3 østrigske skiområder

Kitzbüheler Alpen myldrer med små hyggelige skiområder med hvert sit særpræg. Rejseliv guider til tre af områderne - plus tre alternative.

Schnee Winkel skiområderne er skiløb for hele familien. Der kører busser mellem byerne og liftstationerne, men vil man rundt til flere skiområder, er det mest bekvemt at have en bil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liftkortet rækker helt ud til det yderste hjørne – og endda lidt ind i Tyskland, som det hedder på østrigsk (Skipass bis in den letzten Winkel) i de seks skiområders og ti skibyers reklamer for deres Schnee Winkel samarbejde.

De seks skiområder med i alt 176 km pister ligger alle i den østlige ende af Kitzbüheler Alpen, den bjergkæde, som ligger rundt om den kendte skisportsby Kitzbühel med det formentlig lige så kendte styrtløb Hahnenkammrennen.

I skisammenhæng er Kitzbühel storbyen, selv om St. Johann 14 km mod nordøst matcher i indbyggertal. Hvor Kitzbühel har sit eget liftkort og skiløb på 160 km præparerede pister, er der 60 km i St. Johann, som til gengæld er det største skiområde i Schnee Winkel samarbejdet, som i alt har 176 km pister.

Den østlige ende af Kitzbüheler Alpen er ikke blandt Østrigs højeste bjerge. Her foregår det meste skiløb under 2.000 meter over havet, og området er ikke så snesikkert som landets højere beliggende skiområder, som også har den fordel, at man fra flere af dem har adgang til gletsjere. Sidste sæson døjede Schnee Winkel områderne med snemangel, men med sneanlæg i skiområderne er der altid sne til skiløb.

Man kan vælge at holde sig i et af de seks skiområder og udelukkende købe liftkort til det. Man kan også vælge og vrage mellem alle skiområderne i Schnee Winkel samarbejdet med det fælles liftkort.

Og det giver god mening, for Schnee Winkel skiområderne har hver sin profil. Der er små områder og større, nogle har skiløb på pister mellem træer, andre over trægrænsen – et enkelt endda skiløb over grænsen. Det er bare at finde ud af hvilken skioplevelse, man har lyst til den dag.

1. By og hygge

St. Johann in Tirol er den største by i liftkortsamarbejdet, og byens skiområde er det største i Schnee Winkel. Her er 60 km præparerede pister – med sneanlæg på 48 km – 17 lifter.

Der er skiløb fra toppen af Harschbichel 1.604 meter over havet. Pisterne forgrener sig ud herfra mellem træer, hvor der er læ for vinden, og de fleste i moderat sværhedsgrad. Området er klart det mest familievenlige, og her er flere hyggelige hytter i terrænet. Alm, som de hedder i Østrig.

Der er pister ned til nabobyen Oberndorf, der ligger godt fire kilometer fra St. Johan, og som et ekstra plus ligger selve byen i gå­afstand fra dalstationen med Harchbichel-gondolen.

Ved torvet ligger kirken og nogle af byens bedste spisesteder. St. Johann har også sit eget bryggeri, Brauerei St. Johann, som ligger lidt uden for bycentrum i Neu St. Johann, og her er både bar og restaurant.

St. Johann er desuden kendt for langrend. Der er omkring 250 km langrendsløjper i den åbne solrige dal, og hvert år afvikles Østrigs største langrendsløb i regionen.

2. Over trægrænsen

Fieberbrunn skiområdet ligger lidt højere end de øvrige områder og er mere alpe-præget. Her holder sneen længere, og skulle der komme en nedsmeltende føn-vind ind fra syd, er følgerne heroppe mindre. Der er skiløb fra 2.020 meter over havet, og 35 km præparerede pister at boltre sig på. Det er også her, man finder de bedste offpiste muligheder i Schnee Winkel samarbejdet. Der er 11 lifter og sneanlæg på alle pister.

I Fieberbrunn går man i øjeblikket rundt med stjerner i øjnene, for går alt som planlagt, bliver skiområdet til sæsonen 2015-16 hægtet på den store nabo mod syd: Saalbach. Og det vil give næsten uanede muligheder for Fieberbrunn turister med hang til pistekilometer. Saalbach-Hinterglemm området har 200 kilometer pister – sammenhængende vel at mærke.

Skiområdet har desuden en kælke-rutsjebane. »Timoks Coaster« går ned fra Mittelstation Streuböden, på skinner, så man kan tage turen både sommer og vinter. Mottoet er »fuld fart frem« gennem udfordringer som »Kaiserwelle«, »Riesenschlange« og »360 graden Karussell«. Hvor hurtigt det skal gå ned ad bjergsiden, bestemmer man selv – der er bremser på tomandskælken.

3. Grænseløst skiløb

Waidring Steinplatte er forbundet med det lille tyske skiområde, Reit am Winkel/Winkelmoos. De to områder har i alt 47 km præparerede pister.

Fra Waidring i dalen er der kabinelift op til skiområdet med højeste skistart på Steinplatte bjerget, 1.869 meter over havet. Der er ikke pister ned til byen, men oppe i terrænet er der 35 km præparerede pister med sneanlæg på alle pister samt 10 lifter.

Fra toppen af Stoleliften Mösern er der en blå og en rød piste ned til Winkelmoosalm, og man er i Tyskland. Men det er ikke noget, man umiddelbart bemærker. Både Østrig og Tyskland er som bekendt euro-land, og det tyske område er også med i liftkort-samarbejdet. Her er 12 km præparerede pister og fem lifter.

Flere udfordringer er der i den store snowpark med sjov for alle grader af frygtløshed. Og skiområdet er da også det foretrukne blandt den lokale ungdom.

3 alternative steder

1. Pillersee-Hochfilzen/Buchensteinwand –­ også kaldet Bergbahn Pillersee – har de fleste lifter op fra St. Jakob in Haus. Den lille bjergby ligger på vej nummer 178, hvor den lille stikvej går gennem St. Ulrich am Pillersee til vej nummer 164.

Der er også en piste fra skiområdet ned til Hochfilzen på modsatte side af bjerget. Der er i alt 22 km præparerede pister, hvoraf 17 km har sneanlæg, samt otte lifter i skiområdet. Højeste skistart er 1.456 meter over havet.

Pris for liftkort for Pillersee alene: Cirka 250 kr. for en dag (børn 7-16 år cirka 150 kr.), og cirka 700 kr. for tre dage (børn 7-16 år cirka 420 kr.)

2. Skilifte Kirchdorf ligger godt fire kilometer nord for St. Johann. Det lille skiområde har fem km præparerede pister, alle med sneanlæg, og fire lifter. Det er et godt begynder- og børneområde.

Pris for liftkort for Kirchdorf alene: Cirka 220 kr. for en dag (børn 7-16 år cirka 130 kr.), og cirka 400 kr. for tre dage (børn 7-16 år cirka 270 kr.)

3. Erpfendorf-Lächenhof ligger mellem Kirchdorf og Waidring, og er et lille område med to km præparerede pister med sneanlæg og to lifter. Fint for børn og den allerførste dag på ski.

Pris på liftkort (2013/14) for Erpfendorf-Lächenhof alene: Cirka 170 kr. for en dag (børn 7-16 år cirka 105 kr.) De færreste, der køber liftkort til mere end en dag i det lille område.