5 chinatowns med fest

3. februar starter det kinesiske nytår og fejres i 15 dage over hele verden. Vi har fundet fem af verdens mest interessante Chinatowns med fest. Godt nytår.

Hvert kinesisk kalenderår er navngivet efter et dyr og 2011 er kaninens år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Noel Celis, Scanpix

New York
Chinatown i New York breder sig over fem kvadratkilometer og er med over 150.000 amerikanere med kinesisk baggrund et af de største kinesiske samfund udenfor Kina. De små smalle og overbefolkede gader og stræder er i dag en af Manhattans store turistattraktioner.

Læs også:De 10 bedste Little Italy'er

Udover blot at slentre rundt og se, snuse og høre den specielle stemning, der findes her, kan man købe sig fattig på de utallige frugt- og fiskemarkeder, og i de små butikker, der fører alt fra eksotiske krydderier til falske ure og new yorker souvenirs.  Canal Street er centrum i dette virvar og også stedet, de fleste Manhattan Chinatown fotografier er taget. Restauranter er her også masser af, både de dyre på gourmet-niveau og de helt billige gadekøkkener.

Det kinesiske nytår fejres i New York blandt andet med et flere timer langt show og fyrværkeri 3. februar, mens gaderne i Chinatown søndag 6. februar lægger asfalt til en kæmpeparade, hvor over 5.000 dansende mennesker forventes at deltage, ledsaget af drager, løver, akrobater, tryllekunstnere og et spillende orkester.

San Francisco
Det kinesiske samfund i San Francisco opstod for godt 150 år siden og var allerede i 1910 en turistattraktion, som siden da kun er blevet mere populær, og i dag myldrer flere turister til Chinatown end til Golden Gate Bridge.
Men der er også masser at komme efter, restauranter, markeder, små og store butikker med typiske kinesiske varer, og gade efter lille kringlekroget gade, hvor ældre kinesiske mænd spiller skak eller optræder med Tai Chi på for eksempel Portsmouth Square.

Chinatown i San Francisco er stort, nogle af de gode steder er Bank of Canton, Canton Flower Shop, Chinatown Gateway,  Golden Gate Fortune Cookie Factory, og Portsmouth Square.

Når det kinesiske nytår 2011 løber af stablen, fejres det i San Francisco blandt andet med en weekendlang kulturfestival, der normalt besøges af en halv million mennesker i de to dage, den varer – i år er datoerne 19. og 20. februar. Samt naturligvis paraden 19. februar, der er den største i verden udenfor Asien og blandt andet består af en 70 meter lang drage, båret af 100 mænd og kvinder.

Singapore
Singapores Chinatown har eksisteret siden 1821 og er siden vokset til en af byens største turistattraktioner – og er også først og fremmest lagt an på turister i og med, der i 70 procent af indbyggerne i hele Singapore er af kinesisk afstamning.

Chinatown har sin egen metrostation og specielt i weekenden flokker også de lokale hertil for at gøre gode kup på markederne, i de små kinesiske butikker og de i store kinesiske varehuse. Samt for at smovse i alle de kinesiske specialiteter, som bydelens utallige restauranter og gadekøkkener disker op med.

Chinatown er dog ikke kun en shopping-og spise-oplevelse, her findes også adskillige smukke templer, ligesom arkitekturen er værd at kaste et blik på. Er man mere til kunst og kultur på skæve tidspunkter, vil man ikke blive skuffet over nattemarkedet på Smith Street.
Nytår fejres med en storstilet parade, som kalder sig den største i Asien, samt et hav af øvrige festivaler og begivenheder, blandt andet den kinesiske festival, der løber over 10 dage og er en eksplosion af dans, musik, teater, kunst og kultur.

Paris
I det 13. arrondissement i det sydvestlige Paris finder man den Europas største Chinatown. Det er ikke ret gammelt, blev først etableret i 1970erne og 1980erne, og den første kinesiske butik åbnede så sent som i 1982. I dag er her over 150 restauranter, samt – ligesom i de øvrige Chinatowns rundt om i verdens storbyer – massevis af butikker med varer, man end ikke anede eksisterede. Her finder man blandt andet Les frères Tang, det største kinesiske varehus i Paris, som breder sig over adskillige barak-lignende bygninger.  Les frères Tang er en af de få butikker i Paris, der holder åbent om søndagen.

Det kinesiske nytår fejres i Paris med umanerligt meget pomp og pragt, og paraden i den franske hovedstad er kendt for at være en de mest spektakulære af slagsen, som tiltrækker sig både turister og lokale i tusindvis. I år foregår den første af en række store parader 6. februar, naturligvis i gaderne og på pladserne i det 13. arrondissement, mens den anden parade marcherer I Belleville kvarteret, hvor man også finder en – dog mindre – Chinatown.

Begge parader er spækket med fantasifulde udklædninger, masser af lanterner, drager, tigre, og løver, dans, sang og musik, samt fyrværkeri.

Sydney
Chinatown i en af Australiens mest kendte storbyer, Sydney, er centreret omkring én gade, Dixon Street, og er modsat mange andre kinesiske bydele rundt om i verden, ikke voldsom stor i areal, til gengæld er den hyggelig, blandt andet fordi gaden er indrettet som en gågade. På hver side af gaden finder man utallige restauranter og finurlige butikker, og indgangen til området er markeret med en dekorativ port.

For enden af Dixon Street ligger Market City, et butikscenter bestående af restauranter, butikker, biografer samt ikke mindst det populære Paddys Markets, som er et kæmpemæssigt indendørs loppemarked, hvor man kan købe alt fra frugt, fisk og grøntsager til tøj, brugskunst og souvenirs i alverdens afskygninger – og til billige priser.

Trods sin beskedne Chinatown holder Sydney sig ikke tilbage, når datoen for det kinesiske nytår nærmer sig. Allerede 28. januar skød man Chinese New Year festival i gang med fyrværkeri, og fortsætter indtil 13. februar med forskellige begivenheder i form af shows, markeder, udstillinger, og i weekenden 12.-13. februar med dragon boat race i havnen i Sydney. Søndag 6. februar er der parade fra Town Hall til Chinatown.

Læs også: Guide: Sådan giver du drikkepenge