5 caféer i Budapest

Den berømte ungarske café-kultur er stærkere end nogensinde. Vi guider her til fem meget forskellige steder at holde kaffepause, der hver især er en oplevelse i sig selv.

Alexandra Bookcafé er overdådig indrettet i art nouveau-stil. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Den centraleuropæiske café-kultur slog for alvor igennem i begyndelsen af 1900-tallet, hvor den hastigt bredte sig i især hele det tidligere dobbeltrige Østrig-Ungarn. Omkring 1910 ramte den Budapest.

Det skønnes, at alene i perioden 1910-1930 fik den ungarske metropol omkring 500 nye, smukt indrettede caféer, som hurtigt blev nye samlingssteder for især eliten, forfattere, tænkere, journalister og kunstnere generelt.

Mange af disse caféer blev desvære ødelagt under Anden Verdenskrig og det efterfølgende kommunistiske regime.

Ungarernes smag for at indtage de ædle kaffedråber i smukke og fantasifulde omgivelser levede dog videre og fik efter de politiske omvæltninger i landet i 1989 ny næring.

Overalt i Budapest skyder stadig nye caféer op; nogle er ganske almindelige, andre super charmerende, mens andre igen har et særligt koncept. Fælles for dem er, at de er et klart bevis på, at den ungarske cafékultur blomstrer, og at landet er ved at indtage sin gamle plads på det europæiske kaffékulturkort.

BT Rejser viser her vej til fem cafeer i Budapest, som alle er noget særligt på hver deres egen måde.

1. Den klassisk smukke

Alexandra Bookcafé – også kaldt Lotz Café – er en af de mere oversete af Budapests klassiske caféer. Det kan de, som kender til caféens eksistens, imidlertid glæde sig over, da det betyder langt færre turister blandt gæsterne.

Alexandra Bookcafé er formentlig en af Europas smukkeste caféer. Caféens art nouveau-interiør, herunder flotte lysekroner og loft-frescoer malet af den tysk-ungarske maler Károly Lotz, er ganske enkelt fantastisk.

Caféen ligger på anden sal i det tidligere Paris Varehus, som er et af Budapests fine eksempler på jugendstil. Menukortet byder på et begrænset udvalg af mindre gourmet-måltider og et stort udvalg af kager, der ofte indtages til akkompagnement af musik fra et flygel.

2. Den lille hyggelige

»Livet er for kort til en dårlig kop kaffe« er mottoet i My Little Melbourne, en ganske lille, men charmerende, café, hvor kaffen virkelig smager godt, og hvor man føler sig hjemme med det samme.

Og at føle sig godt tilpas er helt afgørende for caféen. Glem alt om de fancy steder; her er det den personlige kontakt og kælen for produktet, det handler om. Caféen er et oplagt sted til en forfriskning i løbet af dagen og byder, udover kaffe og te, på et stort udvalg af hjemlavede kager, sandwiches og salater, som varmt kan anbefales

3. Den kunstneriske

I Printa café er det ikke så meget kaffe, det handler om. Printa er især et sted, hvor æstetikken er i højsædet, og hvor den kop kaffe, man har bestilt, pludselig kommer i anden række, selvom den var formålet med éns besøg i første omgang.

En kop kaffe her bliver nemlig krydret med stedets visuelt smukke omgivelser. Printa er nemlig også en forretning med tøj, udstyr til hjemmet og diverse smådimser, som man i virkeligheden ikke har brug for, men som man nemt kan risikere at falde for. Varerne er nemlig unikke og i deres helt eget design.

Printa, som i øvrigt er ejet af en kunstner, tilbyder ligeledes korte kunst-kurser, hvor man kan lære om eksempelvis silketryk.

4. Den jødiske

Spinoza Café er en jødisk café med alt, hvad dertil hører til. Stemning, god kaffe og ikke mindst en restaurant med et stort udvalg af både jødiske og europæiske retter.

Priserne ligger lidt højt, sammenlignet med niveauet i Budapest ellers, men her er langtfra dyrt set i forhold til danske priser.

Der plejer at være optræden med den traditionelle jødiske klezmer-musik hver fredag mellem kl. 18-19, hvortil man kan spise en treretters-menu til ca. 200 kr.

5. Den flippede

Szimpla er et flippet sted og fungerer både som café, bar, kultursted og hver søndag også som et marked med økologiske varer og forskellige ungarske specialiteter. Szimpla er en velbesøgt café, hvor der altid er liv uanset tidspunkt på dagen.

Den ligger i en nedlagt fabrik og er især kendt for sin syrede indretning, blandt andet bestående af forskellige gamle udtjente måleinstrumenter, dukker fra forlystelsesparker og andre mærkelige genstande, som skaber en bizar og lidt psykedelisk stemning. Der er jævnlige koncerter med alternativ musik og film.