5 golfbaner på Algarve-kysten

Guide til golf-flugt fra det sure danske vintervejr og snedækkede golfbaner til 18 grader og perfekte forhold på Portugals Algarve-kyst.

Golfbanen Quinta do Vale på Algarve-kysten. Fold sammen
Læs mere
Foto: imageofportugal.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. San Lorenzo
Hvor: Ria Formosa
Hvor meget: 500-1.200 kr.

Vi lægger ud med en af Algarve-kystens allersmukkeste golfbaner: San Lorenzo. Den ligger i udkanten af naturreservatet Ria Formosa kun et kvarter fra lufthavnen i Faro, og hvis man bor på det femstjernede hotel Dona Filipa, som ejer banen, så slipper man med 500 kr. i green-fee, ellers må man hoste op med ca. 1.200 kr.

Læs også: Golf i Paradisets Have

På San Lorenzo venter oplevelser af de helt store. De første tre-fire huller er fine, men ikke sådan meget anderledes end man ellers ser her på kysten – men så går det ellers løs i et fyrværkeri af golfhuller i højeste klasse: Man kommer ned til vådområderne med udsigt til indsøer, hav og fugle i tusindvis. Er du heldig, så vralter flokke af store, blå fugle over fairways, kig ned til vandet, og du ser de hvide kohejrer med den sjove gang. Er du uheldig, så ender en bold i indsøen – er du lidt mere heldig, er det lavvande, og bolden ligger mellem tangplanterne og kan slås.

Det er ganske enkelt en stor oplevelse at være her midt i naturparken. Men tag ikke fejl: Golfbanen tager ikke fanger. Den kræver din fulde opmærksomhed fra start til slut, hvis scorekortet skal være rimeligt. Hullerne er lange, de er kuperede, greens hurtige og svære.
Hvis du bare vil gå en tur, så parker bilen på P-pladsen efter San Lorenzo og gå en halvanden times tid i marsken; det er meget smukt.
Når solen skinner gløder strandens sand gyldent, og klipperne lyser rødligt.

sanlorenzogolfcourse.com

2. Vila Sol
Hvor: Ved Vilamoura
Hvor meget: 500-700 kr.

Et godt udgangspunkt for en tilbagelænet lang golf-weekend eller ferie i Vilamoura kan være det fem-stjernede Vila Sol Spa & Golf Resort. Resortet ligger ganske vist fem minutter i bil fra havnen i Vilamoura, men stedet betragtes som Vilamouras sjette golfbane.
Hotellet er fint som forventet med fem stjerner, men det bedste er efter min mening »rækkehusene« i én etage, der rummer de fleste værelser og suiter. Placeret mellem pinjerne og med strategisk anlagte søer og gangstier er det et dejligt område.

For en feriegolfer er golfen endnu mere interessant – og her skuffer Vila Sol bestemt ikke. Det er 27 huller af allerhøjeste klasse, man her råder over, tegnet af britiske Donald Steel og et par gange vært for Portugal Open i ’92 og ’93. Klasse fornægter sig ikke, og det går hurtigt op for én, at der her gøres et meget stort arbejde for at holde tee-steder, fairways og greens i topform.

Det er en fornøjelse at bo og spille på Vila Sol, hvor de tre golf-sløjfer alle starter og ender ved klubhuset. Fairways er smalle og pinie-træerne står i kø langs dem, så banen stiller krav til præcist spil.

15 minutter i bil fra Vila Sol ligger Vila Sols Beach Club, som har et stort udvalg af  aktiviteter, som alle er tilgængelige for Vilas Sols gæster.

Hvis du hellere vil blive på resortet i nærheden af det kæmpemæssige swimmingpool-område, så har Vila Sol også et stort spa-omrråde at byde på.

vilasol.pt

3. Pinheiros Altos
Hvor: Ria Formosa
Hvor meget: 650-900 kr.

Pinheiros Altos er en superbane, så er det sagt. Smukt beliggende på randen af naturreservatet Ria Formosa, med to meget forskellige sløjfer. De første ni huller er meget kuperede og kringler sig gennem paraply-pinjerne, som af egen drift kan fange golfbolde.
Det er simpelthen Algarve-golf, når det er bedst. Hullerne er ikke lange, men de er smalle og kræver lige og præcise slag. Også spillere med handicap omkring de 25-26 har glæde af banen – men når man så lykkeligt har ramt greenen på et par-4 hul i to slag og egentlig ligger med en birdie-chance, er trængslerne langt fra slut.

Nej, greens ligner kælkebakker, og tre-fire puts er hverdag, man må acceptere som ferie-golfer. Men en lykkelig par på banens sværeste hul, ottende, et par-5, er nok til succes og alle fortrædeligheder er glemt.

De sidste ni huller er helt forskellige – flade med masser af søer og vand. 11. hul støder op til vådområdet og er svært nok i sig selv,
men her er andet der forstyrrer: Pludselig lyder en kraftig knebren ovre fra træerne, og man overvejer at søge dækning.
Men det er en herlig og sjælden knebren. Fem storke sidder i rederne og larmer op. Dem har vi set svæve majestætisk over banen hele dagen.

Banens signaturhul er 17. Et kort par tre-hul på 110 meter, som burde være kræs for alle. Problemet er, at greenen er en ø og derfor omgivet af vand. Ram greenen eller forsvind.  Slut runden med en kold øl på terrassen og en fantastisk udsigt over banen.

pinheirosaltos.com

4. Vilamoura Old Course
Hvor: Vilamoura
Hvor meget: 650-1.000 kr.

Stedet her midt på Algarve er et enormt, privatejet ferieområde, hvor 35.000 senge står klar til turisterne – og hvor marinaen med sine 1.300 bådpladser er Portugals største. Et ferieområde, der året rundt byder sig til med aktiv fritid, først og fremmest golf, Her er seks 18-hullers baner af vidt forskellig karakter, men de fleste med disse helt vidunderlige paraply-pinietræer, der kan gribe en golfbold af egen drift. Den nyeste bane, Victoria, spilles der nu Europa-tour-golf på, men for feriegolferen er den gamle bane Old Course en smukkere oplevelse.

Vilamoura Old Course er fra 1969, og dermed den næstældste på Algarve-kysten, men efter en renovering fremtræder den i absolut topstand. Greens er helt vidunderlige, og der er helt tyst mellem træerne. Hvis man ikke har et andet hold spillere lige i hælene, kan man let tro, at man er helt alene. En klassisk skovbane – disse paraply-pinjer er så smukke – med vægten lagt på strategi frem for længde, selv om der er ikke tale om nogen kort bane.

Et godt scorekort kræver, at man har en lang-og-lige-driver-dag. Det er bare sådan et sted, man føler sig inspireret af. Godt designet, mådeholden i sine forhindringer og fremfor alt velholdt i en grad, som ikke findes mange steder i Danmark, og som tåler sammenligning med de bedste baner i Europa. Det har ikke været nødvendigt at flytte en masse jord for at skabe banen – man har bare fulgt terrænets kurver.

Slut golf-dagen i havnen i Vilamoura – det er lækkert at snuppe en skål rejer i hvidløg og sippe lidt hvidvin.

algarvegolf.net/courses/old_course.htm

5.  Quinta do Vale
Hvor: Castro Marim
Hvor meget: 700 kr.

Banen her har udsigt til Spanien, for den ligger på den portugisiske side af grænsefloden Guadiana, som løber ud i Atlanterhavet fra Calderâo-bjergene. I fugleflugtslinie ligger Guadiana Bridge kun et par kilometer fra Quinta do Vale ved Monte Francisco – umiddelbart nord for den historiske grænseby Castro Marim.

Det var absolut ikke tilfældigt, at Seve Ballesteros blev valgt som arkitekt til Quinta do Vale, ja, i realiteten blev han håndplukket af en pengestærk spansk investorgruppe, der står bag hele projektet Quinta do Vale Golf Resort, en satsning i milliardklassen. På et 250 hektar stort areal omfatter projektet nemlig også et klubhus i hacienda-stil med spa- og helsefaciliteter, 66 fritliggende luksusvillaer, 57 rækkehuse, et femstjernet hotel med 150 værelser samt en marina med plads til 200 både.

Inden åbningen af Quinta do Vale kunne Portugal kun skilte med én færdig Ballesteros-bane, Porto Santo, på ferieøen af samme navn vis-a-vis Madeira, så man kan sige, at Ballesteros er »gået i land« i Portugal med Quinta do Vale.

Der er ingen tvivl om, at det tidligere så »golfbanefattige« Øst-Algarve med Quinta do Vale har fået endnu en attraktiv bane, som vil trække mange golfspillende turister til. Ballesteros har nemlig udfoldet stor fantasi både på et fladt areal med masser af vand (de første ni huller) og i et mere bjergagtigt terræn (de sidste ni huller).

quintadovale.com
 

Læs også: Golf i Paradisets Have