5 historiske barer i Buenos Aires

Hvis du har hang til barer med historie, er Buenos Aires det rette sted. Vi har besøgt fem barer i fem kvarterer, som rummer hver deres beretning om den argentinske hovedstad.

Foto: Katrine Irminger Sonne
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Maradona og tango

Hvad: Bar La Perla
Hvor: Avenida Don Pedro de Mendoza 1899, La Boca

Diego Maradona følger med fra plakaten bag den rustikke træbar. Han er godt 20 år og klædt i små 80er-shorts.  Ved siden af ham hænger Carlos Gardel – en af tangomusikkens helst store skikkelser, der døde i 1935. Det er ikke tilfældigt, at de to mødes her. Vi er i kvarteret La Boca, hjemsted for den famøse fodboldklub Boca Juniors, hvor Maradona spillede 1981-82 og afsluttede sin karriere som spiller i 1995-97, og samtidig tangoens arnested. 

La Perla hedder baren med den røde facade. Indenfor supplerer et par lysekroner det sparsomme lys, som trænger ind gennem vinduerne med håndmalede blomstermotiver. Gennem de samme vinduer har gæster siden 1885 kunnet følge med i livet på havnen. I dag livet omkring souvenirboderne, før i tiden skibe, der lagde til med håbefulde indvandrere. 

Med sine 128 år er La Perla blandt de fem ældste barer i Buenos Aires – indretningen vidner om et langt liv. Små redningsveste, en gammel mikrofon, figurer af hunde og flere hundrede fotos fylder rummet. Fra kvarterets familiefotos til billeder af de mange kendisser, som efter et besøg på La Perla er blevet foreviget på væggen. Bill Clinton er repræsenteret, ligesom den tyske fotomodel Claudia Schiffer hænger centralt placeret som blikfang mellem politikere og statsmænd. Snup en kaffe, Quilmes eller omgang pasta og begiv dig ud på »Caminito«, hovedgaden med huse, der er malet i alverdens farver. Forbered dig på at møde både Maradona og Gardel i alle afskygninger. 

Info: barlaperla.com

2. Den fornemme

Hvad: Tortoni
Hvor: Avenida de Mayo 825, Microcentro

Halen af amerikanske turister vidner om, at Tortoni ikke er nogen velbevaret hemmelighed. Ganske enkelt fordi den er svær at komme udenom. 

Bag gardinerne gemmer sig en historie, som rækker tilbage til 1858 – dengang Buenos Aires var det nye håb for europæiske immigranter. Tortoni, som er byens ældste, blev åbnet af en fransk tilflytter, Touan, der opkaldte stedet efter en parisisk café. 

Det fornemme indgangsparti ud mod den brede boulevard Avenida de Mayo og cafeens interiør oser af art nouveau. Ved de runde marmorborde under lysekronerne og mellem rummets bordeaux-farvede søjler sludrer gamle damer, unge argentinere og turister i det gigantiske rum, som både er en café, bar og restaurant. 

Tortoni har helt fra starten tiltrukket byens intellektuelle. I 1926 blev kælderen inddraget til, at kloge hoveder kunne diskutere litteratur og kunst. Den verdenskendte argentinske forfatter Jose Luis Borges var, ikke overraskende, en af stamgæsterne, men også folk som Federico García Lorca og Albert Einstein har lagt vejen forbi. En anden prominent gæst, førnævnte tangolegende Carlos Gardel, smiler kækt ned fra væggen, hvor han er foreviget i bronze mellem de mange kunstværker, gæster har foræret stedet gennem tiden. 

Om aftenen er der jazz og tangoshows på programmet.  Begynd med stedets signaturdrink, »Tortoni«, bestående af sherry, likør og champagne.

Info: cafetortoni.com.ar

3. En rejse i krydderier

Hvad: El Gato Negro
Hvor: Avenida Corrientes 1669, Centro

Vi bliver mødt af en helt særlig duft, da vi åbner døren under skiltet med den sorte kat på Avenida Corrientes, en af Buenos Aires vigtigste gader, når det gælder teater og kultur. 

Indenfor læser en ældre, sofistikeret herre dagens avis, mens tjeneren i den røde vest noterer ordren fra et yngre, udenlandsk par. Bag de elegante vitrineskabe gemmer sig en flere end 400 varianter af krydderier, frø, tesorter og hjemmeristet kaffe. 

Historien går tilbage til 1926, hvor en spansk eventyrer, Victorio López Robredo, åbnede baren Martinica på Corrientes. Året efter flyttede baren nogle få numre op ad gaden og ændrede navn til »El Gato Negro«, angiveligt opkaldt efter en romantisk café i Madrid

Robredo havde rejst i Ceylon (nutidens Sri Lanka), Singapore og på Filippinerne, hvilket forklarer de mange teer og krydderier, som ikke kun sender tankerne mod Madrid, men også diverse eksotiske destinationer. 

Gato Negro er holdt i sin oprindelige stil med lysekroner i messing, vitrineskabe i egetræ og en stor, massiv købmandsdisk. Du kan også sidde i loungen og få serveret en af stedets retter, hvor man bruger krydderierne på nye måder, eller drikke et glas vin, inden du skal i teatret eller til tangoshow på Corrientes. 

Trænger du til en rigtig god kop hjemmeristet kaffe, hvilket Buenos Aires ellers ikke excellerer i, er du også kommet til det rette sted.

Info: elgatonegronet.com.ar 

4. Filmkulissen

Hvad: El Federal
Hvor: Hvor Peru krydser Carlos Calvo, San Telmo

Campariflasken ser ud, som om den har stået på hylden, siden baren El Federal åbnede sidst i det 19. århundrede. Den er dækket af et tykt lag støv ligesom resten af flaskerækken, som har taget opstilling bag den gamle bar. Uret, som er bygget ind i buen af farvet glas, står helt og aldeles stille – herinde går tiden ikke.

Bygningen, som huser El Federal, blev opført i 1864. Først var den hjemsted for en dagligvareforretning, så et alkohollager, indtil El Federal tog over som bar. Den ligger på et hjørne i San Telmo, Buenos Aires største tangokvarter. Selv om området er ved at ændre sig og i dag også huser hippe designbutikker, er der ingen tvivl om, at den traditionelle dans og musik stadig har et solidt tag i lokalbefolkningen netop her. 

Også på El Federal, hvor Carlos Gardel har sneget sig ind på væggene i selskab med Godfather og salamier, der hænger ned fra loftet, mens den berømte tangosanger Carlos Acuña kører på cd-afspilleren og synger sig ind i hjerterne på de mange tangoafcionados, der besøger baren for at drikke en øl eller spise en bid mad. 

Også filmfolk har gennem tiden kastet deres kærlighed på El Federal, der har lagt lokaler til adskillige film, blandt andre »El Tango Cuenta Su Historia« om dansens historie.

Prøv en omgang »picadas«, den argentinske variant af tapas bestående af pølse og ost. Medmindre du hellere vil sætte tænderne i en sandwich, bøf eller pastaret, som du også finder på menukortet.

Info: barfederal.com.ar

5. Tango og tårer

Hvad: El Boliche de Roberto
Hvor: Bulnes 331, Almagro

Den argentinske folkesjæl er melankolsk, og los porteños, som indbyggerne i Buenos Aires hedder, elsker at dyrke tristessen. Ikke uden grund er Argentina det land i verden med flest uddannede psykologer målt op mod indbyggertallet – men det er en anden historie.  

På El Boliche de Roberto har vi nået midnatstimen på en tirsdag aften. 

»Er I klar til lide for kærligheden?« spørger Osvaldo Pugliese fra den lille scene. Han er 83 år og har hele sit voksne liv sunget tangoviser her på »Robertos« i kvarteret Almagro. 

Rummet er proppet til bristepunktet. Gamle, rustikke flasker, boghylder og billeder fra fortiden kæmper om pladsen på væggene, mens unge og ældre samler sig i baren og omkring de seks borde. De fleste kommer her flere gange hver uge for at lytte til viserne, der alle indeholder ord som dolor (smerte) og corazon (hjerte). 

El Boliche de Roberto har rødder tilbage til 1893, hvor stedet åbnede som kantine og bar, hvor mænd kunne mødes og spille kort. I 1930 fik den navnet Bar el 12 de octubre – datoen, hvor nabopladsen, Plaza Almagro, blev indviet. Senere kom tilnavnet El boliche de Roberto eller »Robertos« efter ejeren Roberto, som ikke lever længere. I dag er det hans søn, som styrer foretagendet. Baren er åben mandag-lørdag, men tirsdag, onsdag og fredag er de store aftener med masser af tangoviser – og tårer. Duk op omkring midnat.

 

Rejseliv fløj med KLM, som har tre ugentlige afgange fra Amsterdam til Buenos Aires med priser fra ca. 7.000 kr. København/Buenos Aires t/rt. www.klm.com

Læs også: Mød Argentinas sidste cowboys