5 hotte tips til New Orleans

Gadebilledet præges atter af fest og farver, varme jazztoner fylder luften, og den lokale cajun-kogekunst kan nydes i flere restauranter end nogensinde før.

New Orleans er med rette stolt af sin jazz-historie. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Jazzkoncert
Hvad: Musik
Hvor: 726 Saint Peter Street

New Orleans er med rette stolt af sin jazz-historie. Allerede når flyet lander i Louis Armstrong New Orleans International Airport slås tonen an. Jazzen blev, ligesom Armstrong, født i New Orleans i starten af 1900-tallet, og denne musikalske arv kan ses flere steder i byen. Foran Saint Louis katedralen spiller en samling kulørte gademusikanter med bl.a. trækbasun, banjo og vaskebræt dixieland-klassikere af hjertets lyst. Nede ved Mississippi står en ældre trompetist og tryllebinder publikum, som var han Satchmo’s efterkommer. Og et eller andet sted kommer et begravelsesoptog dansende hjem fra kirkegården med et herligt hornorkester i spidsen.

Om aftenen slås dørene op til byens spillesteder, og her er den legendariske Preservation Hall et must. Lad dig ikke skræmme af bygningens ydre, for bag den faldefærdige facade finder du jazzens mest intime og autentiske spillested. Pladsen er sparsom, og de der kommer sidst til mølle, må stå bagerst i lokalet eller sidde på gulvet foran. Disse ubekvemmeligheder glemmes dog hurtigt, for når orkesteret går i gang, swinger det som bare pokker. Skulle Preservation Hall melde udsolgt, er den nærliggende Fritzel’s European Jazz Pub et godt alternativ.
Info: preservationhall.com

2. Hjuldamper
Hvad: Nostalgisk sejltur
Hvor: 400 St. Peter Street

I tidernes morgen var det de store romantiske hjuldampere, som fragtede passagerer og gods op og ned ad Mississippi. Men så gjorde jernbanen sit indtog, og bådene led en trist skæbne. I dag er hjuldamperen Natchez den eneste tilbageværende i New Orleans. Med sit hvide ydre, to sorte himmelstrakte skorstene og store røde hjul i agterstavnen er den som taget ud af en klassisk westernfilm. Den sejler ikke længere med gods, og passagerne er alle turister. Til gengæld bliver den beundret og filmet i high definition som aldrig før.

Tre gange dagligt kaster Natchez los, og begiver sig ud på rundture af to timers varighed. Dampfløjtens fyldige klang signalerer afgang. Maskinmesteren fyrer op under kedlerne, og det røde skovlhjul begynder at drive båden frem. På sejlturen er der rig mulighed for at se Natchez efter i sømmene. Det er bl.a. tilladt at gå på udflugt i skibets Storm P-agtige maskinrum. På den sene aftentur underholder et fint jazzband, og en større buffet-middag stables på benene – men vent hellere med at spise til efter hjemkomsten. Mange vælger at slå sig ned på soldækket og nyde aftensolens sidste stråler, mens landskabet passerer forbi. Husk varmt overtøj af samme grund.
Info: steamboatnatchez.com

3. French Quarter
Hvad: Historie
Hvor: Den gamle bydel

Det ældste kvarter i New Orleans er billedskønne French Quarter Dekorative med to-etagers huse med udførlige smedejernsbalkoner lige midt i byen. Et område på ca. 1½ km², der blev grundlagt af fransk-canadieren Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville i 1718. Hovedgaden er den livlige Bourbon Street, hvor talrige barer med levende musik og generøse happy hour-ordninger byder op til fest hver dag året rundt. Modsat andre amerikanske byer er det tilladt at drikke alkohol på åben gade i New Orleans – det udnyttes til »fulde« i Bourbon Street. Når mørket sænker sig, og neonlysene tændes, sørger ridende politibetjente for, at det gemytlige natteliv ikke koger over. I den parallelle Royal Street ses nogle af French Quarters smukkeste huse.

Meget passende finder man her de eksklusive antikvitetsbutikker med fine klenodier, hvis prislapper for den almene shopper siger »kom igen om et par år, kammerat«. Et yndet åndehul er parken Jackson Square lige ved Saint Louis-katedralen. Herfra er der heller ikke langt til Café du Monde med de berømte franske donuts. French Quarter har mange charmerende hoteller, men står en uforstyrret nattesøvn højt på ønskelisten, bør man indlogere sig mindst en gade eller to fra Bourbon Street.
Info: frenchquarter.com

Næste: Sporvogne og cajun cuisine