5 blomstrende haver på Fyn

I sommer markeres Dronning Ingrids 100 års dag med en udstilling i Humlemagasinet i Harndrup, men Fyn har også andre blomstrende attraktioner.

Humlemagasinet i Harndrup er i færd med at anlægge en særlig hyldesthave til Dronning Ingrid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man kører gennem Fyn, er det som at køre gennem en stor have – blomstrende, frodigt og smukt.

Læs også: Flest holder ferie i Danmark

Men der er nogle haver, der er mere organiserede og professionelle end andre, og med på listen over øens seværdigheder.

Her i den spæde sommer kom f.eks. en ny offentlig have til rækken: »Den romantiske have« på Sanderumgaard.

Et vandrigt areal på 15 ha, hvor kanaler og stier nu igen snor sig mellem træer og søer, og hvor porte og pavilloner er genskabt så godt som muligt efter tegninger og malerier fra dengang hofmarskal Johan Bülow først i 1800-tallet anlagde haven, og hvor guldaldertidens største pesonligheder som Thorvaldsen, Eckersberg, Clemens, Ingemann og så selvfølgelig H. C. Andersen tilbragte timer for at slappe af og blive inspireret.

Endnu er den genskabte have spinkel og ny. Rejseliv var forbi et par uger efter åbningen, som Dronning Margrethe deltog i, og da var der hverken forklarende brochurer i stativet ved siden af betalingsautomaten (kun for Dankort eller betalingskort) eller forklarende skilte undervejs. Så udbyttet af besøget var til at overse. Sanderupgaard anbefaler da også, at man kommer i grupper og får en rundvisning.

Dronning Ingrid 100 år
I Humlemagasinet i Harndrup kan man som privat besøgende imidlertid ikke undgå at få fornøjelse af et besøg. Her er både haver, museum og forskellige udstillinger - i år om Dronningens mor.

Sæsonens udstilling er »Dronning Ingrid og Bernadotterne« - Dronning Ingrid ville være blevet 100 år i år, og det er samtidig 200 år siden Bernadotternes ankomst til Sverige. Udstillingslokalet er spækket med fotos og effekter, der kan relateres til begge. Samtidig er man i haven med hjælp fra de mange frivillige i fuld gang med at anlægge »Dronning Ingrid Have« - ca. 600 kvadratmeter anlagt i fire terrasser.

Ellers byder Humlemagasinet på en række haver: Danmarks største humlehave, en engelsk rosenhave, en agavehave, en rhododendrunhave og en æblehave med 30 gamle fynske sorter og på den anden side af vejen »Prinsesse Maries Have«.

Sigfred Pedersen museum
Danmarks eneste humlemuseum fortæller om stedets historie gennem 100 år, og et historisk dukkemuseum viser historiske personer, bl.a. hele den danske kongerække.

Den store visekunstner, digteren og forfatteren Sigfred Pedersen, har også sit museum her. Han boede i sin tid i Harndrup, og museet blev åbnet i marts 2003 på 100-årsdagen for hans fødsel i landsbyen.

Og så er et besøg i caféen næsten også et museums-besøg, for caféen er private stuer med masser af kunst og antikviteter. Og fast på »menuen« er Peder Pedersens Prinsesse Marie Langkage - og når man er ved at falde i svime og selv vil forsøge at gøre kunsten efter har Humlemagasinet forudset dette: Der ligger en stak opskrifter klar.

5 blomsterende haver

De Japanske Haver
Vøjstrupvej 43, Nr. Broby
Åbent: dagligt kl. 10-18
Entré: 65 kr. Børn 35 kr.

Egeskovs park og haver
Egeskov Gade 18, Kværndrup
Entré: (park, labyrint og museer) 150 kr. Børn (4-12 år) 80 kr.
www.egeskov.dk

Humlemagasinet
Rugårdsvej 51, Harndrup
Åbent: tirsdag-fredag kl. 11-17, lørdag-søndag kl. 12-17
Entré 85 kr. Børn op til 12 år gratis.
www.humlemagasinet.dk

Sanderumgaard
Sanderumgaardvej 150, Odense SØ
Åbent: tirsdag-søndag kl. 11-17
Entré: 50 kr. Børn op til 18 år gratis.
www.sanderumgaard.dk