3 varme og 3 kolde juleferier

Skal juleferien stå på kulde eller varme? Her er tre forslag med udsigt til sne - og tre til sved på panden.

Vil du være sikker på en jul med enten kulde eller varme? Her er tre steder med udsigt til sne eller til sved på panden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fotomontage: Jeppe Michael Jensen & Awad Awad
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

Tre med sne

01 Wellness med udsigt

Den østrigske by Bad Gastein er mest centrum for ski-sport om vinteren, men hvis du vil nøjes med at kigge på sneen fra naturligt opvarmede inden- og udendørs bassiner, så er den smukke by velegnet.

Siden 1800-tallet har Bad Gastein været kendt for sine helsebringende bade, for byen i Gasteinerdalen får hver dag ganske naturligt tilført fem millioner liter varmt og helsebringende vand fra underjordiske kilder.

Her har konger og kejserlige slappet af i fantastiske omgivelser - og her kan du ligge tilbagelænet uden døre i det varme vand, mens du følger liftene med skiløbere kravle op af bjergene og tænker godt det ikke er dig.

Der er to store wellness-centre med termiske bade - Felsentherme i Gastein og Alpentherma i Bad Gastein. Der er også mulighed for at blive kørt ind i et bjerg med et lille tog og modtage radon-stråling under lægekontrol.

Hvad: SPA og wellness
Hvor:
Bad Gastein nær Salzburg
Hvor meget:
Norwegian starter direkte lavprisflyvninger København-Salzburg 29. december fra ca. 500 kr. - ellers kan man flyve København-München og tage enten bil eller tog de sidste par timer.

02 Svensk ski-resort

Hvor ligger de bedste skisportssteder? Ja, det er meget individuelt, hvad man lægger vægt på, men lad os så foreslå et svensk skisportssted som ligger 1200 kilometer fra Danmark og i sidste sæson blev kåret som værende blandt verdens 10 bedste af det engelske rejsemagasin Conde Nast Traveller.

Navnet er Åre, og magasinets læsere lagde bl.a. til grund, at Åre har et meget varieret skiløb, både alpint og langrend, et stort udbud af aktiviteter og god afterskiing.

Også udbuddet af restauranter og hoteller og overnatningsmuligheder af høj klase var taget med i bedømmelsen, og Åre toppede listen blandt skisportssteder som Aspen, Saint-Moritz og Verbier.

Mulighederne for at køre med hundeslæde og tage på snescooter-safari gav også point til Åre.

Hvad: Alpin skisport
Hvor: Åre, Sverige
Hvor meget: Flere skirejse-bureauer har Åre på programmet til priser fra ca. 3.800 kr. inkl. fly.

03 Norsk ishotel

Hvis du vil opleve en nat i kulden, så er et ishotel en oplagt ide. Der er efterhånden masser af ishoteller rundt om i verden, men hvis du ikke vil rejse så langt, har vi fundet et egnet.

Skandinaviens sydligste ishotel ligger i forbindelse med Hunderfossen Vinterpark i Lillehammer-området. Der er syv værelser med plads til 22 overnattende gæster. Ishotellet er perfekt til bryllupper, for vielsen kan ske i iskatedralen med plads til 80 gæster, og bryllupsnatten tilbringes i et af værelserne, hvor man må ligge tæt på rensdyrskindene, for temperaturen er mellem tre og syv grader minus.

Der bruges 50 tons is og godt 1000 kubikmeter sne til at bygge hotellet, som også rummer en isbar udover iskatedralen. Soveposerne kan tåle temperaturer ned til minus 30 grader, så du behøver ikke frygte kulden.

Vintersæsonen, hvor ishotellet kan bookes, varer fra 15. januar til 5. marts.

Hvad: Ishotel
Hvor: Quality Hotel & Resort Hunderfossen ved Hafjeld i Lillehammer
Hvor meget: Kontakt vinter@hunderfossen.no for diverse priser.

 

Tre med sol

 

01 Eventyr i Marokko

Hvorfor ikke prøve et par eksotiske dage, når nu flyselskabet Norwegian er startet direkte mellem København og den marokkanske storby Marrakech.

Det var en hord af hippier, der i 70erne gjorde Marrakech berømt, men i dag er Marrakech top-trendy takket være internationale designere, stjernekokke og livsnydere.

Og når du træder ind i en af de såkaldte riads, der er små fredfyldte palads-hoteller, så træder du direkte ind i eventyret, hvor larmen fra de mange soukér i den labyrintiske medina føles langt væk.

Samtidig skal du selvfølgelig opleve den berømte markedsplads Djemaa el Fna, hvor en lokal guide varmt anbefales, ellers farer du vild blandt handlende og simrende gryder. Temperaturen i december er omkring de 20 grader.

Hvad: Storby
Hvor: Marrakech, Marokko
Hvor meget: Lavprisselskabet Norwegian flyver fra december onsdag og lørdag direkte til priser fra ca. 500 kr. pr. vej.

02 Vand i Egypten

Vil du ha sikkerhed for sol, lækkert vand og koral-rev i vintermørket, så kommer man ikke uden om Egypten og Sharm el Sheikh.

Det geniale ved stedet er det klare vand og det at koralrevene begynder ganske nær ved stranden, så selv om man ikke dykker rigtigt, så kan man få fine snorkel-oplevelser næsten i strandkanten.

Når du vil have en pause fra vandet i Sharm el Sheikh, så er her heldigvis også en del sand i den bagvedliggende Sinai-ørken. Der arrangere masser af ture enten på motoriserede quad-bikes eller på ørkenens eget skib, kamelen.

Vil du opleve ægte kultur, så tag en tre timers bustur til verdens ældste kataolske kloster, der ligger på Sinai-bjerget.

Hvad: Solferie
Hvor: Sharm el Sheikh, Egypten
Hvor meget: En række charter-selskaber har Sharm el Sheikh på programmet om vinteren.

03 Ørken i Jordan

Ørkenen Wadi Rum 30 kilometer fra badebyen Aqaba i Jordan er en ganske særlig ørken, forskellig fra andre ørkener. Den ligger på en højslette i 1000 meters højde, og temperaturen er behagelig, også om vinteren. Og modsat andre ørkener med sand så langt øjet rækker, er her masser af klipper og bjerge i sære formationer og med mange farver.

Gennem millioner af år har vand, sandstorme og jordskælv bakset sig gennem sandstenen og efterladt et landskab af umådelig skønhed. Himlen er oftest dybtblå, og klipperne glimter som guld i solen. Stilheden er total.

Under turen vil du møde beduiner, hvis forfædre har boet her i tusinder af år, og de vil tilbyde en tur på kamel. Gør det bare, mellem sandstensklipperne virker det rigtigt at vugge afsted, mens en nedgående sol farver alting rødt.

Den store beduin-middag i turistområdet om aftenen kan ikke anbefales - det er rent cirkus.

Hvad: Ørken-tur
Hvor: Wadi Rum ved Aqaba i Jordan
Hvor meget: Flere charterbureauer har Jordan på programmet om vinteren - ørken-turen kan tilkøbes.