5 farverige sider af Toulouse

Masser af farver i Frankrigs fjerde største by, Toulouse, som ligger i den sydlige del af landet med udsigt til Pyrenæerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Den lyserøde by

Hvad: Le Capitole
Hvor: Place du Capitole i det historiske centrum.
Hvordan: toulouse.fr

Facaden af Capitole, den røde bygning med hvide ornamenter og otte marmorsøjler, som er byens rådhus, er nok den mest berømte af Toulouses mange kirker og private palæer opført i røde mursten under den rige handelsperiode i renæssancen. Den har givet byen sit kælenavn – La Ville Rose – den lyserøde by, selv om den nu synes mere rød end rosa. Gå ind i Capitoles gård, hvor der ofte er udstillinger, og op ad den brede trappe til modtagelsessalene. Her er offentlig og gratis adgang, med mindre det er bryllupsdag i Salle des Illustres, som oftest tirsdag og lørdag. I salen ved siden af, Salle Henri-Martin, kan kunstnerens impressionistisk inspirerede værker udført i årene omkring 1900 beundres. Over for Capitole ligger fortovsrestauranter på stribe under arkaden. Læg nakken tilbage og følg byens historie fortalt i billeder højt oppe i arkadens loft. Gå derefter en tur i de hyggelige gader og se på nogle af de andre rødstensbygninger.

 

2. Den blå-lilla by

Hvad: La Fleure de Pastel og La Maison de la Violette
Hvor: Rue de la Bourse 20 og Bd. de Bonrepos 2
Hvordan: bleu-de-lectoure.com og lamaisondelaviolette.fr

Det var Pastel, der gav byen sin rigdom. Den blå farve udvundet fra vajd-planten. Den lille plante med de gule blomster af kornblomst-familien kan gro i store dele af Europa. Men vækstbetingelserne var ekstra gode i egnen omkring byen, og den blev dyrket i stor stil i byens gyldne århundrede mellem 1463 og 1560, hvor man høstede plantens blade, som man kunne udvinde den blå farve fra. Markedet for pastelfarven blev imidlertid brat udkonkurreret, da man begyndte at importere den langt stærkere indigo-farve, men varer i ægte pastel kan dog stadig fås i byen. For eksempel sælges i La Fleure de Pastel både pastelfarver og kosmetik samt tøj og tekstiler indfarvet i den lyse, himmelblå farve. Den lilla farve repræsenterer violerne, som byen og egnen også er kendt for. Violer forarbejdet til alverdens produkter kan købes overalt: dufte, sæbe, sødt drys, saft, marmelade, chokolade, viol-te. 
 

3. Den grønne by

Hvad: Jardin Royal
Hvor: Mellem Rue Jules de Rességuler og Allées Jules Guesde.
Hvordan: toulouse-tourisme.com

Toulouse er en millionby med 1,1 mio. indbyggere. Men det føler man ikke i byens historiske centrum. Her hersker en afslappet provinsstemning med træer i gaderne over den beherskede trafik og på de små torve og pladser. Byen er stolt af sine mange grønne åndehuller. De ligger langs Garonne-floden og langs den byggede Canal Medi, som også skærer sig i en bue gennem bykernen. Men der er også anlagte parker. Ikke store og mægtige, men små fine anlæg. Tre parker ligger dog ved siden af hinanden og skaber et større grønt område. »Kongens Have« som her i byen ikke ligger ved et slot, men lige uden for den gamle middelalderby. Haven blev anlagt i 1754 som den første have eller park med offentlig adgang. Syd for Jardin Royal og Grand Rond – forbundet med en stålbro – ligger Jardin des Plantes, hvor det myldrer med plantearter. Her ligger også det naturhistoriske museum.

 

4. Den hvide by

Hvad: Airbus fabrikkerne og Cite de Aspace
Hvor: Rue Franz Josep Strauss, Blagnac, og Avenue Jean Gonord
Hvordan: taxiway.fr og cite-espace.com

Hvid er byen, når skyerne samles over den. Det er himlen og luftrummet, der tænkes på i denne forbindelse. Fly- og senere også rumtrafikken har gennem årene haft stor indflydelse på livet i Toulouse. Fra de tidlige pionerer, Saint Exupéry, Mermoz og Guillaumet, piloterne, som skabte den franske luftfart – til Airbusfabrikkerne, som nu ligger uden for byen i forstaden Blagnac, og er den altdominerende arbejdsplads. Toulouse er Europas førende inden for luft- og rumfartsindustrien. Flere satellitproducenter har hjemme her, og så selvfølgelig Airbusfabrikkerne. Her er der rundture for turister, hvor man selv kan få syn for sagn: A380-800 er et gigantisk fly. Turen forbi verdens største passagerfly er utrolig populær. Som turist kan man også »smage« lidt af rumfarten i Cite de Espace, et rumfarts-eksperimentarium. Her kan man opleve rummet og selv kravle om bord i en MIR-rumstation.

5. Den sorte by

Hvad: Chez Navarre og Michel Sarran
Hvor: Grande rue de Naxzareth 49 og Boulevard Armand Duportal 21
Hvordan: michel-sarran.com

Når mørket falder på og dagen bliver sort, går byens borgere ud. Det er åbenlyst, at Toulouse er en universitets- og uddannelsesby. Hver fjerde indbygger er under uddannelse, og byens centrum myldrer med udeliv og caféer, restauranter og barer. Der er de dyre hænge-ud steder på Place du Capitole til de billigere på Place St. Pierre og den anden side af floden i St. Cyprien. Og der er også de dyre og de mere enkle restauranter. Chez Navarre hører til sidstnævnte. Her hersker princippet: hjemme hos, som var det et privat besøg. Det er bare hyggeligt. Det er det også hos Michel Sarran, men på en anden måde. Her er Michelin-stemning og med to stjerner er det den afslappede, men selvbevidste luksuøse af slagsen. Her er servering både indendørs og i en gårdhave, og her bæres de faste menuers retter ind, anrettet som kunstværker. Chez Navarra: frokost 14 euro. Michel Sarran: frokost 46 euro.