5 irske pub-oplevelser

17. marts fejrer irere over hele verden deres skytshelgen Skt. Patrick dødsdag. Det sker med parader, musik og især med masser af øl. Vi guider til fem gode irske pubs rundt om i verden.

Irsk pubstemning findes ikke kun i Dublin. Fold sammen
Læs mere

Den amerikanske

Hvad: McSorley Old Ale House
Hvor: 15 E 7th Street, New York

Abe Lincoln har været her. John Lennon ligeså. Protestsange  og digte er blevet skrevet her.  New York Rangers har fejret sejre her. Og film er blevet optaget her. 

En af New Yorks mest legendariske irske pubber, McSorley Old Ale House, har ligget på samme Manhattan-adresse siden 1854 og kan dermed bryste sig af at være en af New Yorks allerældste såkaldte saloons.  

Komplet med svingdøre i western-stil, irske bartendere, savsmuld på gulvet, og diverse relikvier, som er kommet til i løbet af årene, blandt andet Houdinis håndjern og ønskeben placeret i loftet af unge mænd, før de drog til Europa for at kæmpe i Første Verdenskrig, og med det formål at hente dem igen, når de kom tilbage. Det gjorde mange af dem aldrig, så benene hænger der stadig. Sammen med alt andet, der er hængt op siden 1910, som var det år, der sidst er blevet fjernet noget fra de gamle vægge i pubben. 

Under forbudstiden flød øllet i baglokalet, kvinder har til gengæld først fået lov at komme på McSorley efter den meget omdiskuterede sag om forbud mod gæster af kvindeligt køn havde været en tur i Højesteret i 1970. Og eget toilet til kvinderne kom først til 16 år senere. 

Det er historien mere end udvalget af øl, man skal komme her for. Der findes kun to slags, McSorley’s Light and McSorley’s Dark, og man skal regne med en god omgang asen og masen mellem stamkunderne for at komme til baren og bestille dem. 

Info: mcsorleysnewyork.com

 

 

Den britiske

Hvad: Auld Shillelagh
Hvor:105 Stoke Newington Church St., London

I 1930erne var det kvæg og får, der moslede op og ned ad Church Street i London-bydelen Stoke Newington. I dag er det turister og lokale, der valfarter hertil for at besøge de mange restauranter, spillesteder og barer, der er skudt op i løbet af de sidste 80 år. 

Lige midt i det hele ligger Auld Shillelaugh, en vaskeægte irsk pub, som har haft adresse her i mere end 130 år, lille og nem at overse udefra, men med et overraskende langt lokale og masser af liv indendøre. 

Auld Shillelaugh er kendt for især sin perfekte Guinness, som de ligeså ægte irske bartendere sætter en ære i at skænke perfekt. Hvilket, som kendere ved, kan tage en rum tid, hvorfor man får tilbudt at få den serveret ved bordet fremfor at hænge i baren og vente på sit mørke øl. 

Pubben er imidlertid ikke kun all about Guinness. Her afholdes jævnligt voldsomt populære musikaftener og vises fodbold på storskærm, ligesom den store gårdhave bagerst i baren er et stort trækplaster om sommeren. 

Stemningen er hyggelig og jovial – det behøver ikke være så kompliceret at mødes på pubben, som folkene bag Auld Shillelaugh siger. 

Hvilket måske er grunden til, at pubben flere gange er blevet kåret som den bedste irske i Nordlondon, og hvor Skt. Patricks Dag fejres med irsk musik og ditto mad – kål og kogt bacon. Skål og velbekomme. 

Info: theauldshillelagh.com

 

 

Den tyske

Hvad: Molly Malone’s
Hvor:  Hanauer Str. 80, Berlin

Berlin har ikke overraskende et voldsomt stort udvalg af barer og pubber, hvis fornemmeste virke er at skænke god øl. Mange af dem gør det ganske godt, også de »irske«, hvis mest irske indslag dog er de turister, der kommer ind iført grøn hat på Skt. Patricks Dag. 

Molly Malones er imidlertid en af de mere autentiske af slagsen. Molly Malones ligger i Wilmersdorf og ejeren Marcus Bland er fra Dublin, og gør sit bedste for at give lokale og turister et stykke Irland midt i den tyske storby.

På ølkortet har han blandt andet Kilkenny, Murphy’s, Newcastle Brown Ale, og naturligvis Guinness. 

Sidstnævnte serverer han præcis, som den skal serveres – det tager præcis 119,5 sekunder at skænke den, skummet fylder præcis en halv tomme. Og imens man venter, kan man jo så eventuelt gå om bord i det omfattende whiskey-sortiment. 

Pubben serverer også mere fast føde, fra brødbudding over Guinness Gullash til irsk morgenmad. (Samt et hav af mere tysk-inspirerede retter som currywurst og wienerschnitzel.)

Noget af det, Molly Malones dog især er blevet populær på, er de mange arrangementer, der foregår på scenen. Musikquizzer, dart-turneringer, »åben scene« for komiker-spirer, forskellige koncerter, samt irsk folkemusik hver mandag – til sidstnævnte er  man velkommen som deltager, hvis man blot medbringer eget instrument. 

Info: molly-malones-berlin.com

 

 

Den australske

Hvad: Durty Nelly’s
Hvor: 9-11 Glenmore Road, Paddington, Sydney

Durty Nelly’s er »the real deal«. 

Nelly’s, som pubben hedder i daglig australsk tale, har været  bydelen Paddingtons traditionelle irske vandhul og de lokales stamsted i mere end 150 år. 

Pubben åbnede i 1854 med det formål at servicere de soldater, som var udstationeret i de nybyggede barakker, Victoria Baracks, lige ved siden af. 

Barakkerne er stadig ejet af hæren, men de tørstige sjæle, der i dag finder vej til Durty Nellys, er ikke længere soldater, men en god blanding af lokale og turister. Som heller ikke længere kun kommer for en pint, men i lige så høj grad for gastronomien. Nelly’s irske chefkok Kirk Maguire har med stor succes forstået at blande det irske køkken med Australiens råvarer, og serverer blandt andet andebryst med gulerodspure og den legendariske irske brødbudding. 

Restauranten er placeret i sit eget lidt mere fornemme lokale, the Print Room, mens selve pubben er af slagsen, hvor man kan smutte ind direkte fra gaden i alt fra jakkesæt til sneakers og bare snuppe en hurtig Guinness ved et af de små træborde foran kaminen. Indretningen er typisk irsk, dvs. ingen minimalisme, og irske gutter iført diverse rugby-trøjer er mere normalen end det modsatte, ligesom baren er garant for at være stedet at se store sportsbegivenheder på ditto skærme. 

På Skt. Patricks Dag er der irsk morgenmad – inklusive en pint of Guinness fra kl. 9 om morgenen, hvorefter irske folkesangere og -dansere går på scenen frem til kl. 13. 

Info: durtynellyssydney.com.au

 

 

Den irske

Hvad: John Kehoe
Hvor: 9 South Anne Street, Dublin

Skal et irsk pub-besøg være helt ægte irsk, skal man naturligvis til Irland. Hvor en af de mest traditionelle pubs – i en sådan grad, at den i 2011 vandt prisen som Dublins bedste irske pub og optræder på stort set alle lister, der nogensinde er udarbejdet over autentiske irske pubber – er John Kehoe, i daglig tale Kehoe’s. 

Pubben ligger i South Anne Street, ikke er så langt fra turisternes foretrukne shoppingmekka, Grafton Street. Men ikke desto mindre langt nok væk til at have bibeholdt autenticiteten til trods for de mange besøg af turister. 

Pubben er indrettet med tunge og mørke træmøbler, alskens relikvier på væggene, og en bardisk, hvor det er nemt at blive forvirret af udsigten til mængden af flasker bag de irske bartendere. 

Atmosfæren er tommetyk, pladsen er til gengæld trang, og man skal være forberedt på at dele den med blandt andre studerende og et leben af trendy dublinere, som i de senere år har fundet vej hertil. Begge disse grupper smutter dog oftest ovenpå, mens stamkunderne holder sig til den oprindelige afdeling lige inden for den grønne dør. Hvis de da ikke fylder den lille udendørs terrasse, hvilket især sker om sommeren og når der skal ryges. 

Det kan af samme årsag anbefales at lægge vejen forbi på en hverdagsaften, hvor den hyggelige stemning kommer mere til sin ret end på en travl lørdag. Øllene er der dog ikke noget i vejen med på weekender heller – Kehoe’s har et ry for at servere den bedste Guinness i byen.