3 x cykelferie i Danmark

Med 10.000 kilometer skiltede ruter og masser at opleve undervejs er Danmark det perfekte land at tage på ferie på to hjul i. Vi guider til tre forskellige ture.

Svanneke er en virkelig hyggelig by med eget bryggeri, glaspusteri og "bolchefabrik". Fold sammen
Læs mere
Foto: VisitDenmark

For begyndere og børnefamilier

Bornholm

Solskinsøen er belagt med 235 kilometer cykelvej, som for nogles vedkommende følger landevejene (oftest de små af dem), dels snor sig gennem skov, langs strand, og – helt specielt for Bornholm – ad nedlagte jernbanelinjer.

Man kommer gennem små landsbyer og forbi røgerier, rundkirker, klippeformationer og op på bakketoppe, hvorfra man har en storslået udsigt over hav og marker.

Kyststrækningen på øen er under 150 kilometer, så hvis man bliver træt af at træde rundt, er afstanden til nærmeste by eller strand aldrig ret stor. Af samme årsag er Bornholm oplagt til cykelferie for især familier og begyndere, mens cykelentusiaster med masser af pedalerfaring- og kilometer i benene kan udfordre sig selv på de bakkede landeveje eller små snoede stier i skovene.

Cykelruterne er opdelt på otte ruter, de fleste cykelturister kombinerer ruterne og kører ad flere af dem.

Den optimale tur på cykel på Bornholm varer for de fleste 5-7 dage. Det giver luft i programmet til at strække ben og for eksempel fortære en nyrøget sild eller besøge forlystelsesparken Joboland.
 

Forslag til rute med overnatning på gode hoteller:

Dag 1: Ankomst med færge til Rønne. Gå en tur i de hyggelige gader i den gamle bydel i Bornholms største by. Overnat for eksempel på Hotel Griffen med havudsigt.

Dag 2: Sæt kursen nordpå langs øens vestvendte kyst. Cykelruten, rute 1, slår et smut ind i landet de første godt 10 kilometer til Hasle, hvorefter den følger kysten. Stop ved Jons Kapel, en 22 meter høj klippe, der står på stranden 108 trappetrin nede. Tril videre til Sandvig-Allinge og overnat for eksempel på Strandhotellet.

Dag 3: Kør op ad bakken igen og gå en tur på Hammerhus borgruinen, hvorfra man har en fantastisk udsigt over havet. Tag eventuelt også på en sejltur fra Hammerhavnen nedenfor ruinen. Overnat igen i Sandvig-Allinge, for eksempel på Strandhotellet.

Dag 4: Følg rute 8 langs kysten til Gudhjem og stop undervejs ved de imponerende klippeformationer Helligdomsklipperne. Tag en afstikker ad rute 3 til rundkirken i Østerlars og fortsæt herefter videre ad rute 8 de godt 15 kilometer til Svaneke. Overnat for eksempel på Hotel Siemens Gaard.

Dag 5: Besøg bryggeriet, bolcheriet og eventuelt forlystelsesparken Joboland, som ligger lige udenfor Svaneke. Tril herefter videre ad rute 6 langs kysten til Nexø og herfra videre til Snogebæk. Overnat for eksempel på Snogebæk Hotelpension.

Dag 6: Balka er en af Bornholms lækre badestrande, men vil man også gerne opleve Dueodde, kan man køre de 7 kilometer til Dueodde. Overnat igen på Snogebæk Hotelpension.

Dag 7: Kør tilbage mod Nexø og drej herfra vestpå ad rute 4, som går ind gennem Bornholms største skov, Almindingen. Oplev Paradisbakkerne, Ekkodalen og Rytterknægten, som med 162 meter er øens højeste punkt. Fortsæt til Rønne og overnat for eksempel på Hotel Griffen.
 

Rejseinfo

Transport: Bus fra København til Rønne (medbringer ikke cykler) 260 kr. per vej. Toget fra København fra 303 kr. per vej, cykel 96 kr. Bil via Ystad-Rønne 295 kr. (Øresundsbroen) + 1.051 kr. for færgeoverfarten. Parkerer man bilen i Ystad, koster det 142 kr. per vej for en voksen og en cykel at komme med færgen. 

Ophold: En overnatning på et ganske fint hotel står i omkring 1.000 kr. Man kan også campere, men det kræver mere udstyr.

Leje af cykler: Der findes masser af cykel-udlejere på Bornholm. Pris for leje i 7 dage ca. 300 kr. 

Info: graahundbus.dk, bornholmerfaergen.dk, dsb.dk, cykel.bornholm.info, bornholmtours.com, biking.dk, dcf.dk

Pakker: Adskillige firmaer på Bornholm arrangerer pakkerejser. For eksempel 7 nætter på hotel og færge Ystad-Rønne t/r for ca. 3.000 kr. per person i højsæsonen.

Cykelkort: Kort over ruterne kan købes på cykel.bornholm.info
 

Næste: Hærvejen - For de historisk interesserede