5 loppemarkeder i Berlin

Med over 40 faste loppemarkeder er det berlinske efterår en overflod af festlige og finurlige genbrugsmarkeder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Lopper i Mauerpark
Hvornår: Søndag 9-17
Hvor: Mauerpark, Prenzlauer Berg 
(U2: Ebertswalder Str.)

Man har ikke været i Berlin, hvis man ikke har slået sig løs i Mauerpark en søndag eftermiddag. Især blandt unge er det ugentlige marked blevet en af byens mest populære søndagsbeskæftigelser, men alligevel har Mauerpark-markedet stadig den autentisk berlinerstemning fra de glade 1990'ere. 

Også udvalget er mageløst her i den tidligere »dødszone« mellem Prenzlauer Berg i øst og Wedding i vest. Her er både sjældne antikviteter, 80'er-solbriller en masse, skrammel fra byens kældre og kuriøse lp’er i kassevis. 

Sammen med loppevarerne udbyder unge designere deres berliner-hippe varer til priser, som de næppe kan leve af. 

Hvis maven melder sig, skal man ikke fortvivle. Loppemarkedet ved Mauerpark har et herligt udbud af sandwiches, kage og andre snacks, som lokale har bagt og udbyder for en slik.

Loppetræt? Slå dig ned i en af markedets barer. Her er så afslappet, at man næsten skammer sig – og desuden ofte live-musik, blandt andet open air karaoke.

2. Luksus i vest
Hvornår: lørdag og søndag 10-17
Hvor: Strasse des 17. Juni, Charlottenburg 
(S-Bahn: Tiergarten)

Midt på den pragtfulde boulevard Strasse des 17. Juni rager den prangende »Sejrssøjle« 65 meter i vejret. Egentlig blev søjlen opført foran rigsdagsbygningen, blandt andet for at fejre tyskernes sejr over Danmark i 1864, men i Hitlers Tredje Rige blev den flyttet her ud midt på den smukke akse igennem parken Tiergarten. 

Et langt stenkast fra sejrssøjlen ligger Berlins ældste og måske mest populære loppemarked, »Berliner Flohmarkt«, som trækker både lokale i læssevis og turister i tonsvis. Ved de mere end 150 stande er det nemmere at finde noget indenfor kategorien »souvenir« end indenfor genren »loppefund«, men til gengæld er her et fint sortiment af mere gedigne antikviteter og kunsthåndværk. Trods de forholdsvist høje loppe-priser skal man ikke holde sig tilbage med at prutte om prisen. Hvis man er stædig, kan man faktisk godt slippe af sted med eksempelvis et unikt håndtag eller en herlig kaffedåse til en rimelig penge. 

Loppetræt? Gå en tur i Tiergarten. Selv hvis du stadig bærer nag over danskernes nederlag til tyskerne i 1864, så kan du roligt gå ad Strasse des 17. Juni. Sejrssøjlen er nemlig pakket ind for tiden på grund af renovering.

3. Kuriøst kitsch
Hvornår: Søndag 10-18
Hvor: Boxhagener Platz, Friedrichshain 
(U5: Frankfurter Tor/ S-Bahn Ostkreuz)

Bydelen Friedrichshain er i løbet af de sidste godt ti år gået fra at være et forholdsvist typisk og lettere dunkelt kvarter i det tidligere Østberlin til at være et af Berlins centre for fest, shopping og afslappet berliner-smartness. Det bliver ikke mindst tydeligt om søndagen, hvor bydelens unge løver og gamle ræve indtager en af Friedrichshains skønneste pladser, Boxhagener Platz.

Her er der frit slag for dem, der drømmer om at supplere deres lp-samling eller festgarderobe, eller dem som vil prøvesidde 1970'er-møbler, der er retro-agtige på den rigtige måde.

De handlende er overvejende private, så før man har været her, kan man knap nok forestille sig, hvad de gode berlinere har på lager af kuriøst kitsch og sjovt skrammel. Prisniveauet er fair, og markedet er så stort, at man hurtigt har brugt et par timer i loppeland. Hvis man er rejsende med børn, kan man passende lade dem lege på plænen midt på pladsen, som er omkranset af de næsten 130 stande.

Loppetræt? Gå en tur i kneipe-gaden Simon-Dach-Strasse, slå dig ned i den første ledige cafestol under et efterårsgyldent træ og bed om en forfriskning, der passer til gårsdagens/ aftenens program.

Næste: En lækker lampe fra det hedengangne DDR