44 grader varm vinter

Gør som islændingene – brug den sure vinter ved et af Reykjaviks udendørs badeanlæg. De kan blive ca. 44 grader varme, og der findes 17 af dem i Islands hovedstad.

Enhver flække i Island kan byde på mindst et bad og spa, og hvis man lejer et sommerhus, er der næsten garanti for et varmt bad i haven. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Foden rammer ganske forsigtigt overfladen i det cirkelrunde bassin. Milde himmel, det er gloende varmt. 44 grader står der på skiltet ved nedgangen til poolen. Jeg går langsomt ned ad trappen og vænner benene til det hede vand. Det tager sin tid, inden jeg er nede i bassinet og kan sætte mig på stenbænken under vandet.

Læs også: Viggo er vild med Island

Der sidder jeg så, mens det varme vand fra Islands buldrende undergrund forsøger at tage livet af mig. Sammen med mange andre, der tilbringer al den tid, de kan slippe af sted med, i de udendørs badeanlæg. Både sommer og vinter.

Jeg sidder i det varmeste af de tre runde bassiner i badet Sundlaug Vesturbæjar, der ligger i Reykjavik vestby. De mange mennesker omkring mig er givetvis lokale folk, for der er tradition for, at man holder sig til det nærmeste bad i forhold til sit hjem.

Sved på panden
De 44 grader får sveden frem i ansigtet, og jeg må op for at køle af og ind under den kolde bruser. Så sidder man der i solen på bænken og sukker af velvære. Indtil den store pool giver lyst til en svømmetur. Den holder 27 behagelige grader, og efter ti hurtige baner kan jeg bruge lidt mere varme.

Altså går jeg ned i den første af de tre runde bassiner, der holder 36 grader. Det er meget behageligt at lægge nakken tilbage og gøre ingenting. Indtil kroppen har vænnet sig til temperaturen, og man kan tåle lidt mere varme.

Så hen til det næste runde bassin, der er omkring 40 grader varmt. Det er pænt varmt, men efter en tid har kroppen det behageligt, og man udfordre den varmeste pool: ca. 44 grader. Her er det, at en uøvet hurtigt sveder og må liste op i den kølige luft.

Normalt er vi vant til at køle os af med en rask dukkert, når den danske sommer bliver hed, men i Island er det omvendt. Her er vandet så varmt, at man må køle sig ned i luften.

Enhver flække i Island kan byde på mindst et bad og spa, og hvis man lejer et sommerhus, er der næsten garanti for et varmt bad i haven. Og tit ser man islændinge smide tøjet ved en af de utallige varme kilder, der pibler op fra undergrunden.

Sydlandsk strandstemning og Blue Lagoon
I den lille vig, Nautholsvik, lige syd for Reykjakivs gamle centrum, har man med et par moler afgrænset en lille del af det ellers kølige Atlanterhav, hvor man pumper hedt termalvand ud og derved fremskaffer 20 grader badevenligt havvand.

I sæsonen fra midt i maj til slutningen af august er der sydlandsk strandstemning under parasollerne på den godt 200 meter lange sandstrimmel langs lagunen, hvor der også er bygget et udendørs bad. Men om vinteren er det i swimmingpools og bassiner, man varmer sig og slapper af i.

Det mest berømte »varme bad« er Blue Lagoon, oprindelig en sø af termisk vand opstået som nabo til et kraftværk. Men vandet indeholdt mineralrigt hvidt mudder, med blandt andet store mængder kisel, og det blev kendt som effektiv behandling for forskellige hudsygdomme, så for en halv snes år siden byggede man i den modsatte ende af søen nye Blue Lagoon-bygninger med bedre faciliteter for turisterne.

Islændingene selv kommer ikke så ofte derud. Der er 17 varme bade inde i selve Reykjavik, som de benytter, og omkring hovedstaden er der et halvt hundrede steder, hvor det geotermiske vand er så tæt på overfladen, at det let kan pumpes op.

»Vesturbæjarlaug«, »Arbaejarlaug« og »Kjalarneslaug« er andre termalbade i Reykjavik. De to førstnævnte med større pool-kompleks, »Arbaejarlaug« har også en hel børneafdeling med rutsjebaner og springvand, mens »Kjalarneslaug« er et lille og intimt termalbad i stille landlige omgivelser nær Esja-bjerget.