5 begivenheder i anledning af 150-året

USAs første dødelige præsident-attentat er en begivenhed, der mindes overalt i USA i år – men særligt i Washington D.C. Her er fem Lincoln-relaterede arrangementer og udstillinger.

Abraham Lincolns ikonisk hat, er blandt andet en af de udstillingsgenstande, man kan støde på ved Ford Theatre. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

1. Newseum

I Washingtons i øvrigt meget interessante medie-museum er der indtil udgangen af 2015 en særudstilling om, hvordan datidens presse beskrev attentatet på Lincoln.

Det er avisen New York Herald, der har gravet i avisens arkiver og fundet alle de syv ekstraudgaver, der med få timers mellemrum kom på gaden 15. april 1865 med nye oplysninger om skyderiet i Ford’s Theater.

Den første kom kl. 2 om natten, og kl. 8.45 om morgenen kunne avisen skrive, at præsidenten var død.

Udstillingen viser, at det (også dengang) gik stærkt på redaktionen. Der er forkerte datoer på en udgave, og en oplysning om, at attentatmanden er pågrebet, var også forkert – det skete først flere uger efter.

Info:

 • Hvad: Newseum.
 • Hvor: 555 Pennsylvania Av. NW Washington D.C.
 • Hvornår: Dagligt kl. 9-17. Billetter 23 dollar.
 • Link: newseum.org

2. Ford’s Theatre

På teateret, hvor Lincoln blev skudt, er der lagt op til det helt store mindeår med bl.a. en særudstilling frem til 25. maj, hvor man for første gang i 150 år kan se artefakter med relation til drabet, bl.a. den lille pistol, som attentatmanden skød Lincoln med.

Teatret viser i dagtimerne desuden en 30 minutters forestilling »One Destiny«, der beskriver selve attentatet, som det blev opfattet af to af datidens øjenvidner: en skuespiller og en teaterdirektør. Forestillingen kører frem til starten af juli. Derudover kører musicalen »Freedom Song« om Lincoln og borgerkrigen i Ford’s Theatre frem til 20. maj.

Jubilæet betyder ekstra mange gæster i teatret, så book billetter i god tid, både til forestillinger og til den almindelige (og i øvrigt gratis) rundtur på teateret. Rundturen omfatter ud over selve teateret og museet huset på den anden side af gaden, hvor Lincoln blev bragt til efter skuddet i teateret.

Info:

 • Hvad: Ford’s Theatre.
 • Hvor: 514 10th St NW, Washington D.C.
 • Hvornår: Dagligt kl. 8.15-17. Gratis indgang, audiotur 5 dollar.
 • Link: fordstheatre.org

3. Smithsonian’s National Museum of American History

Museet ligger få gader fra Ford’s Theatre og har i anledning af 150-året for attentatet mod Lincoln en særudstilling.

Særudstillingen kører frem til 25. maj og viser bl.a. den hestevogn, som Lincoln, hans kone Mary og deres gæster kørte i på vej til teateret 14. april 1865.

Info:

 • Hvad: Smithsonian’s National Museum of American History.
 • Hvor: 14th Street and Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C.
 • Hvornår: Dagligt kl. 10-17.30. Gratis adgang.

4. Lincolns sommerhus

Knap fem kilometer fra Det Hvide Hus ligger Lincolns sommerhus.

Her tilbragte han og hans familie stort set alle sommerdage. For her oppe på en bakke, nord for byen, er man væk fra den stegende hede og høje luftfugtighed i selve Washington, der ligger i et tidligere sumpområde.

Lincoln elskede at være væk fra travlheden og de officielle pligter i Det Hvide Hus. I sommerhalvåret red han stort set hver aften den halve time til sommerhuset og tilbage næste morgen til Washington.

Historien siger, at det var i freden og roen her i sommerhuset, at Lincoln udtænkte og skrev på den deklaration, der betød, at slaveriet blev ophævet i hele USA og de sorte (mænd) fik (delvis) stemmeret. Så sent som dagen før attentatet overnattede Lincoln i sommerhuset.

Huset ligger i en smuk park, der blev oprettet i starten af 1851 som pleje- og alderdomshjem for soldater. Der bor stadig omkring 1.000 pensionerede soldater i området.

I forbindelse med huset er der et besøgscenter med udstillinger om historien bag Lincolns sommerhus og soldaterhjemmet, ligesom der lige nu er en særudstilling om historien bag præsidenternes livvagter.

18.-30 april vil hele sommerhuset været indhyllet i sort – nøjagtig som det var for 150 år siden, da Lincoln døde.

Info:

 • Hvad: President Lincoln’s cottage, Armed Forces Retirement Home (AFRH).
 • Hvor: 140 Rock Creek Church Road, NW, Washington D.C.
 • Hvornår: Dagligt kl. 9.30-16.30 (søn fra kl. 10.30). Rundtur hver hele time kl. 10-15. (Der er kun adgang til huset på en guidet rundtur). Billetter 15 dollar.
 • Link: lincolncottage.org

5. Lincoln Memorial

Omkring seks millioner mennesker besøger hvert år det officielle mindesmærke for Lincoln i Washington D.C.

Den 30 meter høje bygning i den vestlige ende af the National Mall blev indviet i 1922 og er en af de mest kendte bygningsværker i hele USA og med i utallige film og tv-serier.

Centrum i bygningen er den næsten 6 meter høje marmorstatue af Lincoln siddende i dybe tanker. På sidevæggene kan man læse to af Lincolns mest kendte taler: Gettysburg-talen (den med »government of the people, by the people, for the people«) og Lincolns 2. indsættelsestale, som han holdt i marts 1965 kun fem uger før sin død.

Hver af de 36 søjler i dorisk stil er 13,5 meter høje og repræsenterer de 36 delstater, der var medlemmer af Unionen ved Lincolns død.

Da mindesmærket blev opført i 1922, var antallet af delstater steget med 12, og derfor står der 48 delstaters navne på frisen hele vejen rundt om bygningen. Alaska og Hawai er tilføjet senere med hver sin tavle.

Info:

 • Hvad: National Mall.
 • Hvor: Potomac River.
 • Hvornår: Åbent døgnet rundt. Gratis adgang.