5 »grønne« i Paris

Klimabevidste turister behøver ikke længere at undgå Paris, for miljøbevidstheden har langt om længe nået Frankrig, og grønne åndehuller er piblet frem i den urbane jungle.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Grønne mure

Egentlig er det utroligt, at planter kan få så meget opmærksomhed. Bare fordi de vokser på en horisontal flade. Men det hitter her i Paris – som kunst. Patrick Blanc, de vertikale havers fader, har de sidste årtier banet vejen – opad – for vægbeplantning inde og ude, og mesterværket over dem alle er facaden på Musée du Quai Branly. Museet byder i parentes bemærket på kunst fra hele verden undtagen Europa og Nordamerika, hvis man ser det indefra.

Men tilbage til facaden, der spirer af grønne planter og liv og fungerer som en gigantisk grøn lunge. I bydelen Marais findes ligeledes en cirka 10 m høj og 10 m bred grøn mur på en smal gade lige bag stormagasinet BHV ved rådhuset. Plantemurene bruges også inde døre i hoteller, restauranter, kontormiljøer og hos private, for ud over at grønt er godt for øjnene, så renser planterne luften for forurening, virker isolerende og dæmper støj. Hos Les Jardins de Babylone (showroom: 6 rue des Jeûneurs, 2. arrondissement) kan du købe en vertikal væg til dig selv. Deres landsskabsarkitekt har forenet kunst, landskab og grøn tankegang til vandtætte, duft-, fugt- og svampefri grønne vægge af 94% genbrugsmateriale. 

Hvad:
Horisontal vegetation/kunst
Hvor:  2., 4. og 7. arrondissement.
Info: jardinsdebabylone.fr

2. Grønt til maven

Ved lange, solide borde af genbrugstræ sidder franskmænd og nysgerrige turister side om side og nyder hjemmelavet øko-brød og grønsagssuppe. Her hos »Le Pain Quotidien« (bl.a. 2, rue des Petits Carreaux, 2. arrondissement) falder man nemt falder nemt i snak med sidemanden over den friske, hjemmelavede mad, mens folk står i kø ved bageriet for at købe brød, kager og hjemmelavet marmelade med hjem. Bageriet Moisan (bl.a. 75, rue Lafontaine, 16. arrondissement) er i samme liga som »Le Pain Quotidien«, når det gælder lækkert brød og øko-regnskab og er bestemt også turen og køen værd.

Skal det derimod gå hurtigt, så gå efter øko-fast food fra Exki (9, Boulevard des Italiens, 2. arrondissement). Her kan man spise øko-smart i en fart – økolinser, økogulerødder og så videre – og sætte tænderne i en brownie uden gluten. Når du spiser her, støtter du opbygningen af skolekantiner i Marokko, Elfenbenskysten, Haiti, Indien og Madagaskar. Til de cocktailtrængende er baren »Le Artisan Nature« (123, rue Saint-Maur, 11. arrondissement) stedet. Om du er til en frisk pærecocktail, aloe vera-bryg eller maracuja syrup (frugt fra Columbia med sorte kerner og sursød smag…), så er du ikke gået forgæves.

Hvad: Mad
Hvor: 2., 11. og 13 arrondissement.
Info: lepainquotidien.com

3. Sov grønt

Det over 100 år gamle hotel Garvani tæt på Eiffeltårnet var det første selvstændige hotel i Paris, der fik EU’s officielle miljømærke – en anerkendelse af hotellets bæredygtighed helt ud i håndklædesnipperne. Her er tænkt på det hele. Shampooen i bruseren, sæben ved håndvasken, morgenmaden og selv vinen i minibaren er økologisk. Affaldsposer er lavet af kartoffelstivelse, ikke plastik. Og affald skal sorteres i papir, glas, plastik, metal, køkkenaffald og batterier – det gælder naturligvis også for gæsterne på værelserne. I receptionen søger man for, at gæsterne kan dele taxaer, når de skal ud at kigge på byen, hvilket både er til gavn miljøet og gæsternes pengepung.

Al den energi, hotellet bruger, kommer fra bæredygtige energikilder, og hotellet betaler en frivillig CO2-skat, hvilket betyder, at gæsterne kan sove roligt om natten, vel vidende at deres overnatning er i CO2-balance. Med sådan en beskrivelse kunne man frygte en værre hippie-hytte, men her er fint, næsten hjemlig hygge, blomsterbuketter på værelset og udsigt til Eiffeltårnet fra nogle af værelserne. Prisen for en overnatning er fra 110 til 500 euro pr. nat.

Hvad: Overnatning
Hvor: 16. arrondissement. Metro Passy.
Info: gavarni.com

4. Shop grønt

Skal shopperusen suppleres med lidt god samvittighed, byder Paris efterhånden på en del varer, der er produceret med omtanke for både planeten og arbejderne. Alter Mundi Mode (5, Boulevard du Temple, 3. arrondissement) sælger »fair trade« og økologisk. Her er møbler, tasker, kosmetik, accessories og street-smart tøj til både mænd og kvinder. Læg især mærke til de økologiske, »fair trade« T-shirts fra Monsieur Poulet, hvis designtryk er lavet af helt almindelig mennesker – altså af folk der ikke er designere.

På monsieurpoulet.com kan du selv bidrage med dit designforslag, og får det nok stemmer, ja, så ryger dit design på T-shirtene og ud på butikkens hylder. I så fald får du 2 euro pr solgte T-shirt – for det er jo »Fair trade«. Les BioGosses (4, rue Notre Dame de Lorette, 9. arrondissement) er en af de første butikker i Paris til at sælge alt fra nedbrydelige potter, som roligt kan begraves i haven efter vellykket pottetræning, til klorfri og biologisk nedbrydelige engangsbleer. Her er T-shirts af økologisk bomuld og håndtasker af slikpapir. Udover udstyr til grønne mødre og deres babyer er her pusle-plads og en sofa til ammende mødre.

Hvad: Indkøb
Hvor: 3., 4. og 9. arrondissement
Info: monsieurpoulet.com og lesbiogosses.com

5. Grøn skønhed

Parfume er et af Frankrigs vigtigste eksportprodukter, og de, der skaber haute couture-parfume, har intet mindre end stjernestatus. Deres næser er super-brands, og de er omgærdet af respekt og mystik. Jean-Claude Ellena, der også er Hermés parfumenæse, er en af dem. Sammen med sin datter har han skabt »The Different Company« (10 Rue Ferdinand Duval, 4. Arrondissement) – et verdenskendt og respekteret parfumemærke. Stik selv næsen indenfor i parfumeriet, så ved du hvorfor.

Selvom det ikke er muligt at fremstille holdbar øko-parfume i dag, går butikken alligevel bevidst imod strømmen af syntetiske molekyler, som mange parfumer består af i dag, ved at basere parfumen på naturlige koncentrater. Hos The Different Company går der derfor 700.000 jasminblomster til at producere en 90 ml-flakon parfume. Flakonerne er unikke og kan fyldes op igen. I dette livlige og farverige kvarter i Paris er der også grønne skønhedssaloner. Eksempelvis »Coiffure & Nature« (1, rue de la Bastille), som bruger naturprodukter til hårpleje- og farve, og skønhedssalonen »Couleur Caramel« (8 rue Nicolas Flamel) med speciale i økologisk kosmetik.

Hvad: Velvære
Hvor: Marais, 4. arrondissement.
Info: thedifferentcompany.com

Læs også: 5 åndehuller i turistede Paris