5 golfoplevelser i Nordtyskland

Vil du prøve nogle nye baner, men ikke rejse tiden op, så prøv den perlerække af baner, som tyskerne byder på på den anden side af Østersøen.

Golf & Country Club Fleesensee mellem Hamborg og Berlin. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1.
Hvad:
Ostsee Golf Resort Wittenbeck
Hvor: Wittenbeck nær Rostock
Hvor meget: Greenfee ca. 400 kr.
Info: Golfferie.de

Det er ingen sag at nå frem til en af Tysklands nyeste golfbaner – Ostsee Golf Resort Wittenbeck. Snup færgen fra Gedser til Rostock og der er bare 40 minutters kørsel til anlægget. Og det er biltur m det gamle Østtyskland, hvor småbyerne ikke ser ud til at have forandret sig i mange, mange år.

Men fremme i Wittenbeck med kig til Østersøen, har de lavet et fremragende stykke arbejde med golfbanen, der åbnede i 2007. Til rådighed var tidligere landbrugsjord, og den flyttede man rundt på i et gevaldigt omfang. Resultatet blev en golfbane med masser af bakker, som skjuler de forskellige fairways for hinanden.

Man tilsatte åer, søer, vandfald, stensætninger og fik en golfbane på 6.000 meter fra gul herre-tee. Der er stort set ikke et træ på golfbanen, der alligevel absolut ikke er kedelig. Man skal tænke sig godt om og hellere spille en smule defensivt end forsøge sig med vilde slag, det bliver man straffet for. Klubhuset er ikke prangende, men omgivelserne er meget fredelige, og her er hvad der skal være af træningsfaciliteter.
Mange danske golfere har opdaget Wittenbeck – da jeg for nylig boede på det 4-stjernede hotel Landhaus Am Grün ved siden af golfbanen, mødte jeg en større gruppe fra Århus Golfklub, der havde fundet vej til Wittenbeck.

2.
Hvad:
Schloss Lüdersburg
Hvor: Tæt på Hamborg
Hvor meget: Greenfee ca. 450 kr.
Info: Schloss-luedersburg.de

Schloss Lüdersburg er i dag moderne indrettet som 4-stjernet hotel. Opført i 1776 på resterne af et rigtigt slot, med højt til loftet, snirklede rum og pondus. Mange af suiterne her været ejerlejligheder for år tilbage, men interessen for golfophold voksede så meget, at golfanlægget efterhånden købte dem tilbage. Og sidebygningerne er i dag indrettet som moderne ferielejligheder med stue, soveværelse og mulighed for at lave lidt mad i det lille køkken. Hvis man da ikke foretrækker at spise på klubhusets terrasse, der er et fantastisk sted at opholde sig med kæmpemæssige, opstammede lyserøde roser og udsigt over parken. Eller man kan vælge at spise i den lidt mere eksklusive restaurant Jagdschänke på den anden side af vejen.

Anlægget  er et af Nordtysklands bedste. Især er jeg vild med den oprindelige bane, Old Course, der tre år efter sin åbning i 1993 blev kåret som en af Tysklands 10 smukkeste baner. Det er en klassisk parkbane med meget forskellige huller og vidunderlig smuk er den. Det er en kæmpe fornøjelse af gå her i stilheden og nyde livet. Det er ikke sikkert, du kommer hjem med en resultatmæssig fed runde, for fairways er smalle, roughen høj og små-søer og åer utallige som stjerner.Og her er mere at komme efter - nemlig Lake Course. Den nyere bane er som navnet antyder helt forskellig fra Old Course. Den ligger næsten fuldstændig åbent i landskabet og betegnes som en linksbane inde i landet. Resultaterne er meget afhængige af vindes susen. Og som navnet antyder er store, forbundne søer i spil på næsten alle huller.

3.
Hvad:
Golf & Country Club Fleesensee
Hvor: Mellem Hamborg og Berlin
Hvor meget: Greenfee ca. 550 kr.
Info: Golfclub-fleesensee.de

Vi er klar til at prøve kræfter med den absolut sværeste af Schloss Fleesensees fem golfbaner, Schloss Course. Bag os knejser tvillingetårnene på det hvidmalede slot. Bing, vi er afsted med dagens første slag, og banen tager slet ikke hensyn til, at man sådan lige skal i gang. Der lægges ud med fire af banens sværeste huller fra start. Med åer på tværs før greens, med søer parallelt, med masser af dybe bunkers, med højdeforskelle, skov, buske og træer. Schloss Course er en kanon bane, som stiller store krav til dit præcise spil.

Og det bedste ved at gå rundt her på grønne fairways mellem skove og søer er stilheden. Vi er langt ude på landet, her er ingen lyde ud over alle fuglene, der fornøjer sig og synet af fiskehejrer, der knejser i søerne.
Her er heller ingen støj fra andre feriegæster, der er i gang med golf på en af de fem baner, med tennis på en af de 17 tennisbaner eller er ude at ride en tur med folk fra rideklubben. Vi er ganske vist på Nordeuropas største ferie- og fritidsanlæg, men over fire millioner kvadratmeter hvoraf en del er skov, er nok til, at man ikke føler man befinder sig i et reservat.

Som nævnt er her fem golfbaner i alt. Tre af dem er 18-huls baner, de sidste to ni-hullers. Efter Schloss Course er Scandinavian Course meget populær blandt gæsterne. Den er mere åben, har brede fairways og man kan se, hvad der sker.

4.
Hvad:
Golfpark Strelasund
Hvor: Kaschow
Hvor meget: Greenfee ca. 450 kr.
Info: Golfpark-strelasund.de

Her er vi i hjertet af Mecklenburg-Vorpommern, den nordøstlige tyske delstat, der engang var Østtyskland. Langt ude på landet. På vejen herned fra Rostock er vi kørt gennem småbyer, der ser ud, som om der ikke er sket det store de sidste 50 år.
Men netop her ønskede forretningsmanden Michael Remer at skabe et golfanlæg, der skulle konkurrere med de mere kendte anlæg som Schloss Fleesensee og Schloss Lüdersburg. Han postede 75 millioner kr. i projektet og flyttede rundt på 250.000 kubikmeter jord på markerne, så der kunne skabes sæer, bakker, åer og øer.

Og resultatet? Når man lige kommer kørende ad alleen med de gamle træer og ser anlægget ude til højre, ser her ret fladt ud, men man skal ikke lade sig narre. 18-hullersbanen lægger man ikke sådan lige ned. Flere steder skal man slå langt for at komme over vand eller forhindringer, og roughen er uden nåde. Kommer du derud, så spil en ny bold.
Så her er bestemt ikke tale om en typisk feriebane, hvor man snildt kan finde et fejlslag. Man skal tænke sig godt om på en forholdsvis smal bane.

Afslutningen er ret sjov: To korte par-4 huller, men over vand til greens. 18. hul ender endda på en ø-green lige foran
den store udendørs terrasse, så smilende tilskuere med en øl i hånden kan nok hyle én ud af den.
Der er bygget hotel og restaurant på Golfpark Strelasund.

5.
Hvad:
Maritim Golfpark Ostsee
Hvor: Timmendorfer
Hvor meget: Greenfee ca. 450 kr.
Info: Maritim-golfpark.de

Fritidsgolfere har masser af muligheder i Slesvig-Holsten. Her er 64 golfbaner at vælge imellem. Og mellem de to mest kendte Østersøstrande, Timmendorfer Strand og Travemünde, ligger Maritim Golfpark Ostsee.
Anlægget her ligger meget smukt i et beskyttet naturområde ned til Hemmelsdorfer sø, og består af tre sløjfer med ialt 29 huller, så man kan sammensætte runden som man vil. Her er tale om en åben parkbane, som egentlig ikke ser så »farlig« ud, når man sådan lige kigger hullerne igennem.

Men tag ikke fejl – Maritim Golfpark spøger man ikke med. Masser af søer, høj rough og svære greens betyder, at man pludselig ser på scorekortet og tænker: Har jeg virkelig lavet så få point. Til gengæld er det dejligt at gå rundt i naturparken, midt i stilheden. Og en god afveksling fra driverlivet på stranden. Kombinationen strand og golfbane er perfekt til en lang weekend, og udsigten over Østersøen på en stille solskinsdag er perfekt.

Naturen ved Timmendorfer Strand er en fascinerende kontrast til det mondæne badeliv, og Hemmelsdorfer See er et populært udflugtsmål – ikke mindst på grund af de friskrøgede fisk, som serveres direkte fra røgeovnen hos fiskerne.

Guide: 5 grønne alpetoppe