5 islandske godbidder

Reykjaviks spisesteder holder højt niveau med både traditionel islandsk og international inspiration. Og priserne er efter danske forhold ganske fornuftige.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DILL Restaurant

Hvor: På det Nordiske Hus med udsigt til fjeldet
Hvad: Stil, elegance og fantastisk mad

Hele det Nordiske Hus, også interiøret, er designet af den finske arkitekt Alvor Alto, og spisestedet holder lige så højt niveau som de smukke omgivelser. Samarbejdet mellem chefkok Gunnar Karl Gislason og sommelier Ólafur Örn Ólafursson er drevet af ambitioner og viden, og det skinner igennem i menuen, der er en regulær kaskade af pletskud. Snyd ikke dig selv for den eneste af oplevelserne på den fastsatte syvrettersmenu, der kan vælges fra. De er alle fremragende eksponenter for det nye nordiske køkken.

Menuen skifter efter sæson, da en stor del af råvarerne hentes lige uden for døren, og de to herrers indfald, men vi nød blandt andet marinerede rejer med kærnemælk, okse-tartar med kørvelsuppe og kartoffelsalat med muslinger, inden vi sluttede af med en delikat skyr-mousse med rabarbersuppe og fennikelsorbet. Alt ledsaget af afstemte vine, der tog hånd om smagsoplevelsen på bedste vis.
illrestaurant.is


VOX

Hvor: På Hilton lidt uden for centrum
Hvad: Klassisk Hilton

De stilrene omgivelser på hotellet bliver fulgt op af en menu, der ikke lader meget tilbage at ønske. Her er det kokken Fannar Vernhardsson og souschef Sigurdur Kristinn, der huserer sammen med Årets Sommelier i Island de seneste tre år, Alba E.H. Hough, og det har sat sit umiskendelige præg på kvaliteten. Som det er tilfældet på DILL, hersker det nye, nordiske køkken her, og igen er det en repræsentant i topklasse.

Den sæsonbestemte menu bød blandt andet på hestecarpaccio med brøndkarse, bornholmsk sennep, rødbeder, ristede valnødder afstemt med Gamle Ole eller jomfruhummer med stenbiderrogn, grønne jordbær, ramsløg og radiser. Ingredienserne er udvalgt i både det øvrige Norden og i Island, og det er nemt at læne sig tilbage og bare nyde den elegante stemning, madens kærtegn af smagsløgene samt en vinmenu fyldt med omtanke.
vox.is
 

Fiskmarkadurinn – Fish Market

Hvor: Midt i centrum, hvor tingene sker
Hvad: Trendy, afslappet og højt niveau

Her er tale om en restaurantoplevelse, der giver den på alle tangenter. Duften fra det åbne køkken blandes med den lidt dunkle og intime stemning på stedet, der kan bryste sig af en tasting menu, som er en virkelig attraktion. Igen er det en af landets mange spændende kokke, der står bag menuen og Hrefna Sætra lader de islandske delikatesser akkompagnere af kraftig asiatisk inspiration.

Sashimi af vågehval med wasabi-ostecreme og citronsauce følges op af dampede muslinger med tynde, skiver tørret tun og krydret hummerbrød. Her bliver det bedste fra de to verdener samlet, og det er ikke uden grund, at Fish Market er et populært indslag hos både lokale og turister. Det er en oplevelse for alle sanser, og den tilbagelænede atmosfære er et godt udgangspunkt for en hyggelig aften.
fiskmarkadurinn.is
 

Fiskfelagid – Fish Company

Hvor: Under broen i en hyggelig krog
Hvad: Fantasi, sjove omgivelser og masser af energi

Der er kul på hos Fish Company, hvor det erklærede mål er at gøre madoplevelsen sjovere end på andre toneangivende restauranter. Menuen skifter ofte, og det er netop fantasien og lysten til at prøve nye ting, der hersker i køkkenet, hvor en lang række af retterne får et skud international inspiration. Den unge medarbejderstab er garant for eksperimenter og højt humør, ligesom interiøret med blandt andet et lysende elghoved giver en løssluppen atmosfære.

Der er dog også tid og plads til at lave god mad, og stedet byder blandt andet på en kulinarisk rejse rundt i Island med fire stoppesteder. Her er lammetallerkenen med blandt andet lammeconfit, grillet lammeskank og røget lam en glimrende repræsentant for den nordislandske by, Husavik, inden der rundes af med kvan-budding, rabarber-spaghetti og sorbet fra Haukadalur.
fiskfelagid.is

Sea Baron – Sægrifinn

Hvor: I skuret på havnen i Reykjavik
Hvad: Hummersuppe ved den gamle skipper

Lad det være sagt med det samme: selv om stedet slår sig op på »Verdens bedste hummersuppe«, så er det såmænd ikke den virkelige attraktion. Suppen er ganske udmærket, dog ikke et kulinarisk mesterværk som sådan, men til gengæld er det lille skur på havnen et stykke islandsk fiskerhistorie. Væggene prydes af gamle billeder af skibe, tovværk og net, mens bordene er udformet af planker, og stolene udgøres af blå plastictønder med en pude polstret på.

Det emner af stemning, specielt når den gamle skipper, der ejer stedet , selv er ved roret, og det er oplevelsen, som gør det interessant at mase sig ind på den trange plads, der bestemt er opdaget af de fleste turister. Det skal dog ikke afskrække fra en afstikker ind i denne specielle hule, som sagtens kan fungere som et skægt indspark, når turen alligevel går på hvalsafari fra havnen.
saegreifinn.is

Læs også: 10 restauranter værd at rejse efter