5 franske smagfulde oplevelser

Man kan få stillet det meste af sin kulturelle og kulinariske sult efter Byernes By i det historiske Montorge uil-kvarter mellem 1. og 2.arrondissement.

Rue Montorgueil, et af de bedste steder i Paris at handle kulinariske specialiteter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spis med øjnene

Hvad: kulinariske butikker
Hvor: rue Montorgueil og rue Montmartre
Metro: Sentier

Siden Les Halles blev nedlagt i 1971, stadeholderne flyttet til Rungis i udkanten af Paris, og grunden bebygget med et upersonligt shoppingkompleks flere etager under jorden, har rue Montorgueil et stenkast derfra genfundet sin status som det bedste sted i det centrale Paris at handle kulinariske specialiteter.

Udover de permanente forretninger er gågaden et eldorado af handlende, som flere gange om ugen sætter boder op på fortovet, hvor man ligesom i gamle dage kan købe de bedste råvarer direkte fra producenten.

Bydelen er en af de ældste og mest autentiske, og opkaldt efter sin beliggenhed relativt højt oppe (Montorgueil betyder frit oversat »det stolte bjerg«). Så selv om øjnene drages mod charcuteri, fersk kød, fisk, grøntsager, frugt og oste, skal man huske at kigge opad og beundre mange af de velholdte facader med gamle malede dekorationer – og på den måde undgå at se skiltene fra Starbucks, sushibarer og supermarkeder, som det er lykkedes at få lejemål her.

Vil man have specialiteter med hjem i kufferten, er Le Comptoir de la Gastronomie rundt om hjørnet i 34 rue Montmartre leveringsdygtig i blandt andet trøfler, foie gras og terriner. Og Charles Chocolate i 15 rue Montorgueil sælger udelukkende hjemmelavet og meget meget lækker mørk chokolade.

Fortidens shopping mall

Hvad: Le Passage du Grand Cerf
Hvor: Mellem rue Saint-Denis og rue Montorgueil
Hvordan: facebook.com/cafelepassage

Vi går ned ad rue Marie-Stuart og finder en af de par og tyve overdækkede butiksarkader, som er tilbage i byen.

Engang havde Paris 150 af disse arkader med lyd for alskens vejr, men da stormagasinerne kom til i slutningen af 1800-tallet og gav dem konkurrence, udeblev kunderne, og mange af passagerne forfaldt eller blev revet ned, da man ikke havde råd til at renovere dem.

Sådan var det også ved at gå Le Passage du Grand Cerfra fra 1825, men efter at være forsømt i næsten hundrede år, er passagen bragt tilbage til fordums skønhed med stuk-ornamenterede lofter og ovenlys i tre-etagers højde, marmorgulve og intakte træfacader på de originale små butikker.

I butikkerne kan man gå på jagt – og efter være heldig at finde – nye og vintage smykker i alle stilarter, retro-solbriller, etnisk interiør og marskandiser ditto samt kunst.

Ud mod rue Saint-Denis, som blandt andet er kendt for sine alternative butikker, nemlig sexshops og prostituerede, ligger caféen Le Pas Sage, hvis navn er et ordspil med hentydning til nabolaget.

Det betyder frit oversat »ikke så velopdragen«, men serveringen er absolut stueren, til gengæld er menuen »vovet« med innovativ fortolkning af det franske bistro-køkken. For eksempel stedets efterhånden ret berømte hotdog, som serveres i en brioche bolle.

This template (BMLinkBundle:Block:link_box.html.twig) should be overridden!

Snegle og østers
Hvad: Au Rocher de Cancale og l’Escargot Montorgueil
Hvor: 78 og 38 rue Montorgueil
Hvordan: www.aurocherdecancale.fr

På hjørnet af gågaden og rue Greneta ligger en af Paris’ ældste bistroer fra 1846, »Au Rocher de Cancale«, og netop på dette hjørne af ejendommen kan man se, hvad huset specialitet er – og altid har været – østers.

En skulptur i bronze på det smukke lyseblå neo-renæssance hus viser et bjerg af skaldyr til minde om dengang skaldyrene komtil byen fra Cancale-regionen i Bretagne med hestevogn i rask galop for at være så friske som muligt. Og blandt andet blev serveret for forfatteren Balzac, som var stamkunde i sine sidste år. Honoré de Balzac døde i 1850.

Man kan stadig få østers om aftenen, men om dagen er det en noget mere basal bistro-menu, der serveres i »Au Rocher de Cancale«.

Længere nede ad gaden i nr. 38 ligger kvarterets anden historiske restaurant, »l’Escargot Montorgueil«, hvis overdimensionerede forgyldte vinbjergsnegl på facaden ikke lader tvivl om menukortet. Her har celebre gæster som Sarah Bernhardt, Marcel Proust og Charlie Chaplin smovset i den franske delikatesse som for- eller hovedret.

Sneglene tilberedes med bl.a. roquefort, hvidløg, persille eller Madras karry efter smag.

Udover snegle er restauranten kendt for franske klassikere som frølår og lam og steak, der serveres i autentiske elegante omgivelser.

This template (BMLinkBundle:Block:link_box.html.twig) should be overridden!

Den søde tand
Hvad: La Pâtisserie Stohrer
Hvor: 51 rue Montorgeuil
Hvordan: www.stohrer.fr

Da den polske prinsesse Marie Leszynska, datter af kong Stanislas, rejste til Frankrig i 1725 for at gifte sig med Ludvig den 15., fulgte hendes fars hof-konditor, hr. Stohrer, med til køkkenregionerne på Versailles-slottet.

Fem år efter slog han sig ned som selvstændig i det fine hus på rue Montorgeuil, som blev yderligere forskønnet i 1864, da maleren Paul Baudry dekorerede det efter at have afsluttet sit store arbejde på Operaen.

Stilen er intakt i dag, men er ikke altid lige nem at få øje på udefra, hvor en ucharmerende is-vogn og et postkort-stativ tit skæmmer udsigten til butiksvinduerne med de virkelige kunstværker: kagerne!

Denne byens ældste bager blev oprindelig berømt for sin baba au rhum, en svampet gærkage dryppet med rom og sukkerlage og pyntet med frisk frugt, men for et par år siden blev Stohrers chokolat eclair af den store franske avis Le Figaro kåret som Frankrigs bedste.

Chokolat eclair er som de fleste bekendt en fransk kageklassiker bestående af vandbakkelse med fyld og chokoladeovertræk. Og som findes i et utal af varianter. Stohrers prisvindende varaint er imidlertid ikke det eneste butikken har til den søde tand. Her er også himmelske frugttærter og et lille udvalg af kunstfærdige take away småretter som f.eks. halv fyldt hummer, pølser i brioche og fisketærte.

Køkkenskriverier
Hvad: Librairie Gourmande
Hvor: 92-96 rue Montmartre
Hvordan: www.librairiegourmande.fr

Havde vi ikke læst om den på nettet forinden, var vi nok gået lige forbi den lidt anonyme facade tæt på hjørnet af rue d’Aboukir.

Indenfor åbenbarer der sig imidlertid en Aladdins hule af bøger om mad og vin.

Ikke kun kogebøger, men alt fra lækre coffeetable bøger til seriøse sociologiske analyser af madkultur, og litterære værker med referencer til gastronomi og historisk gennemgang af kogekunst i forhistorisk tid, antikken og middelalderen.

Der er kogebøger for både amatører og for professionelle, bøger om specialemner som svampe, chokolade, honning og glemte grøntsager, og bredt sammensatte opskriftbøger af kendis-kokke, om madkultur i andre lande og en hel reol om vin og ønologi (videnskaben om vindyrkning).

Er man på jagt efter børnekogebøger, kan man også finde det.

Butikken har 20.000 titler, de fleste er nye, men der sælges indimellem også brugte og antikvariske bøger. De fleste er selvfølgelig på fransk, men her findes også et ganske pænt sortiment på engelsk, og personalet er meget behjælpelig – også på engelsk –med at finde lige det, man leder efter.

Boghandleren holder åbent mandag-lørdag kl. 11-19, men sælger også via dens website.