5 gode dagsvandringer på New Zealands Sydø

New Zealand er enhver vandrers paradis. Her er rigeligt med godt afmærkede ruter i alle sværhedsgrader gennem landskabet.

Man finder ikke mange bedre udsigter end den ud over Marlborough Sounds. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Vandkantsvandringen

Abel Tasman Coast Track er vandring på gyldne sandstrande langs krystalklart vand i øde laguner. Få steder i New Zealand er det så flot at vandre, og så er det tilmed mindre strabadserende end de fleste andre steder, fordi det meste af ruten er forholdsvis flad. Vandrer man hele ruten, skal man sætte 3-5 dage af til det, for ruten er i alt 51 km og er desuden en af New Zealands i alt ni såkaldte ’great walks’. Undervejs overnatter man i enten hytter eller telt, men husk, man skal have booket i forvejen.

Hvad: Abel Tasman Coast Track
Hvor: Abel Tasman National Park

New Zealand er verdenskendt for sin diverse natur, og hvis man ikke er til bjerge, kan man i stedet vandre langs de smukke sandstrande på Sydøens nordkyst. Fold sammen
Læs mere

2. Skypierceren

At vandre i Mt. Cook National Park er noget mere fysisk krævende, for her er der tale om bjergvandring. Den nok mest kendte rute fører op til Mueller Hut via ruten Sealy Tarns. Den estimeres til at være en todages tur, hvor man overnatter i Mueller Hut og gemmer nedfarten til dagen efter, men kan også tilbagelægges på en dag – det tager ca. 4-5 timer at vandre derop og det halve at komme ned igen.

Den første halvdel af ruten går via en velpræpareret vandresti, men selv om der er anlagt trin, er den ikke helt nem at forcere, for den er stejl. Til gengæld belønnes man naturligvis med en imponerende udsigt ud over de sneklædte bjerge, hvoraf Mt. Cook, på Mauri kaldet Aoraki, der betyder ’skypierceren’, er det højeste.

Kommer man om foråret, hvor sneen stadig ikke er smeltet, vil man nå op over snegrænsen og vandre i sne, der sommetider går helt op til knæene.

Hvad: Mueller Hut Track
Hvor: Mt. Cook National Park

3. Gletsjerruten

Køreturen op til Rob Roy Glacier Track går gennem den maleriske Matukituki-dal og ender blindt, der hvor vandreruten begynder. En brusende, isblå flod løber gennem dalen og skal krydses via en hængebro som det første. Dernæst fortsætter ruten med støt stigning op gennem frodig skov. Undervejs kommer man forbi adskillige små vandfald og løb, inden man bryder trægrænsen, og terrænet bliver mere bart og flader en anelse ud. Kort efter når man frem til udsigtspunktet, hvorfra man kan se over på den aktive Rob Roy Glacier. Smeltevandet danner imponerende vandfald, der løber ned langs lodrette bjergsider, og man kan sågar være heldig at se en kea, den sjældne og række alpinpapegøje.

Hvad: Rob Roy Glacier Track
Hvor: Mt. Aspiring National Park

4. Bjergpaskrydseren

Arthur’s Pass er et mekka for vandrere. Her er et bredt sortiment af vandreruter i alle længder og sværhedsgrader, men hvis man vil have den bedste udsigt, må man naturligvis kæmpe for det og tage den lange, stejle vandring til tops. Det kan man gøre via ruten Avalanche Peak – en udfordrende vandring, der både byder på stejle stigninger og smalle passager. Derfor skal man være varsom og kun begive sig ud på ruten, hvis man har konsulteret det lokale vandrecenter, hvor man også kan købe vandrekort mm. Avalanche Peak er den eneste cirkelrute i nationalparken, hvor man altså går en anden, og fladere, vej ned. Har man kun en halv dag, kan man f.eks. tage ruten Temple Basin.

Hvad: Avalanche Peak
Hvor: Arthur’s Pass National Park

Landskabet ved Arthur's Pass er som taget ud af en scene fra Ringenes Herre-filmene. Fold sammen
Læs mere

5. Luksusruten

For at tilgå Queen Charlotte’s Track, skal man først på en sejltur ud gennem den smukke fjord ved Marlborough Sounds. Afhængig af om man har tre til fem dage til at vandre hele den 70 km lange strækning eller blot har tid til en dagsvandring, kan man blive sat af og hentet igen ved forskellige opsamlingssteder. Begynder man fra Ship Cove, kan man se et monument, rejst til ære for Captain Cook, der brugte meget tid netop der under sine rejser til New Zealand. Derfra går ruten stejlt opad gennem skov det første stykke, før man får kig ud over fjorden og helt over til Nordøen i det fjerne.

Man kan også begynde et stykke inde på ruten, f.eks. ved Endeavour Inlet, og vandre derfra til Camp Bay – en vandring på ca. 4 timer. Har man tid til at vandre flere dage, er Queen Charlotte’s Track luksusmodellen, for her behøver man ikke campere, men kan overnatte på luksuriøse resorts eller lodges undervejs.

Hvad: Queen Charlotte’s Track
Hvor: Marlborough Sounds