5 hurtige frokoster i New York

Der er ingen tid at spilde, når den står på sightseeing og shopping på Manhattan. Her er fem lækre bud på den hurtige frokost, også når man går på rigtig restaurant.

The Breslin i Ace Hotel. Fold sammen
Læs mere

1. Det daglige brød

Hvad: Bread   
Hvor: 20 Spring Street  ved Elizabeth Street
Hvor hurtigt: en lille time i italiensk tempo
Subway: Bowery og Spring Street

Nabo-caféen og -bageriet Balthazar leverer ciabatta-boller og flûtes, men ellers står den italienske familie bag Bread selv for alt det (og så slipper man for den franske arrogance på Balthazar), brødet kan bruges til.
Fra bruschetta (6,50 dollar) over deres berømte brød-tomatsuppe (6 dollar) til – ikke mindst – de 14 forskellige sandwiches (10-11,50 dollar), som for eksempel de traditionelle med prosciutto eller røget laks.

Der er også noget for vegetarer og eventyrere: gedeost med shiitake og grillede pebre, fontina med grillet aubergine og zucchini eller sicilianske sardiner med tomater og peber mayonnaise.
Restauranten ligger i det pulserende NoLita, så der er hurtig omsætning og rift om pladserne i det aflange lokale med skiftende udstillinger af lokale kunstnere på væggene, men er man ryger eller bare vil sidde ude, er der bord og bænke med parasol på fortovet.
Og så er det et godt sted til people-watching.
 

2. Byens bedste hotdog

Hvad: Cannibal Butcher & Beer
Hvor: 113 East 29th Street  mellem Park Avenue og Lexington
Hvor hurtigt: en halv time
Subway: 28th Street
Info: cannibalnyc.com

Der er ikke noget i vejen med pølsemandens hotdog fra vognen på gadehjørnet til et par dollar, men hos Cannibal, gemt lidt væk ved siden af storebror-restauranten Resto i Gramercy/Flatiron-kvarteret, fås byens bedste hotdogs i 2012, ifølge New York Magazine.
Som består af gode faste oksepølser i bløde Påskebrød (eller noget der minder) med krydret findelt oksehjerte-ragú, sennep og rå løg på. 

De serveres to ad gangen på tallerken for 14 dollar ved den lange bardisk med høje stole, hvor man sidder skulder ved skulder med lokale forretningsfolk, som ikke har lang frokostpause.
I godt vejr kan man også spise i gårdhaven og skylle efter med de udvalgte øl fra Belgien, Tyskland og amerikanske mikrobryggerier.
Og skulle man blive så begejstret for råvarerne, at man vil købe dem med hjem, står der en lille slagterdisk med ferske pølser og kød bagerst i Cannibals lokale, ligesom øllene sælges ud af huset.

3. Picnic sandwich

Hvad: Chelsea Market
Hvor:  75 9th Avenue mellem 15th og 16th Street
Hvor hurtigt: under 20 minutter
Subway: 8th Avenue
Info: haleandhearty.com

Allerede ude på 15th Street lugter her af brød, og inde i New Yorks svar på Kokkens Torvehal vestpå i Chelsea, slår bageri-lugten næsten een omkuld i kikse-fabrikken fra 1890erne, hvor den kendte Oreo blev opfundet og produceret i mange årtier.
Midt på dagen er der pæne køer ved de mange små bagerier og sandwich-butikker, som servicerer turister og folk fra de nærliggende kreative firmaer.
Amy’s Bread er kendt for sine rustikke hjemmelavede brød, men stedet sælger også en lunch box til 11 dollar med en sandwich, cookie, chips og en kold drik.

Skråt overfor ligger Hale & Heart, som har filialer over hele Manhattan, favoritten blandt lokale i frokostpausen. Især  wraps med kylling til 6-12 dollar eller dobbelt-sandwich på godt brød med rigeligt pålæg for 7 dollar.
Man kan spise ved de små caféborde rundt om i markedet eller tage maden med op i Highline-parken ved siden af og holde picnic på bænkene.

4. Raffineret pizza

Hvad: The Mercer Kitchen
Hvor:  99 Prince Street ved Mercer Street
Hvor hurtigt: regn med en lille time
Subway: Prince Street
Info. mercerhotel.com

Byens frækkeste pizza med sprød gourmet-bund til 17 dollar fås på The Mercer Kitchen, restauranten, som hører til Mercer Hotel i SoHo, men som har selvstændig indgang fra Prince Street med hvide café-gardiner for vinduerne. 
Den ligger milevidt fra de solide pizzaer, byens mange udmærkede italienske restauranter byder på.
Og så er der fyldet: rå tun på wasabi creme og revet kinaradise og gulerod med nighella-frø. Der er også en variant med fontina og sorte trøfler eller asparges og prosciutto.

Opskrifterne er udviklet af den verdenskendte gourmet-kok Jean Georges Vongerichten, som også sætter menuen for berømte restauranter som blandt andet Spice Market, JoJo og sine egne Jean Georges-restauranter i byen.
Få bord i caféen med 40 pladser i gadeplan, selv om der også er restaurant nedenunder med plads til 160, så går det hurtigere med serveringen.
 

5. Luksus burger

Hvad: The Breslin i Ace Hotel
Hvor: 16 West 29th Street ved Broadway
Hvor hurtigt: sæt en time af
Subway: 28th Street
Info: thebreslin.com

Man kan kun bestille bord, hvis man er gæst på det trendy boheme-hotel Ace i NoMad-kvarteret (North of Madison Square Park), ellers er det bare at dukke op fra kl. 12 og håbe på, at køen for et bord i gastro-pubben ikke er for lang.
Ikke mindst efter at stedet har fået sin første Michelin-stjerne.

The Breslin er en erklæret kød-restaurant, og selv om der findes tusindvis af burger-barer og ditto kæder på Manhattan, er der ikke meget, som slår dette steds saftige lammeburger stegt over grillkul. Den serveres i en ordentlig italiensk, sprød bolle med en skive feta og rødløg og så hjemmelavede fritter, stegt tre gange, med spidskommen mayonnaise til 21 dollar.
Man gør en dyd af pub-temaet – også i indretningen – og serverer ales og øl fra fad, blandt andet The Spotted Pig Bitter, lavet eksklusivt til The Breslin. Den koster 9 dollar, og andre gode amerikanske øl kan man købe på flaske til 6-9 dollar, fortrinsvis brygget lokalt på Long Island.

Guide: 5 insider-tips til New York