5 børnevenlige vingårde i Napa Valley

Man kan have sagtens have børn med på vinrundtur i californiske Napa Valley. Her er fem vingårde, hvor børn får sig en fin oplevelse, mens mor og far smager på vinen.

Paraduxx. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tore Grønne
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1 DEN HØJTFLYDENDE

Hvad: Sterling Vineyards
Hvor: Calistoga
Hvor meget: 200 kr. for voksne (inkluderer svævebane, selvguidet rundtur og fem smagsprøver), 100 kr. for børn mellem 3 og 15. Børn under 3 år gratis.
Info: sterlingvineyards.com

Kan det blive bedre? Turen til Sterling Vineyards starter med en tur i svævebane, som fører op på toppen af en bakke, der ligger som en enlig ø i Napa Valley.

I små kabiner med plads til fire mennesker dingler man stilfærdigt op, mens udsigten ned over vinmarker og bakkerne på hver side af dalen bliver smukkere og smukkere. På toppen bliver man mødt af en enorm, hvid bygning med klokketårne og hele molevitten, der er fundet inspiration til på græske Mykonos.

Få skridt fra svævebanen får man skænket sit første glas vin. Børnene har allerede fået deres egen lille kasse med farvekridt, tegninger, juice, kiks og en lille vandflaske til at putte om halsen.

Herfra går man gennem vingården med vinsmagning på små stationer undervejs. Det er perfekt for de små, der ikke når at blive rastløse.

Ved enden af turen venter en skøn tagterrasse, der byder på vingårdens smukkeste udsigt plus tre glas vin.

2 DEN DELIKATE

Hvad: V. Sattui Winery
Hvor: Saint Helena
Hvor meget: Adgang er gratis, men man må ikke medbringe egen mad. En sandwich koster 50-70 kr. Smag på seks vine for 100 kr.
Info: vsattui.com

Med hundredvis af vingårde i omegnen er det ikke nemt at skille sig ud, men det gør V. Sattui Winery uden for lille, hyggelige Saint Helena.

Her er det ikke så meget vingården, som det er den store omkringliggende have, der lokker. De enorme kroner på 250 år gamle egetræer kaster skygge ned over en velholdt, blød plæne, hvor der vokser blomster i alverdens farver. Og hvor solide træborde og bænke taler deres tydelige sprog: Det er tid til en pause og en picnic.

Bygningen bag haven gemmer på et pragteksemplar af en delikatesseforretning, hvor man kan købe friske salater, sprøde, italienske paninis, lækre sandwich, salamier, frisk frugt og et væld af oste – samt selvfølgelig vin, man kan tage med i haven eller pakke i kufferten. Og bliver børnene færdig med at spise og drikke før de voksne, kan de løbe rundt på græsset og kaste et par mønter i springvandet/ønskebrønden.

Man kan også begive sig ind i vinsmagningsrummet og prøve en række vine eller gå hele vejen og drikke dråberne ved pejsen i vingårdens murstenstårn.

3 DEN RUSTIKKE

Hvad: Frog’s Leap Winery
Hvor: Rutherford
Hvor meget: 135 kr. for smagsrøver på fire vine i haven. Juice til børnene er gratis. Bestil tid inden ankomst.
Info: frogsleap.com

Gemt lidt væk fra Napa Valleys hovedfærdselsåre, Silverado Trail, ligger Frog’s Leap Winery midt i dalen med vinmarker på alle sider. Når man at få lidt forældre-nervøse trækninger ved synet af de hvide duge i den fornemme hovedbygning, ånder man hurtigt lettet op, når man ser den frodige have bag bygningen.

I stedet for at smage på vin indenfor kan man nemlig henlægge herlighederne til haven, og med børn er det ideelt. Børnene vælger den økologiske juice, de foretrækker, mens de voksne snupper et glas vin fra den lille havebar.

Og således velforsynet befinder man sig i noget, der mest af af alt minder om en gammeldags, økologisk farm – små stier leder ind mellem frugttræer, en hane galer fra hønsehuset, og får vader rundt i en lille indhegning. Ved den fine, knaldrøde lade venter et stort havebassin med guldfisk, og i det hele taget mangler her intet, når det kommer til hyggelige omgivelser for de voksne – tilsat glimrende vin! – og underholdning til ungerne.

Tror man, at vinsmagning foregår med næsen i sky og lillefingeren strittende, kan man godt tro om igen. Det er Frog’s Leap et glimrende eksempel på.

4 DEN MIDDELALDERLIGE

Hvad: Castello di Amorosa
Hvor: Calistoga
Hvor meget: 135 kr. for prøvesmagning af fem vine og mulighed for at udforske to etager på slottet på egen hånd. 68 kr. for 5- til 20-årige (inkluderer juice). Børn under 5 gratis. En guidet tur på 1½ time koster 240 kr. per voksen og 100 kr. for 5-20-årige.
Info: castellodiamorosa.com

Ok, det lyder lidt kitschet: En vingård modelleret over et slot fra 1300-tallets Toscana. Og det er det muligvis også, men det er samtidig en stor oplevelse ikke mindst for de små.

Castello di Amorosa ligger på en grøn bakkeside i den nordlige del af Napa Valley, og den excentriske ejer, der er fjerdegenerations vindyrker i dalen, har ikke sparet på noget. Her er fem vagttårne, voldgrav, hængebro og importerede, 500 kilo tunge italienske døre i bastante bygninger med otte etager, hvor af de fire ligger under jorden.

Her er intet mindre end 107 værelser – 95 af dem bruges i vinproduktionen. Her er store haller med italienske freskoer, vinkældre med krumme lofter og endda et torturkammer. Her er »hemmelige«, underjordiske gange, stalde og en kirke.

Og så er der selvfølgelig vinmarker uden for. En tur rundt på slottet vidner om, at man sagtens kan have et lille stykke middelalderligt Italien i Napa, så længe man har penge nok. Et besøg skal nok få fantasien til at løbe løbsk hos ungerne, mens de voksne kan smage på gode vine.

5 DEN KLASSISKE

Hvad: Paraduxx
Hvor: Yountville
Hvor meget: 205 kr. for vinsmagning (5 små glas) inklusiv lidt ost. Bestil tid inden ankomst.
Info: paraduxx.com

Skal det hverken være svævebaner, delikatesser, italienske slotte eller økologiske landbrug, men derimod en helt »almindelig« vingård i Napa Valley – men hvor der også er plads til børnene – er Paraduxx et glimrende bud.

Her finder man vej ind i en stor gårdhave, lader sig synke ned i bløde møbler under skyggegivende træer eller på verandaen og får serveret vine med ost.

De meget vidende tjenere tager sig god tid til at fortælle om, hvad der er i glassene, og er man interesseret i mere generelle historier om vin og Napa Valley, slår de sig gerne ned ved bordet og sludrer – og tilpasser vinkendersnakken efter temperament.

Der er juice til ungerne, og under den åbne himmel er der masser af plads til, at de kan strejfe en smule omkring, hvis de bliver rastløse. Bygningerne er designet som klassiske gårdhuse, og i haven sidder man helt bogstaveligt lige op og ned af de rænker, der har produceret druer til den vin, der er i glassene.

En helt igennem klassisk vinoplevelse i Napa Valley.