5 museer på de stockholmske øer

I Stockholm er byens museer fordelt på en række af små øer. Museernes interessante udstillinger er et oplagt påskud for at tage på øhop i den stockholmske skærgård.

04REJVASASKIBET-133231.jpg
Læs mere
Fold sammen

1. Til fotografen

Södermalm er kendt som Stockholms hippe bydel, og kunstmuseet Fotografiska er en af de attraktioner, der tiltrækker unge fra hele verden. Siden museets indvielse i 2005 har der været udstillinger med verdensberømte fotografer som Annie Leibovitz, David LaChapelle og Nick Brandt. Fælles for alle særudstillingerne er, at museet ønsker at give fotografiet samme opmærksomhed som andre kunstarter. Til foråret er det Albert Wikings, der fylder væggene.

Hvad: Fotografiska
Hvor: Södermalm

2. Det unikke skib

Så snart de besøgende træder ind på Vasamuseet, går de fleste direkte hen til det store skibsvrag. Vasaskibet måler 52 meter fra den højeste mast til køl, og skibet strækker sig 69 meter fra stævn til agterende. Det er derfor ingen overraskelse, at det store vrag vækker gæsternes interesse. Vasaskibet er verdens eneste bevarede skib fra 1700-tallet, og med sine hundredvis af udskårne ornamenter er det en kulturskat, der bliver vist frem efter 333 år på bunden af den stockholmske skærgård. Bevæger man sig længere ind i udstillingen, kan man gå ombord på en rekonstruktion af skibets dæk, og man kan se en film, der giver et bud på, hvorfor Vasa sank. Planlægger du at besøge flere museer på turen til Stockholm, kan det anbefales at lægge vejen forbi Vasa Museet i starten af ugen, da det er et af de eneste museer, der også har åbent mandag.

Hvad: Vasa Museet
Hvor: Djurgården

3. Den med udsigten

På øen Lindingö finder du et af de kunstmuseer, hvor der er den bedste udsigt over Stockholm. Giv dig tid til at besøge museets statuepark, der ligger på den udendørs terrasse. Her er der omkring 200 statuer fordelt på parkens tre etager, og fra terrassen er der udsigt over Stockholm. Området Little Austria er et af parkens højdepunkter med en stor replika af Jesus på korset og en døbefont. Denne del af parken har kunstneren Carl Milles skabt som en fødselsdagsgave til sin kone på hendes 50-års fødselsdag.

Hvad: Millesgården
Hvor: Lindingö

4. Forskning og litteraur

I Stockholms gamle bykerne finder du Nobelmuseet. Museet fortæller historien om mere end 100 års opdagelser og personer, der har forandret verden. I indgangshallen præsenteres Bob Dylan og årets øvrige vindere af Nobelprisen. Bevæger man sig længere ind i museet, kan man se korte film, der fortæller om nobelprismodtagernes arbejdsproces. Filmene tager bl.a. gæsterne med på opdagelse i Marie Curies laboratorium i Paris, viser Nelson Mandela forlade fængslet og giver et indblik i Niels Bohrs tankegang. Museet har også små laboratorier, hvor gæsterne selv kan lege forskere.

Hvad: Nobelmuseet
Hvor: Gamla Stan

5. Den internationale

Fold sammen
Læs mere

De færreste forbinder Stockholm med asiatiske kunstskatte. Men når man besøger museet Östasiatiska, føles det som at træde ind i en asiatisk tidslomme.

Museet indeholder en af Europas mest omfattende samlinger af kunst fra Kina, Japan og Indien. Selvom de mere end 10.000 kunstgenstande fortæller historien om Asiens storhedstid, kan du også besøge museet, hvis du er interesseret i Stockholms historie. Museet ligger i den gamle arsenalbygning, der blev opført i slutningen af 1600-tallet til kongens livgarde. Bygningen rummer et klipperum, der blev opført i begyndelsen af 1940erne. Rummet skulle huse flådens øverstkommanderende og hans personale i tilfælde af krig.

I dag danner beskyttelsesrummet ramme for museets særudstillinger, der blandt andet viser Bonsaitræer, nydeligt anrettede blomster og andre levende kunstformer fra Japan.

Hvad: Östasiatiska Museet
Hvor: Skeppsholmen

Læs mere: 5 vinbarer i Berlin

Læs mere: Danskerne vil til stranden i miniferien

Læs mere: På tur i Ingas Island