tonser derfor forbi en med plastikstrips stikkende op af hjelmen og solbriller som beskyttelse mod de nærgående fugle.

På vejen fra South Bank til Kangaroo Points spids er der også en masse skulpturer af forskellige skønhed og størrelse, gamle bolværk og lossebroer og en mangrovepromenade at gå på opdagelse i.

Ligesom der på store dele af sandsstensklippen er lavet adgang til klatrere og rappellere. Både amatører og øvede træner her og hviler sig på græsset, når musklerne giver op, og solen bliver for varm. Om aftenen lyser klipperne op i genskinnet fra vandet og tiltrækker hver aften et par turtelduer eller fire.

4. Roma Street Parklands

Hvad: Udsigt og botanik
Hvor: Parkland Boulevard

Efter et tip fra en sliksælger på South Bank gik turen op til en fin park på den anden side af City.

Her ligger Roma Street Parklands. En 16 hektar grøn oase på en bakke i Brisbane, der er næsten ligeså gammel som byen selv. I 1825 var området en del af kolonisationen, og under 2. Verdenskrig var jernbanesporene omkring parken underlagt heftig trafik af materiel og soldater.

Det var først i 2001, Roma Street Parklands åbnede for offentligheden, som den står i dag.

Roma Street Parklands er en labyrint af indgange, og det er en god idé at væbne sig med vand og solcreme, når de mange botaniske områder skal opleves.

Kommer man ind fra Roma Street Station er det Celebration Lawn og Lake Precinct, der ligger nærmest. Celebration Lawn bliver ofte brugt til forskellige events, og går man gennem vandfaldsvæggen, kommer man ind til Lake Precinct med ænder, skyggefulde træer og plads til børn kan boltre sig.

Parken er også hjemsted for andet end fugle. Øgler og store edderkopper kan spottes her og der i de botaniske områder, hvor der både er australske og internationale haver.

Er man til musikalske naturoplevelser eller teater kan man sætte sig til rette i amfiteateret, som var en del af den gamle Albert Park, årtier før Roma Street Park blev til. Stedet maner til ro, og på parkens højeste områder er der udsigt ind over Brisbane og omegn.

5. West End

Hvad: SoHo-stemning og secondhand
Hvor: West End Brisbane

Det er som at træde ind i en helt anden by, når man bevæger sig ud af Brisbane City, går over Victoria Bridge og fortsætter ind i West End.

Stemningen er afslappet. Her er en helt anden puls. Backpackere flokkes til områdets hostels og giver West End en ungdommelig følelse.

Går man ned ad Vulture Street, som skærer sig gennem området, er det bare at tage den ene lille sidevej efter den anden og nyde de mange indtryk.

På hjørnet mellem Vulture Street og Boundary Street kan man vælge mellem frokost på Nando’s, Little Malaysia eller Burgerurge, som alle ligger i en spøjs bygning med højorange joniske søjler.

Ikke langt derfra er den lækreste lille butik med brugte bøger, Bent Books, hvor der endda stod et par bøger på dansk om dansk møbelkunst. Området er livligt miks af multikulturelle-, alternative- og vintagebutikker, og man skal ikke gå længe for at finde en secondhand-butik fyldt med aflagt tøj eller bøger med æselører.

Små bagere, cafeer og økologiske helsebutikker pryder fortovene i den gamle forstad, hvor de lokale gerne deler en smøg eller taler om dagens avis. West End minder en del om New Yorks SoHo, men er endnu ikke blevet grebet af de vilde opsving og dyre designerbutikker.

Men nattelivet er rigt, og flere af cafeerne lyser op om aftenen med cocktails og øl som på Sling Bar eller Archive Beer Boutique.

For mere information om Queensland og regionens hovedstad Brisbane klik dig ind på Tourism and Events Queenslands hjemmeside experiencequeensland.com